сряда, 4 февруари 2015 г.

Портокалово - шоколадови пастички „Яффа”



Тази публикация започвам с анонс към утрешния световен ден на шоколадовия крем "Nutella" - WorldNutella Day. Обичаме шоколад, обичаме нежния и фин вкус на шоколадово лешниковия крем и всяка година с удоволствие отбелязваме неговата годишнина. Вече съм споменавала, че е производство на италианската компания Ferrero, излиза на пазара през 1964 г. като „Нутела“ и се продава в 75 държави по света, а и още...
Към списъка на любими рецепти с Nutella имах идея да добавя и рецептата на сладките „завъртулки” с крем "нутела", но освен специфичното оформяне, в тяхната направа няма нещо особено и специално. Затова избрах  един зимен сладкиш със свежи портокали и шоколад / може и крем "нутела"/ - Jaffa kocke. "Яффа кубчета" са двупластови, с ванилова бисквитена основа, тънък слой кайсиев конфитюр и сочен пласт портокалово-шоколадова смес, покрити с глазура.
Името "яффа" е на специален сорт портокали – Jaffa, получили името си от провинция Яфа, сред най-важните пристанища на Древен Израел и най-старите селища в света. Плодовете са едри, с овална форма, с дебела кората, но обемът на целулоза в плодовете е малка, почти без семки, имат превъзходен вкус, аромат и изключителна сочност.
Рецептата е от популярният хърватски кулинарен сайт  Coolinarika  - Jaffa kocke / kolač - стара, изпробвана и харесвана, а сладкишът е фин, сочен , ароматен …
И още нещо интересно: Батерия от портокали - 2 380 резенчета портокал и много търпение. Целта на задачата е проста - реклама. Не на iPhone, а на марката за портокали "Jaffa".
В крайна сметка освен бенефис за крем "нутела" се оформи и представяне на портокаловия сорт Яффа, и сладкиша с негово име. Ето ги: Портокалово - шоколадов пастички


Портокалово - шоколадов пастички „Яффа” 
/Jaffa kocke/


Продукти за тава 20х20 см.
3 яйца
120 гр. захар
ванилова захар на д-р Йоткер
100 мл. олио /използвах смес от масло и олио/
100 мл. прясно мляко
180 гр. брашно
½ опаковка бакпулвер на д-р Йоткер
15 гр. тъмно какао
Още:
около 200 мл. прясно изцеден портокалов сок
кора на един портокал, най-добре сорт „яффа” *
1 с.л. портокалов ликьор
3 с.л. кайсиев конфитюр 
1 с.л. настърган шоколад, по желание
Глазура: 100 гр черен шоколад; 50 гр. масло и 1 с. лъжици олио
за гарниране течен шоколадов крем „нутела” или друг

* моите портокали не са от сорт Jaffa и използвах портокалови корички финес на д-р Йоткер

Фурната се загрява до 180 градуса. Разбиват се яйцата със захарта в пенлива смес. Постепенно се добавя маслото, а след това млякото. Следва брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се разделя на две равни части. В едната половина се добавя какаото и лъжица мляко, а в другата аромат ванилия.  
В оригиналната рецепта се предвижда 20х30 см тава, аз използвах 20х20см.,  се покрива с хартия за печене. Двете смеси - ваниловата и какаова се пекат отделно за около 15-20 мин. Изваждат се от фурната и охлаждат.
Изцежда се портокаловият сок /от около 2 портокала/, добавя се кората и портокаловият ликьор. Охладеният какаов блат се начупва с ръце и смесва /на части/ със сока от портокали, както и 1с.л. настърган шоколад, по желание, до получаване на гъста смес.
Ваниловият блат се намазва тънко с кайсиевия конфитюр /леко затоплен/ и отгоре се поставя шоколадово – портокаловата смес. Заглажда се и изравнява, след което залива с глазурата от разтопено /на водна баня или в МВ/ масло с шоколад и растителна мазнина.  
Оставя се да стегне и разрязва на парчета. 


Окончателното декориране е по желание - с течен шоколадов крем „нутела” или другo.


Една ароматна компания с чаша кафе - класика с кафе, портокал и шоколад... 


И отблизо:



Опитайте...

30 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Диди, какво портокалово-шоколадово опиянение е при теб... Толкова ефирни малки пастички! Нека винаги ти е сладичко на душата, желая ти го от сърце. :)
Прегръдки и спорен ден!

Светлана каза...

Комбинацията от шоколад и портокалов аромат е класика и хармония, а пастичките са неустоими! Декорирала си ги съвършено, Дианка! Поздравления за изкушаващите снимки и полезната информация (научих нещо ново).
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Много изискани и вкусни сладкиши, както винаги в твоите публикации Дианка.Интересни факти за портокалите и нутелата.
Поздрави !

gabrielatsulin каза...

Такова изящество като това, може ли да се пропусне току-така?! Снимките са повече от прекрасни! Поздрави за изпълнението и снимките от които човек може да се наяде дори!
Прегръдки!

