сряда, 11 февруари 2015 г.

Шоколадово – бадемовата торта на Джулия Чайлд „Савската царица” (Reine de Saba)



Със съвпадение в датата или не :), The French Chef е едно от първите телевизионни кулинарни предавания с Джулия Чайлд /Бостън, Масачузетс/, който стартира от 11-ти февруари 1963-1973г.; а предложението на Queen of Sheba Cake е първия епизод от третата серия. Queen of Sheba Cake е една от най-популярните, почитани и любими рецепти на Джулия Чайлд. Шоколадово – бадемовата торта „Савската царица” (Reine de Saba) в същина е с малко продукти, много лесна и бърза за приготвяне.
Reine de Saba /фр./- според Библията неназованата царица на страната Шаба/Шева (или Сава/Саба) чула за голямата мъдрост на Соломон, цар на Израел и отишла при него с дарове от подправки, злато и скъпоценни камъни. Тя била силно впечатлена от мъдростта и богатството на Соломон и благословила неговия Бог. Соломон също ѝ отвърнал с подаръци и „всичко, което пожелала“, след което царицата се завърнала в страната си. По-късните еврейски легенди доразвиват някои подробности от библейския разказ, а подаръкът на Соломон - „всичко, което пожелала“ понякога се интерпретира в по-топли и любовни отношения между Соломон и Савската царица...
Няма да правя паралели между месеца, френските сладкиши и любовта. Идеята е друга... Шоколадово – бадемовата торта на Джулия Чайлд - Reine de Saba има достатъчно ключови думи, говорещи сами по себе си и гарант за един класен празничен и наситено шоколадов десерт...


Шоколадово – бадемовата торта на Джулия Чайлд 
„Савската царица” (Reine de Saba)


Продукти за ф20 -24см
½  ч. чаша фино брашно
1/3  ч.чаша смлени бадеми
110 гр. масло
½ ч. чаша захар
3 яйца - разделени жълтък и белтък
85 гр. тъмен шоколад
30 гр. тъмен шоколад, с високо съдържание на какао
2 с. л. сварено силно кафе

1 ч.чаша =240мл.
Шоколадов топинг по основната рецепта:
55 гр. обикновен шоколад ; 25 г тъмен шоколад; щипка сол; 1½ с. л. силно кафе; 6 с.л. масло
или
Глазура: /вариант на рецептата, по който я направих/
200 гр. шоколад /100 черен и 100 млечен/
150 мл. течна сметана
1 ч.л. амарето

Oще: запечени филирани бадеми за поръсване

Фурната се загрява на 175 C.
Пресява се брашното. Разбъркват се маслото с жълтъците и захарта, от която се оставя 1с.л. за белтъците. Разбиват се белтъците с 1щ. лимонена киселина или сол и 1с.л. захар до сняг. Разтопяват се шоколадите с кафето /на водна баня или в МВ и към тях се добавя сместа от маслото с жълтъците и захарта и разбърква. Следва редуване на една по супена лъжица брашно - леко разбъркване, бадеми - леко разбъркване, белтъци - леко разбъркване, и така, докато всички съставки са поети. Веднага се изсипва в намазана тавичка и се слага в гореща фурна за около 25 минути. Важно е да не се препича, периферията суха, с в центъра клечката за проба трябва де е леко влажна – виж видео минута 21.06. 
Джулия Чайлд:
" Пече се докато набухне, но вътре трябва да е леко влажна. Този тип шоколадова торта има най-добър вкус, когато се охлажда до стайна температура."


Изпеченият блат се изважда от фурната и след леко охлаждане се оставя върху решетка за пълно изстиване, след което се залива с топлата глазура.
За глазурата: Загрява се  течната сметана в тенджера на средна температура до кипване, след което се отстранява от котлона и добавя наситнения шоколад. Оставя в продължение на няколко минути и разбърква, докато шоколадът е напълно разтопен и гладък. Ароматизира се и излива равномерно върху тортата.  


След леко стягане на крема, се поръсва с бадеми 
и оставя за няколко часа да се обединят вкусовете.


Сервира се със стайна температура.


И парченце:


И с право Джулия Чайлд я определя като... 
" Това е изключително добра шоколадова торта..."
Опитайте...

25 коментара:

Йоланта Делибозова каза...

Чудесната Джулия и чудесната Диана. Какво повече? Прекрасна торта!

Dani каза...

Крайно време е да я опитам :)
Чудесна е, Дианка!
А и на това поднасяне едва ли някой може да откаже!
Сърдечни прегръдки!

Milena Poptoleva каза...

Великолепна торта!Присъединявам се към мнението на г-жа Чайлд!
Ди,приеми моите адмирации за тортата и за всеки един детайл при поднасянето и!
Прекрасна вечер!

Hristinka Koleva каза...

Много вкусна торта с перфектно изпълнение! Поздравления, Дианка!

Гергана Лазарова каза...

Не знам какво да кажа, това е просто фантазия... Дианка, поредната прекрасна рецепта! Джулия Чайлд би била горда с теб. :)
Прегръдки!

С Драгомирова каза...

Наистина това е една много добра шоколадова торта! А ти си я представила по изключително съблазнителен и очарователен начин, Дианче! Ще я опитам и аз някой ден :) Поздрави и хубав ден!

