неделя, 15 февруари 2015 г.

Ирландски терин с козе сирене и диви гъби



Терините /terrine/ са символ на френската кухня. Четох, че първоначално е бил предназначен за храна на френските работници, но по-късно се превръща в луксозно блюдо, кулминация на пищни вечери, доказателство за майсторството на готвача, за неговите страст и уважение към храната. Оригинално терините се приготвят в керамични съдове със същото име, които са продълговати или овални и се затварят плътно с капак. Тези съдове са обединяващата характеристика на  приготвените в тях ястия. Начинът им на приготвяне и отчасти наборът на продуктите е това, което ги различава. Ястията, които стриктно погледнато би трябвало да се наричат терини, /макар да е много популярно да се приготвят от черен дроб/,  по-честите варианти използват нарязано месо, залято със силен бульон от желиращи продукти; зеленчуци и подправки със силен аромат. Обикновено сместа се готви дълго време в слаба фурна, а след това се охлажда, за да се желира. Някои рецепти пропускат фурната и директно изпращат ястието в хладилника. Все пак терините изискват доста време за приготвяне, но и затова и вкусът им е по-комплексен.
В днешно време кулинарните граници отдавна са размити и сега могат да се опитат различни по националности, продукти и съставки, технология на приготвяне и оформление терини. В такъв, по-разширен  смисъл е и днешният терин - Ирландски терин с козе сирене и диви гъби на Chef Kevin Dundon и неговата модерна ирландска кухня.


Ирландски терин с козе сирене и диви гъби

 
Продукти /ориентировъчни и могат да варират в пропорциите/
1 с.л. зехтин
1 глава  кромид лук, нарязан на ситно*
1 ск. чесън, намачкана
175гр. горски гъби, нарязани на ситно**
225 гр. меко козе сирене, или микс от сирена***
1 с. л. пълнозърнеста горчица
1 с. л. пресен магданоз, нарязан
1 задушена /поширана/ круша,
сол и прясно смлян черен пипер

* не сложих кромид  лук в моя вариант
** използвах мариновани екзотични гъби, добавих и малко задушени печурки
*** заложих на микс от меки сирена – козе, синьо, крем сирене

Загрява се зехтинът, добавя  лук и чесън и запържва леко за около 2 минути, само докато омекне. Добавят се гъбите и сотират в продължение на 3-4 минути, докато омекнат и излишната течност се е изпарила от тигана. Отстранява се от котлона и  добавя сместа от меките сирена, горчицата, магданоза и прясно смлян черен пипер. Разбърква се леко за една-две минути,  докато сирената започнат да се топят, а ако е необходимо се загрява отново, но да не се претопли!
Готовата смес се прехвърля се във форма за терин, която може да се облицова с фолио.
Оставя се да изстине напълно, след което се покрива със стреч фолио и поставя в хладилник в продължение на най-малко 2 часа или за една нощ, за да се стегне. По желание може да се залее отгоре с ароматно масло.


При сервиране може да се поднесе с формата или да се обърне и нареже на парчета.


По съвет на готвача Kevin Dundon
поширана круша, малко бадемови ядки, още сирене и препечен хляб – една добра комбинация.


Няколко гъби за декорация, още свежа салата и пошираната круша - при мен по тази рецепта:


Опитайте...

15 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Никога не съм харесвала желирано месо, но твоят терин е просто превъзходен, Дианка, и много по-предпочитан от класическия. ;)
Да ви е сладко вкъщи и хубав ден!

Eva Toneva каза...

О, това е истински кулинарен шедьовър и със сигурност ще го направя! Благодаря, че го сподели по уникален начин, Диана! :)

pep-4o каза...

Невероятен финес, Дани, е този терин! Предложение за всеки празник, поздравления!

Йоланта Делибозова каза...

Ето това е моята храна! Със сигурност ще се хареса и в къщи, и на бойната група приятели. Да взема да го спретна за Сирни заговезни? Май така ще стане. Благодаря, Диди.

Bety каза...

Страхотно презентиран терин, Дианка!Страхотно!
Хубава нова седмица!

Еoc каза...

Много вкусно :) комбинация на любими вкусове, не мога да устоя!
Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!

traiana каза...

Изглежда просто съвършен този терин! А допълненията от гъби, круша и бадеми са точно за мен:)

Hristinka Koleva каза...

Отново много изискано ястие, поднесено със стил и изящество!
Поздрави, Дианка!

Candy каза...

Какъв клас, комплименти, Дианка! Толкова красиво, елегантно и неустоимо си го приготвила и снимала! Прекрасна нова седмица, мила!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
никога не съм приготвяла в къщи някаква рецепта със синьо сирене.Интересна комбинация между сирена и гъби, чудесно представена.
Поздрави !

Роси каза...

Изтънчено поднесен и гарниран терин,Дианка,отново великолепна рецепта и представяне!Хубава седмица!

Люси каза...

Дианка, много ми харесва тази рецепта! Едва ли ще е нещо ново, което ще кажа, тъй като харесвам всичко, което предлагаш, но щом има нещо със сирене, определено ще се опита и то скоро! Поздрави, мила!

Елиана Драгомирова каза...

Това наистина е кулинарен шедьовър. И представен в твоя елегантен стил.
Тъй като тази комбинация от продукти е любима на моето семейство, обезателно ще го приготвя.
Благодаря за рецептата.
Пожелавам на теб и семейството ти хубава седмица.

С Драгомирова каза...

Снимките ти и финалното "опитайте" имат магическо действие върху мен :) Неустоим терин, Дианче! Поздрави!

di_ani каза...

Закъснявам с моделирането на коментарите и се надявам за вашето разбиране и извинение..
Много се радвам, че харесахте тази рецепта за терин със сирена и гъби в компанията на поширана круша. Аз се първоначално се впечатлих от идеята, а след това и от вкуса- естествено, възможностите за импровизации са многобройни.
Благодаря ви и най-сърдечни поздрави за вас, Диана