събота, 17 април 2010 г.

Петифури браунис

Обичаме малки сладкиши, най-общо тип петифури
/petits fours/.
Правя ги в различни варианти. Харесваме и вкуса на брауни. Беше време да се обединят в общ десерт: Основа от браунис с аромат на кафе. Глазура и декорации от шоколадова мастика, ивици бял шоколад, а под тях - тънък слой бадемова паста.


Петифури браунис
Продукти за браунис /за около 40 бр./
2 ч.чаши брашно
200 гр. масло
2 или 21/2 ч.чаша захар, според сладостта на шоколада
200 гр. шоколад, едро нарязан
4 големи яйца
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.чаша нарязани едро ядки/бадеми, лешници, орехи
1 с.л. кафеен ликьор
1 с.л. гранулирано инстантно кафе
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
ванилия

Фурната се загрява на 175С.
Смесват се в купа за микровълнова маслото, заедно с кафето, шоколада и захарта. Разтопяват се на водна баня или в МВ, до втечняване. Разбиват се яйцата, с ликьора и прибавят към охладената смес. Добавя се брашното, солта, нарязаните ядки, содата и бакпулвера, ароматите и разбърква до хомогенност.
Тестото се излива в тава, застлана с хартия за печене. Пече се около 30-40 мин. до суха клечка, или до желаната плътност. Изпеченият блат се оставя да се охлади напълно.
Направих половин доза.

Бадемова паста:
Рецепта:
150гр. пудра захар
150гр. смлени бадеми/бадемово брашно
75 гр. кристална захар
1/2 ч.чаша вода
30 мл. мед

Прави се захарен сироп от заврялата на вода, захар и мед. Разбъркват се, оставя да кипне за няколко минути. Маха се от котлона и охлажда.
Бадемите се смилат до фин прах. Добавя се пудрата захар. В блендер/ процесор, бавно се добавя захарния сироп, докато сместа образува паста.
Бадемовото тесто се съхранява плътно покрито. Ако ще е за съхранение на повече от седмица - в хладилник.
От бадемовото тесто се разточва тънък слой. Едната страна се леко навлажнява и с нея се покрива блата. С нож леко се маркират очертанията на петифирите 11/2 инча /3,8 – 4 см/. Оставя се да се стегне за няколко часа/нощ в хладилник, след което се нарязват.


Покритието може да бъде шоколадова глазура и/или шоколадова мастика. Аз направих и двете, защото не прецених достатъчно необходимото количество на шоколадовата мастика.


Шоколадова мастика
Рецепта:
на 100 гр. шоколад - 2 с.л. мед. Необходими са около 300 гр. шоколад, използвах с 50% какао.
Стопяват се на водна баня шоколад и мед. Разбъркват се в общо тесто. Оставя се да се охлади и стегне, след което е удобно за разточване между два слоя фреш фолио. Ако е много твърда леко зе затопля в МВ. Подходяща е за изработване на украси и може да се разточва на тънък лист. Има вид како на матирана кожа за апликации.
Нарязаните петифури се покриват с тънък слой шоколадова мастика, изрязват се ръбчетата и леко приглаждат.


Отгоре се декорират по желание - използвах разтопен на водна баня бял шоколад и дребни цветчета от шоколадовата мастика.



Рецептата, с много изменения тук. Още идеи тук , тук, също и при Ивейн, където има неустоими мини изкушения.

19 коментара:

fedora каза...

Перфектни са, Ди!
Изключително нежни, много шоколадови, стилни и с идеални форми.

Много широка усмивка: Ина

Dani каза...

Ох, Дианка,
как ги правиш тези красоти :)))
Слъчева и шоколадова неделя!

Maria Miteva-Christou каза...

Разкошни са, Диди!

:)

Откровенно да си кажа, взех да попреглъщам....

Лека вечер!

rusanka каза...

Много симпатични петифури!
С вкус на шоколад, бадеми, кафе...
Приличат ми на шоколадови бонбони. Много са изкушаващи, накипрени с цветчета.
Хубав и усмихнат уикенд!

Еoc каза...

Разкош... обичам такива хапчици :)
Поздрави, Дианка и хубав неделен ден ти желая :)

Ивейн каза...

Ей тук ме уцели право в десятката! Перфектни са!
Голяма слабост са ми и като гледам имам много път да извървя, за да постигна твоето съвършенство!
Сърдечни поздрави!

Tanita каза...

Ди_ани, възхищанам ти се на перфекционизма! Толкова красиви, еднакви, съвършени...

di_ani каза...

Ина,
Дани,
Мария,
Русанка,
Зорница,
Благодаря ви и много се радвам, че ви допадат. По-големи са от бонбони, а и така се запазва много по-добре свежестта на брауниса /да не изсъхва.
Хубава неделя и успешна нова седмица ви желая, Диана

Ивейн,
Много си мила - благодаря ти!
Аз се впечатлих от твоите петифури - много фини, нежни и елегантни. Големината няма особено значение, определящ е вкусът! Имам още няколко идеи и с радост ще ги споделя.
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

Танита,
благодаря ти! Е, и не са съвсем еднакви...
Аз се впечатлявам от твоята точна и прецизна работа, дори и в детайлите.
Хубава неделя и успешна нова седмица, Диана

Диди Б каза...

Диана,насладих се и на снимките и на начина,по който си описала направата на петифурите,изпълнена с голям финес!
Поздравления за майсторската работа!
:)

Milen@ каза...

Диани, неустоими са! Перфектно направени и елегантно поднесени!

Слънчева и усмихната неделя,
хохо

Йоланта Делибозова каза...

Много са сладички Диди.Нежни и много шоколадови.Вече ги обичам,много ги обичам.

di_ani каза...

Диди,
Миленка,
Йоли,
благодаря ви от сърце!
Вие създавате много изящни неща и се радвам, че петифурите ви харесват.
Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

пепеляшка каза...

Ах, толкова са сладички и изкусителни, а как обичам Браунис....Ще ги сънувам!
Лека и вкусна неделна вечер !

Ирина Купенска каза...

Колко са малки, а как са събрали в себе си толкова изящество, елегантност и финес :-) Чудесни са, Диани!

А за вкуса е ясно - много вкусни ще да са били!

Усмихната и слънчева седмица!

Andrea каза...

Pure perfection! :)

di_ani каза...

Мария,
Ирина,
благодаря ви момичета.
Това, че са малки не компенсира количеството, напротив...:)
Хубава и усмихната нова седмица, Диана

Andrea,
thank you very much!
There are awards for you in the front post.
Nice new week, Diana

brazilka каза...

прекрасни малки луксозни хапчици!

di_ani каза...

Цвети,
благодаря ти!
Много се радвам, че допада браунис в хапка вариант.
Хубава и усмихната седмица, Диана

Нели каза...

ПЕРФЕКТНИ СА !