Габриела Георгиева каза...

Много вкусна тази торта. Експлозия от аромати! Снимките са страхотни!
Поздрави!

traiana каза...

Изглежда впечатляващо! Не се и съмнявам, че е божествено вкусна! Поздрави!

Irma каза...

Вълнуващо и лежерно интро! Още с него ме спечели, а с блестящия шоколад, както и цялостната визия на тортата вече ме довърши, Дианка. От десетина дни се боря с нарастващото ми желание за шоколад и не знам дали не ми падна гарда днес. :)))
Тортата е прекрасна в твое изпълнение!
Поздрави и вкусни, усмихнати празнични дни!

Роси каза...

Без съмнение ще остави следа на небцето и в ума тази сочна торта,Дианка,презентацията както винаги е много издържана!Хубав ден!

Анонимен каза...

От къде мога да си купя филетирани бадеми?

Таня Донева каза...

Благодаря, че сподели с нас тази "Изключително добра шоколадова торта", нямам думи да и се възхитя и на нея, и на теб, и на търпението, и на майсторството ти! Всяка твоя нова рецепта е като нова скъпоценност в кутийката с бижута, Дани!

di_ani каза...

Много сте мили,
Благодаря ви от сърце:
Йоли,
Дани,
Миленка
Хриси,
Гери
Снежи,
Габи,
Траяна,
Роси,
Таня
Лесно е да се пресъздаде хубавата рецепта. Драго ми е, че и вие високо оценявате една от любимите торти Джулия Чайлд. Адмирациите са заслужено нейни!
Анонимен,
филирани, нарязани и смлени бадеми могат да се купят от големите търговски вериги - напр. Кауфланд. на щендерите със сладкарски продукти или специализираните.
Поздрави за вас и хубави празнични дни, Диана

tillia каза...

Хубавата рецепта ако не се приготви и не се поднесе както трябва си остава само на книга!
А при теб всичко е изпипано и поднесено с невероятен финес! Поздравления за поредното изкушение, Диана!

Sonya Shateva каза...

Поздравления , Диана! Перфектно изпълнение - историята, препратки, емоция, рецептата на ДжЧ и твоите снимки, просто прекрасно!

Eva Toneva каза...

Истинска класика - неустоима, вкусна, изкушаваща! Благодаря ти, за поредната наслада за сетивата, Диана! Поздрави! :)

miriams28/ мария каза...

зашеметяващо шоколадова <3
вече я обожавам !!!!
записвам си рецептата ,Дианка!
Поздрави

Люси каза...

Диди, тази торта е направо мечта! Красива като нарисувана от художник! Прекрасна рецепта и благодаря, че я сподели с нас! Прегръдки!

pep-4o каза...

Диди, прекрасна е тази торта! Изумително шоколадова, много сочна и прекрасно презентирана от теб!
Благодаря, че сподели рецептата, ще се възползвам при повод да я опитаме :)
Поздрави сърдечни и хубава петъчна вечер!

vesela каза...

Може и да учудя някого-но ще споделя, че не съм гледала Джулия Чайлд и въобще тези величия, някак не са ми попадали в полезрението, еми факт е и си го признавам...
Така че Дианка тази торта е новост за мен и в твое изпълнение ми допада на 100 процента - това ми е достатъчно! Хубави почивни дни!

International Directory Blogspot каза...

Hello I'am Chris !
this is not a "spam"
I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/
Happy Blogging
****************
i followed your blog, please follow back

Bety каза...

Дианка, обичам начина ти на представяне на дадено ястие! С въведението, което правиш,човек се настройва за нещо специално и изключително, независимо какъв е повода! Харесва ми да съм ти на гости...
Прегръдка!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце,
Тили,
Соня,
Ева,
Мария,
Люси,
Пепи,
Весе,
Много сте мили и се се радвам, че споделих с вас...Тази торта не се нуждае от препоръка, самата Дж. Чайлд е нейн гарант.
Сърдечни поздрави за вас и хубави зимни дни, Диана

windtank каза...

Здравейте,
сега правя тортата и съм я оставила да изстива на решетката. Обаче изобщо не ми се вдигна. По-тъничка е дори от тази във видеото. Чудя се дали съм сложила малко повече брашно или е защото съм пекла само на долен реотан (но в това няма логика, нали?)
Не че се притеснявам де. Сместа беше толкова вкусна, че няма как и изпечената торта да не е. Освен това отгоре ми се начупи лекичко точно така както на Джулия и разбрах, че съм поне донякъде ми се е получило както трябва.
Благодаря за рецептата, правя тортата за рождения ден на приятеля си. Предполагам, че ще остане доволен. :)

di_ani каза...

Здравейте, windtank,
много ми е драго, че сте избрала тази прекрасна торта на Джулия Ч.-
ще се радвам и вкусът да ви хареса.
Що се отнася до технологията на печене -
фурната се загрява на 175C и се пече на горен и долен реотан
/може точно тук е проблемът с набухването/.
Специалното внимание и лично отношение към Вашия приятел е много мило,
убедена съм ще бъде очарован не само от жеста.
Сърдечни поздрави за вас, Диана