Това е нов десерт от стар козунак. Наименование като "великденски" отпадна - ясно е, че това предложение е позакъсняло за великденските козунаци, но пък традиционната трапеза за предстоящия светъл Гергьовден е аналогична. Имах намерение тогава да предложа още една рецепта за козунак и защото козунаци се консумират целогодишно, но пък козуначеният вкус вече ми идва в повече... В същото време ми се иска да изкажа голяма и специална благодарност на моя скъпа приятелка за един прекрасен подарък, който получих скоро. Така за финал избрах: Браунис с козунак..., все пак с нотка великденски вкус и декорация :)
Идеята в рецептата е да се използват свежи трохи, а не суха галета!, от засъхнал хляб, но логично важи и за кейк, торта, или в случая, както аз избрах - козунак. Количеството на захарта зависи от сладостта на използваното печиво. Не се предвижда допълнително брашно, а останалите съставки са типични за браунис. Шоколадовата заливка е по желание, аз избрах, с благодарност!, пакетче готова шоколадова глазура от подаръците на фирма "Д-р Йоткер", ароматите също. Бърз и лесен, а резултатът - повече от задоволителен: влажна и зърнеста
структура на ароматен сладкиш с чудесно съчетаване на отделните вкусове.
Козуначен браунис
/по идея от Chocolate Crumb Brownies/
Продукти за тава 20х20 sm.
1/3 ч.чаша масло
6 супени лъжици какао на прах
2 3/4 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак*
1/2 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"
6 супени лъжици какао на прах
2 3/4 ч.чаша средно-фини свежи трохи козунак*
1/2 ч.л. бакпулвер,"Д-р Йоткер"
1/4 чаша нарязани орехи, по желание**
1 яйце, сложих 2 яйца
2 супени лъжици вода, използвах заквасена сметана
1/2 -3/4 ч. чаша захар
1 яйце, сложих 2 яйца
2 супени лъжици вода, използвах заквасена сметана
1/2 -3/4 ч. чаша захар
аромати: ванилия, ром и корички на "Д-р Йоткер"
Още: шоколадова глазура "Д-р Йоткер"
Още: шоколадова глазура "Д-р Йоткер"
* както споменах в началото, не се използва суха галета, а средно ситни и прясно смлени трохи /използвах кухненски блендер/ от престоял, най-добре 2-3 дни хляб, сладко печиво или козунак. Количеството на захарта ще варира и зависи от сладостта на използваното печиво - 1 ч.чаша за хляб, 1/2 - 2/3 ч.чаша за сладкиши.
** орехите обогатих едро смлян микс ядки на бадеми, лешници и орехи.
1 ч.чаша =240 мл.
Предвидената тава се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява на 175С.
В блендер, на ръка или кухненски процесор се смилат до средно ситно козуначените /хлебни/ трохи.
Разтопява се маслото. Поотделно се смесват трохите с бакпулвера, захарта, какаото и смлените ядки. Яйцата със заквасената сметана. Обединява се цялата смес, ароматизира се и разбърква до хомогенизиране. Полученото тесто с гъста консистенция се изсипва в приготвената тава и се пече в затоплената фурна в продължение на 25-30 мин., до леко суха клечка. Изважда се от фурната и оставя за пълно охлаждане в съда. Както повечето печива от вида "браунис" за по-добър вкус е желателно да престоят няколко часа - при мен за нощ.
Следва глазурата на "Д-р Йоткер"- много лесна, тънколивка и с чудесен вкус.След два часа в хладилник, по указание на производителя сладкишът може да се нареже на порционни парчета.
при мен - неустоимо фини и вкусни бобонки яйчица и чаша силно кафе за баланс.
И разчупен:
Благодаря вниманието, за чудесните подаръци,
с пожелания за още вълшебни празнични и пролетни дни!
с пожелания за още вълшебни празнични и пролетни дни!
И чудесни вариации на тази тема, с шоколадова глазура от Живка, и с ягоди от Дани -
Благодаря ви!
Опитайте...
Благодаря ви!
Опитайте...
19 коментара:
Чудесна идея и снимки, Дианка! Пак ме съблазняваш с шоколад, вкус и визия. Благодаря ти! :)
Красиви и щастливи празници от мен!
Прегръдка!
Дианче, великолепен десерт и снимки, които ме лепнаха на екрана. Страхотна идея, много ми хареса! Поздрави и хубав ден!
Дианче, страхотия е да показваш толкова вкусни неща! Невероятно изглежда, страхотно невероятно! И красиво поднесено, както винаги!
С пожелания за хубава нова седмица! :)
Ох, леле! Дианче, направо не е честно :) сега отново съм на фаза без сладко, а твоите предложения са просто неустоими. Този десерт се записва за вечни времена, тъй като колкото и да обичам козунаци, обичам повече шоколад, а в тази им форма няма как да им откажа. Поздравления, мила и весели майски празници!
Дианка, поредното изкушаващо шоколадово лакомство :)
Чудесно е!
Прегръдки и усмихнати майски празници :)
Изглеждат тъй съблазнително с перфектните яйчица отгоре! Не ми е до сладко от празници, но ми се прииска парченце.
Добра седмица, Диани!
Оле, Дианка, страхотен шоколадов сладкиш, неустоим, невероятен, изкушаващ и съблазняващ... Прекрасна рецепта !Приятни почивни дни, мила!
Благодаря ви, дами, радвам се, че тази идея ви допада.
За разлика от повечето подобни десерти, където козунакът доминира с вкуса и аромата си, тук с какаото и другите съставки се получи чудесен баланс.
Ирма,
Снежи,
Мария,
Люси,
Дани,
Марта,
Кате,
Бонбонките наистина са с вълшебен вкус, а ароматите Йоткер - познати. Благодаря!
Сърдечни поздрави за вас,
с пожелания за още хубави и усмихнати пролетни празнични дни, Диана
Дианка, знаеш, че съм те признала за царица на шоколада... Няма да пропусна и това ти какаово изкушение. А да не говоря колко е оригинално! Прекрасно - и то, и ти! Много ти се радвам, да знаеш. Прегръдки и хубава вечер! :)
Дианка,
прелестно изкушение ни поднасяш, изглежда толкова красиво съблазняващо!
С пожелания за прекрасни почивни дни!
Хия не вярвам да дочакам следващият Великден , за да го опитам. Просто ме плени!
Хубави празници, Дианка!
Страхотни снимки и предложение, Ди!! Както винаги си изнамерила нещо много оригинално! :)
Прегръдка от мен и пожелание за усмихнати майски празници! :)
Взе ми ума:) Обожавам браунис и непременно ще опитам:) Хубав ден от мен!
Ау, много хубаво изглежда това брауни, много ми харесва! Прекрасни снимки! Прегръдки и хубави почивни дни!
Hi dear, how are you? Beautiful and delicious posts, as always! This chocolate cake looks soooo good! :)
Wish a good holliday
Hugs
Чудесен десерт, Дианка! И много шоколадов, съвсем по наш вкус :) Ще го опитам непременно :) Знаеш, че целогодишно купувам козунаци.
Да ти споделя, че опитахме и белтъчните купчинки и много ни хареса :) но документацията - друг път.
Поздрави и хубаво утре :)
Затова обичам да се отбивам при теб Дианка, винаги си оригинална и стилна! Прекрасна рецепта и визия. Поздравления и прегръдки
Затова обичам да се отбивам при теб Дианка, винаги си оригинална и стилна! Прекрасна рецепта и визия. Поздравления и прегръдки
Е драго ми е, че тази идея ви допада; много ще се радвам, да ви допадне и на вкус.
Гери,
Игличе,
Мъхче,
Тики,
Траяна,
Поли,
Lúcia,
Пепи, благодаря ти :), надявам се всичко да е наред при теб!
Ани,
Благодаря ви от сърце, сърдечни поздрави и хубави майски дни!
Публикуване на коментар