Тази година имахме много по вид и количество козунаци, и други сладкиши. Хубави, дъхави и сочни. Остана малко козунак, но ... като че и поомръзна - време е, да бъде използван под друга форма. Харесах изразът и идеята на Катя -
'Време е за регенерация :)... ".
Допадат ни във вариант шарлота, но усещам доминиращия вкус на козунака, когато е използван вместо блат в някакъв сладкиш. Търсех нещо ново, което да "приглуши" специфичния козуначен аромат. Има много предложения и рецепти, аз комбинирах от няколко, добавих и от мен - получи се:
Козуначен пудинг с "Нутела"
Продукти:
6 - 8 филии сух козунак /около 1 см. дебелина/
150 гр. шоколадов крем "Нутела"
75 гр. масло
3 яйца
300 мл. прясно мляко
1/2 ч. чаша захар /на вкус/
50 гр. натурален шоколад
кората на 1/2 портокал
Фурната се загрява на 175С. Предвижда се съд за печене на водна баня.
Предвидените съдчета /най-добре индивидуални/се намазват с масло.
Загрява се млякото със захарта и останалото масло.Яйцата се разбиват и към тях се добавя топлото мляко. С непрекъснато бъркане отново се поставя на котлона до затопляне на яйчената смес. Маха се и ароматизира с рендосаната кора на портокала.
Филиите козунак трябва да са сухи /могат леко да се препекат на тост/.
Намазват се с "Нутела" и слепват по двойки като сандвичи.
Нарязват се парчета с големина по желание - може кубчета или по-големи парчета.
Подреждат се в намазнените съдове, между тях се поставят парчета шоколад и заливат с топлата яйчена смес. Оставят се 10-на минути да поемат от течността и поставят в съда за печене на водна баня. Налива се вода 3/4 от височината, покриват се с ал. фолио и пекат около 45 мин.
Изваждат се от фурната и охлаждат още 20 мин. преди сервиране.
Могат да се опекат в индивидуални съдчета.
Преди да се сервират, се поръсват с пудра захар, още "Нутела" или гарнират със сладолед.
Наличието на масло, шоколад и шоколадов крем балансират силния вкус на козунака и се получава хубав и ароматен пудинг. Може да се варира в съотношението козунак-яйчена смес.
23 коментара:
Мдааа, точно днес се сетих за миналогодишните ти тарталети от козунак с ябълки :) и че трябва да направя тези дни.
А сега предлагаш ново изкушение от козунак и то с шоколад.
Трудна дилема, Дианка......
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Леле, разкош. Невероятно е. Вкъщи не остана козунак, но ще си намеря и направя.
Още повече, че има и шоколад. ;)
Дианка,
толкова козунак хапнах по Великден,
но твоето предложение е неустоимо:))
Прекрасен уикенд, с дъх на шоколад!
Добро предложение,Диди!
Ама у нас козунаци не останаха...
Весел уикенд! :-)
Вкусна,лесна и оригинална. рецепта.На всички ни е останал изсъхнал козунак от Великдан.Благодаря Диди за чудесното предложение.
Пного изкушаващ пудинг, с препечена коричка и с този шоколад...ммм, страшно вкусно изглежда! В момента приготвям нещо подобно...
Хубава и спокойна вечер!
Много апетитно изглежда, Ди :)
Мога да си представя какъв портокалово-шоколадов аромат се носи от сладкиша.
Чудесна рецепта!
Слънчев уикенд :)
Пепи,
Краси,
Дани,
Краси,
Йоли,
Русанка,
Ина,
благодаря ви, момичета!
Драго ми е, че ви допада!
Това е по-различна идея, от по-известната козунак с крем карамел.
Вкусът също се променя.
Хубава петъчна вечер, Диана
Снимката с двете чаши и зад тях бурканчето нутела ме разби... нямам козунак останал и не ми се меси :) Но утре ще мина покрай любимата ми фурна на ул.Иван Асен II :) и може и да си купя един от вълшебните им козунаци :)
Заради снимката :)
Хубав и слънчев уикенд от мен :)
Дианка, това ще да е много вкусно! И аз вчера правих козуначен пудинг, но с карамелизирани ябълки, обаче твоя с Нутела-та определо ще е повече по вкуса на моите хора.
Страхотно, изкушаващо и много вкусно предложение, Диани! Неустоимо е!
Жалко, че нямам козунак, иначе бях готова да хукна към кухнята :-))
Поздрави и вкусни почивни дни!
I love this great pudding,very nice photo !
Наистина започвам да съжалявам, ч не направих козунак тая година.. дори и неизяден напълно, след твоите предложения - щеше да е със сигурност!
Прекрасни идеи и още по-чудесни реализации!
Комплимент най-искрен от мен, Диани!
И пожелания за здрави, много нежни, леко сладки, уютни и вкусни, слънчеви пролетни дни :-)
Зорница,
благодаря ти!
Хапни пресен козунак -
не подценявам вкуса на моята рецепта, но идеята е, как да оплозотворим останалия.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Танита,
благодаря ти!
Убедена съм, че с карамелизирани ябълки ще е вълшебен. Ще дойда в твоята тема да погледна.
Хубаво е, че има разнообразни идеи - слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Ирина,
благодаря ти!
А аз ще се радвам да "хукнеш" в кухнята и да приготвиш някое изкушение. Аз харесвам твоите идеи - страхотни са!
Слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Vera,
thank you - very glad you like this idea.
Greetings to you, Diana
Дими,
благодаря за милите думи и сърдечни пожелания!
Нека и твоят уикенд бъде ведър, усмихнат и много тонизиращ, Диана
I love Nutella and I think I would love this cake. Everything looks so delicious. :)
Диди, не съм съгласна само с останал сух козунак :)
На такива като нас, дето никога, ама никога не остава, какво да правим, да не пробваме ли :) При наличието на този шоколад.....
Ти само идеи давай, за другото не се безпокой :)
Хубави и слънчеви почивни дни!
Olá Diana, thanks for your comment, you are so kind... and always surprise me with your fantastic recipes and photos. Wonderful!
Good weekend.
Lúcia
www.fazemosdeconta.com
Lúcia,
I like things you do - creative, precise and beautiful!
Thanks and wish you a nice day, Diana
Пепи,
аз обожавам пресен козунак и го бих предпочела пред всякаква друга комбинация - това е и смисълът на моя коментар. А, че е вкусно с шоколад - няма съмнение.
Хубава неделя, Диана
Andrea,
Thanks and wish you a nice day, Diana
Дианка, идвам да се похваля :)
Пресен, оставих да изсъхне..... направих.
Разкош е~!
Много, много ти благодаря за тази чудесна рецепта!
Хубава вечер и поздрав най-сърдечен!
ето моя сладкиш
Пепи,
аз ти благодаря най-сърдечно за доверието. Убедена съм, че си го приготвила чудесно. Много ще се радвам, да ви се е харесал.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Здравейте.
Искам да попитам как се процедира с козуначено руло с мармалад, за да не стане прекалено сладко?
Благодаря.
Поздрави,
Илияна Апостолова
Здравейте Илияна, сладостта може да се коригира с използването на по-малко захар -
по рецептата за пудинга е предвидено 1/2 ч.чаша в яйчената смес,
но спокойно можете да редуцирате количеството по ваш вкус.
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар