четвъртък, 17 април 2014 г.

Пеперудени захарни бисквити



Пролетта традиционно /, а не както днешните дни/ се свързва със слънце, цветя в изобилие и разбира се, пеперуди ... нежни, ефирни, великолепни  чувствени създания. Още от незапомнени времена пеперудите са източник на вдъхновение за декорация в интериора, за украса на мебели, а тази година през пролетния сезон прелестните пеперуди са и моден хит. В европейските модни тенденции за декорация пеперудите навлизат чрез китайските модели, където лекокрилите създания са на особена почит и извор на необозримо възхищение.
Пеперудата е символ на любовта, щастието и благополучието. Вярва се, че ако се подържи пеперуда в ръка, а после  пуснете да полети на свобода – към небето, ще се изпълни съкровено желание В старогръцките митове често пеперудите са символ на любовта, а в старогръцки език думата “психе” се употребява и за пеперуда, и за душа. А в Япония се смята, че ако видиш в дома си пеперуда, това ще ти донесе щастие, защото тя символизира всичко най-хубаво в живота и по тази причина в Страната на изгряващото слънце тържествените шествия и празниците се откриват с ритуален Танц на пеперудите, изразяващ радостта от живота. При християните понякога пеперудата се появява на ръката на Младенеца Христос и символизира възкръсването на душата
Пеперуденото вдъхновение достига и в кулинарията. Идеята на тези захарни сладки не е само като декорация, а оформление като пеперуда. Популярните двуцветни спираловидни сладки, леко променени  и ... с нова визия. Предложението идва от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies, но промених състава на тестото с класическо захарно. Имах желанието да ги направя вместо с какао, с оцветено от сладкарска боя в синьо тесто, но явно качеството на използваните от мен, бои не бе добро за красив нюанс и впоследствие замених с какао. 
 

Пеперудени захарни бисквити
 /оформление по идея от Amazing Butterfly Roll-Up Cookies


Продукти* за около две дузини сладки, според големината
1 ½   до 1 ¾  ч.чаша брашно
¼ ч.чаша царевично нишесте
125 гр. масло
1 яйце
1 ч.чаша захар
½ ч.л. бакпулвер
1 щ. сода
1 щ. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
ванилова захар
1 с.л. какао
още малко брашно за разточване

* в оригиналната рецепта използваното тесто е подобно, но по-различно.
В блендер или в купа се поставят всички продукти и разбиват до хомогенизиране и оформяне на тесто. Може и на етапи - маслото със захарта, после – яйцето, брашното, нишесте с бакпулвер и сода, и ликьора
Тесто се разделя на две части и едната се доомесва с какаото, а другата с ваниловата захар. Завиват в стреч фолио и отлежават в хладилник за около час, може и повече.
Нагледна снимка /оригинал/ в етапи:


След изваждане се разточват поотделно две кори в правоъгълна форма с дебелина около 3 мм. Наслагват се двете кори – ваниловата отдолу, а какаовата отгоре.  Завиват се на руло, като се свободен оставя малък борд. Отново се охлаждат за около 20-на минути, ако тестото се е отпуснало и омекнало много. Полученото руло се разрязва на две части, които се прилепят една към друга откъм свободния край. Следва напречно разрязване с дебелина около 7-9 мм.
Всяка слепена двойка се притиска от периферията към центъра, за да се оформи като пеперуда. Получените сладки отново се охлаждат за около 20-на минути или 10-във фризер.
Пекат се в тава, с хартия за печене,в нагрята на 175С фурна за около 10-12 мин, до леко златисто.


 Изваждат се леко охлаждат в тавата, след което се поставят на решетка за пълното им изстиване.


От изрезките могат да се оформят и друг вид бисквитки.

 
  Аранжировката освен великденска е и много пеперудена...


 Опитайте...

14 коментара:

Еoc каза...

Много нежни :)
хубави празници от мен, Дианка :)

Пламена Радева каза...

Красота! Носи един друг полъх, топъл и дори летен! Благодаря ти за поднесеното цветно предложение. Светли празници пожелавам на цялото ти семейство :)

Иглика каза...

Дианка,
прелестни пеперуди поднасяш в навечерието на Великден!
Пожелавам на теб и семейството ти светли празници, здраве и благодат!

Bety каза...

Диани, много красиви пеперудени бисквити си направила! Останалите варианти също изглеждат чудесно!
И аз обичам пеперуди!
Желая ти много усмихнат и уютен празник!

pep-4o каза...

Много пъстро и много апетитни бисквитки, Дианка!
Дано и навън стане толкова пролетно, колкото е при теб :)
Поздрави и светли празници!

traiana каза...

Разкошни са,Дианка! Аз правя такива, но козуначени:)

Radostina Boyadzhiev каза...

Много са красиви!!!

Гергана Лазарова каза...

Диди, знаеш колко много обичам пеперудите... И тези така да ми легнаха на сърце, страхотни са! Няма как да не отбележа - оригиналът не може да ти стъпи и на малкия пръст. :)
Прегръдки с пожелания за слънчеви и усмихнати дни! :)

Dani каза...

Прекрасни са, Дианка!
Сърдечни пожелания за светли, цветни, усмихнати и ароматни Великденски празници!

ivi doncheva каза...

Много красиви сладки , сигурна съм , че са и толкова вкусни . Прегръдки Иви !!!

Irma каза...

Ех, какви сладурчета са се получили, Дианка! Много са красиви, нежни и атрактивни! Поздравления!
Весели и щастливи великденски празници пожелавам на теб и близките ти! Бъдете здрави благословени! Прегръдка!

Таня Донева каза...

Толкова нежно и красиво са представeни, тези пеперудени бисквити :)
Поздрави!

Тики каза...

Ди, пак ще си тръгна оттук с едни такива светнали ококорени очи! Толкова красиви пеперуди! Как ги намираш тези винаги толкова оригинални рецепти! А после и така съвършено ги реализираш :) Страхотна си!
Весели и вкусни великденски празници ти желая! От мен прегръдка и усмивка :)

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания,
много се радвам, че тази идея за пеперудени захарни сладки ви допада.
Зори,
Поли,
Игличе,
Бети,
Пепи,
Тряна,
Радост,
Гери,
Дани,
Иви,
Ирма,
Таня,
Тики,
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана