неделя, 6 април 2014 г.

Китайски слоени банички "Rou bing"

Продължение, но по-различно на идеята за китайски лучени палачинки /Chinese Scallion Pancakes/. Като цяло китайската кухня е известна със своето безквасно тесто, което е изненадващо лесно за работа и можете да се използва за различни оформления.Тези китайски пълнени банички "Rou bing" са от обикновено тесто, без сол и се загъват като пакетче с плънка, по определена схема. Характерно за китайската култура е разглеждането на едно ястие обикновено като съставно от два или повече основни елемента: (1) въглехидратен източник на нишесте, /ориз, фиде/ и (2) придружаващи ястия от зеленчуци, месо, риба или други съставки. Независимо, че оризът е незаменима част от повечето китайски ястия, в някои райони /особено северните/ преобладават житните храни като фиде и хлебчета, приготвени на пара. В източника на рецептата за тези банички - Китайские слоеные лепешки, а и в оригинал - са от пшеничено брашно с плънка от месо. Съобразени с моя хранителен режим, ги направих в постен вариант - праз, гъби доматено пюре и сладък - с тиква /ако все още ви се намира, но може и консервирана/, орехи и канела.
Китайската кухня се счита за една от най-богатите и разнообразни кухни. Хубаво е да се отбележи, че и тази рецепта е много гъвкава, не изисква точност на пропорциите, така че може да се напасва по вкус, желание и налични продукти в хладилника.


Китайски слоени банички - "Rou bing"
/постен вариант/

За тестото: за 2-3 бр.
1 ч.чаша брашно
2 с.л. нишесте*
½ ч.чаша вода, топличка

*в някои рецепти не се използва нишесте, а само брашно

За солена плънка:
1 стрък праз*
2-3 гъби
2 с.л. олио
2 с.л. доматено пюре
*може и пресен кромид лук, но комбинация на праз и гъби ми допада повече.


За сладка плънка:
½ ч.чаша тиквено пюре
¼ ч.чаша орехи, едро нарязани
1 с.л. червени боровинки
1 с.л. олио
канела, захар, на вкус


Начин на приготвяне:


От брашното, нишестето и водата се замесва меко безквасно тесто. Без сол! След смесване, се оставя да почива за 10 - 15 минути, а след това се омесва добре до изглаждане. В процеса на омесване, ако тестото прилепва към ръцете и плота се използва още малко брашно, но без да се  прекалява, така че да остане меко. Замесеното тестото се покрива и оставя да престои 20 минути.
Плънката трябва да бъде студена, и ако необходимо първо се приготвя тя:
Разделя се на две или три части и разточва на тънък диск. Всеки кръг се прорязва от периферията към центъра  на двете срани с по 2 прореза, така че да се раздели и мислено получат 9 части (5 правоъгълни и 4 триъгълни), намазва се с плънка, като първият получен триъгълник може да не се покрива, а също се оставя не намазан борд около ½см. от периферията. След загъване на всеки две противоположни страни към центъра и оформяне на пакетче, (както на снимката и видеото) Готовите банички се дооформят и  леко се притискат.


Загрява се тиган и получените питки се запържват /с основната страна нагоре/ в малко олио, от двете страни до златисто, след което се покрива с капак и оставят да се задушат готовност. Ако е необходимо, периодично се налива малко (буквално 1-2 чаени лъжички) топла вода. И двата случая на използваната от мен плънка е готова, така че времето за пържене се е продължително, но вода използвах и аз, за да се задушат. И видео:

 
Сервират се топли, а сладките с още мед и канела.
 

В миналото китайската култура е разглеждала използването на нож и вилица на масата за варварско поради това, че тези прибори се смятат за оръжия. Освен това, смятало се е за нелюбезно да се карат гостите да си правят труда да режат храната си. В повечето ястия в китайската кухня храната се приготвя на хапки готови за вземане и консумация.


Опитайте...

13 коментара:

Iliana каза...

Ужасно апетитни изглеждат, Дианка. Особено сладките много ми харесаха.
Поздрави от Ловеч,
Илиана

Candy каза...

Дианка, коя от коя рецептите ти по-изкушаващи, бих искала всичките да ги пробвам, толкова красиво ги презентираш, декорираш и приготвяш.
Това е поредното изкушение, което сигурно ще сънувам:). Прекрасна нова седмица, мила!

Dani каза...

Дианка, интересна техника и много апетитни банички!
Прегръдка и усмихната нова седмица!

mandala каза...

WAW ! Super delicios !

tillia каза...

Толкова апетитно изглеждат! Диана, отново предлагаш интересни и вкусни постни варианти! Впечатлена съм!
Тестото е доста меко, не знам как ще се справя, но ще опитам!
Поздрави и слънчева нова седмица!

С Драгомирова каза...

Изключително атрактивни банички предлагаш, Дианче! И толкова апетитно ми намигат от снимките, много ми харесаха! За първи път срещам такава рецепта и записвам за домашно. Поздрави и хубава нова седмица!

traiana каза...

Дианка, изглеждат много вкусни и апетитни! Хубава седмица!

Гергана Лазарова каза...

В една книга, която четох (страхотна беше между другото), ставаше въпрос, че всяка съставка, всеки аромат дори в китайската кухня, е с някаква символика. Нещо, което не същестсува при нас, а е толкова интересно, обогатяващо и променящо цялостното отношение на човека към храната... :)
Дианка, страхотно си сготвила за пореден път! Не знам от кое искам да опитам повече - соленото или сладкото. Май и двете...
Поздрави сърдечни и вълшебен ден! :)

elidrag каза...

Диди, много интересна рецепта.
Внимателно прочетох всичко и вече съм готова да я изпълня.
Харесва ми и това, че търпи всякакви импровизации на пълнежа.
Успешна нова седмица.

daniela64 каза...

Belle e sfiziose queste polpette , fantatica ricetta . Un abbraccio Daniela.

Люси каза...

Диди, това е чудесна рецепта, която със сигурност ще опитам! Има всичко, което харесвам, а изглеждат толкова оригинални и апетитни! Толкова съм гладна сега, че не беше добра идея да гледам приятелските блогове...ще се задавя :) Поздравления още веднъж за уникалната рецепта и изпълнение!

Еoc каза...

толкова апетитно изглеждат!

Роси каза...

Дианка,голяма съблазън са и двата вида банички и си личи каква хрупкава коричка имат,а вътре са сочни от богатата плънка!Моите поздравления за атрактивната рецепта и прекрасната презентация!Поздрави и хубав ден!