Екатерина каза...

О, невероятни са, истинска съблазън, изкушаващи до последната трошичка! Прекрасен и сладък февруари, Дианка!

vesela каза...

Тази комбинация ми е любима, Дианка! Запазвам за правене!

traiana каза...

Толкова са сладурски, Дианка, че се опсявам, че ако ги направя, ще изям сама цялата доза:) Поздрави!

Роси каза...

Много интересен втори пласт,Диани и изобщо цялостната концепция на десерта е страхотна,а визията,която си оформила е както винаги ефектна и перфектна!Хубавя сряда!

pep-4o каза...

Страхотни са тези пастички, Диди! Шоколад, портокали и сладко от кайсии.... представям си какво вълшебство са и със сигурност ще ги изпробваме у нас :)
Поздрави за теб и хубав ден!

Conniesua каза...

Hi, I think you can put a "translate" in your blog. I like visit it. but it would be better if I can translate right here in your blog.
Regards...

Milena Poptoleva каза...

Като цяло десертът е истинско пиршество на сетивата!
Усмивки и прегръдки,Ди!

Живка каза...

Разкошни са....нямам думи както всеки път,Дианка!
Поздрави!

Merisi каза...

These sweet look oh so good!
Unfortunately, I can't figure out anymore how to read your blog in English. It says "read in your language", but I can't find the right button.
Cheers,
merisi

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Прекрасни пастички! Много красиви, а комбинацията шоколад-портокал е вечна! От близо или отдалече снимките ти са парфектни, Диана!
Поздрави! Хубава сряда!

Dani каза...

Дианка, никога не пропускаш денят на Нутела :)
И сега ни изненадваш с чудесен и ароматен сладкиш!
Само няма да мога да си заредя така телефона!
Сърдечни прегръдки от мен!

Irma каза...

Ах, какви симпатяги!
Толкова сладки и красиви пастички, че да му се ще на човек целия поднос да ти отмъкне, Дианка :) Доверявам се напълно на препоръките ти и си ги записвам за проба! Благодаря за рецептата, мила!
Поздрави и хубава, уютна вечер!

tillia каза...

Занемявам винаги когато посещавам блога ти - оригинални предложения, много финес, невероятно представяне и снимки!
Неустоимо съчетание на вкус, аромат и сочност в този сладкиш!
Поздрави и приятна вечер, Диана!

Eva Toneva каза...

Уникална, много вкусна, цветна и красива комбинация от вкусове и цветове, Диана! Сърдечни поздрави! :)

Таня Донева каза...

Прекрасна и уникална, Дианка :)
Отново ти се възхищавам на прецизността и изяществото, и да, повтарям се, но няма да се уморя, както и да звучи отстрани!
Комплименти!

Svetlana каза...

Ах, ама че вкусни изглеждат! Със сигурност ще пробвам рецептата.
Поздрави и хубава вечер!

Marta каза...

Такова ухание разнасят твоите снимки...портокалово-шоколадово. Красота, Дианка!

Люси каза...

Красота и изящество! Никога не разочароваш, Диди! Прекрасен десерт, който сега сигурно ще сънувам докато не опитам! Прегръдки и усмихнат февруари!

Йоланта Делибозова каза...

Ах, тази точна ръка на ниженер! И в сладкарски цех с машини няма да ги направят така равни тези пасти! Винаги се учудвам на това твое качество. Всичко е така перфектно подредено! Страшно направо!

Zorica Pavlovic каза...

OMG,this looks so good..I am bookmarking this page and I have to try it ASAP.

Hristinka Koleva каза...

Винаги съм се изумявала на невероятният стил и финест с който представяш публикациите си, Дианка!
Прекрасна рецепта, с още по-прекрасно изпълнение!
Моите искрени поздравления!

Тики каза...

Като нарисувани с линийка тези пастички!!! Съвършени направо! И рецептата ми допада, както и идеята за празник на нутелата :) Колко удобно! И ние имаме бурканче от нея в момента :)
Усмихнат петък, Ди! Благодаря за красотата при теб!

di_ani каза...

Мили дами, така ме зарадвахте -
Благодаря ви много за милите думи и коментари...
Нямам думи, чудесни приятели сте!
Драго ми е, че харесвате тази идея - класиката шоколад и портокал в една по-различна комбинация.
Всеки път, когато съм ползвала рецептите на Coolinarika, резултатите са били страхотни, така че адмирациите са към сайта и рецептата Jaffa kocke.
Опитайте ги ...
Благодаря ви отново,
сърдечни поздрави за вас, вдъхновени и усмихнати зимни дни, Диана

Мъх каза...

Шоколад, портокла и пастичка звучат като вълщебна комбинация! Не бих я подминала просто ей така. Разкош!

Luchiya каза...

Много вкусно изглеждат!

di_ani каза...


Благодаря ви Мъхче, Luchiya
Радвам се, че ви харесват тази пастички в обичаната комбинация на шоколад и портокал.
Сърдечни поздрави за вас, Диана