вторник, 10 февруари 2015 г.

Медени скони



В деня на Свети Харалампий, християнскиия светец-лечител и покровител на пчеларите, по народна традиция се замесват питки, които се мажат с мед и раздават за здраве. Тази година избрах по-различен вариант, нещо средно между питки и бисквити – скони с мед. Отдавна са популярни шотландските кифли – скони, много лесни и бързи, с много възможни варианти за приготвяне в сладък или солен привкус. Това, което ме впечатли в рецептата е и по-различната технология на замесване, наподобяваща напластяването при многолистно тесто. Получиха се много приятни скони - с лека коричка, мекички и порести отвътре, вкусни и ароматни. Рецептата е на Андрей Рудьков /Andy Chef/, чиято страст е хубавата храна, хубавата рецепта и хубавата снимка, и мисия да вдъхновява хората, списвайки свой кулинарен блог. Няма да пропусна да препоръчам и една много полезна уводна статия за основните положения, практики и техники в кулинарната фотография -  Фотошкола.
Продължавам темата за медените скони - това е моята идея:
изрязани във форма на "пчелни клетки", гарнирани с масло и поръсени с още мед в компанията на ароматен липов чай с канела:


Медени скони
 /Сконы с мёдом -Andy Chef/


Продукти /за около18-20 бисквити, според големината/
290 гр.  брашно  /около 2 ½ ч.чаши*/
1 ч.л. бакпулвер /на д-р Йоткер/
½ ч.л. сол
½ ч.чаша захар
190 гр. йогурт или кисело мляко /около ¾ ч.чаша/
60 гр. мед /3 с.л./
60 гр. масло, студено
1 опаковка канелена захар /на д-р Йоткер/, или друг аромат по желание

* в зависимост от влажността на брашното, може да е необходимо количество малко повече от указаното и замених ¼ ч.чаша брашно с царевично нишесте, за по-голяма пръхкост.

За намазване:  1 -2 с.л. йогурт или кисело мляко, разбито яйце или друга поръска.
Поръска: смес от масло, захар и брашно - съотношение на грамове 1:2:2;

1 ч.чаша =240 мл.

Фурната се загрява на 210 - 220С.
Смесват се брашното с бакпулвера, солта и захарта, също и канелената. Маслото се нарязва на кубчета и стрива на трохи със сухата смес. Отделно се разбърква разтопеният мед с йогурта и прибавя към общата смес. Бързо се замесва тесто, ако е прекалено меко се добавя още малко брашно. Разточва върху набрашнен плот на правоъгълен лист с дебелина около 1см. Прегъва се на три части към центъра, а след това още на три – технологията е подобна на напластяването на бутертесто. Може да се охлади за около ½ час, ако омекне много. Разточва се кора с дебелина около 1 см. и изрязват формички по желание. Охлаждат се за около 10-на минути и намазват с кисело мляко по оригиналната рецепта или друго. Аз избрах глазура от разбито яйце и захарно-маслена поръска.
Пекат се около 10-12 минути, до златисто, изваждат се от фурната и охлаждат върху решетка.


Много апетитни са леко топли, но са вкусни също и студени.


Както класическите скони са чудесни с чай, масло и още мед...


 Опитайте...

10 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Наистина чудесни, Дианка, и благодаря за препратката към блога, ще го разгледам задължително. :)
Усмивки!

pep-4o каза...

Сконите са ми най-мързеливите бисквитки :) Затова пък - винаги стават вкусни.
Твоето предложение с мед е интересно, Диди, никога не съм опитвала такива.
Честит празник!

Hristinka Koleva каза...

Дианка, поздравления за почита ти и отбелязването на празниците и традициите.
Чудесни медени скони за този ден, в който се почита меда, като средство за здраве!

Dani каза...

Дианка, тези ароматни скони
те сгряват в студения ден!
Благодаря за чудесната рецепта!
Сърдечни прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
чудесни са станали тези медени скони.Технологията е подобна на тази при правене на многолистно тесто.Чудя се да ги направя ли за Задушница.Мисля, че са подобни на курабийки или по - скоро леки бисквити.
Поздрави !

Габриела Георгиева каза...

Много симпатични и хрупкави изглеждат.
Снимките са повече от хубави.
Поздрави!

My Candy Kitchen каза...

Ах, какви медени блаженства си направила, Дианка! И са като пчелни питки, толкова красиви и златисти. Слънчеви снимки и сладка публикация, благодаря ти!

traiana каза...

Просто са разкошни! Винаги ме удивяваш и радваш , като не пропускаш да отбележиш празник, Дианка! Благодаря ти!

di_ani каза...

Благодаря ви, дам:
Гери,
Пепи,
Хриси,
Дани,
Елена,
Габи,
Кате,
Траяна,
Драго ми е, че харесахте тази идея за медени биквитки, тип скони - наистина лесни и бързи, а винаги с успешен резултат.
Харесах не само тях и чудесния блог на нейния автор; разгледайте го...
Сърдечни поздрави за вас, Диана

vesela каза...

Ама че ароматни скони, ще посетя и блога...