петък, 25 септември 2015 г.

Салата „желе” от червено цвекло с плодове, орехи и фета



В сезона на изобилието  от възможности за колоритни есенни салати избрах нещо по-различно. Тази сезонна салата от червено цвекло, сирене, ядки и плодове може да се поднесе в традиционна нарязана форма и овкусена с класически дресинг. Но, харесах вариант Beet Jello, Prunes, Walnuts, Oranges , в който се съчетават същите продукти в различна визия. Доразвих идеята по мой начин в различни степени на наситеност, плътност и консистенция - получи се това: цвеклото е желирано, но при мен не със желатин, а с модерните семена от чия; замених креообразното сирене с по-плътно, тип ‘фета”, добавих свежи листа салата, запазих орехите и портокалите, гарнирах с хрупкави гризини. Сините сливи замених с малини, които да омекотят землистият вкус на цвеклото по аналогия на рецепта за суров конфитюр от червено цвекло и малини, сгъстен със семена от чия. Получи се богата палитра от цветове, вкусове, аромати, хармоничен баланс и въздействие на повече сетива.Оформи се  многословно обяснение за една салата, ето я:


Салата „желе” от червено цвекло с плодове, орехи и фета
/по оригинлна рецепта, с мои изменения/


Продукти за 4 -6 порции, според обема
1 ч.чаша цвекло*, нарязано на кубчета
½ ч.чаша малини /може и замразени/**
½ ч.чаша портокалов сок
1ч.л. сок от лайм
½ к.л. балсамов оцет
½ ч.л. сол, или на вкус
½ ч.л. кора от портокал и лайм
капка мед и щипка черен пипер на вкус
1 ½ /2 с.л./ семена от чия
Още:
сирене фета
орехи
салата листа от цвекло
резени портокал, може овкусени
ароматен зехтин
гризини или соленки за гарниране
* цвеклото може да се изпече или да се изпозлва сурово, според вкуса /при мен е сурово/
** в оригинлната рецепта се използват пресни сини сливи
Обеленото цвекло /печено или сурово/ се нарязва на кубчета, към него се прибавят малините /най-добре предварително претрити през цетка за да се отстранят семките/, сокове от портокал и лайм, и овкусителите – балсамов оцет, сол, черен пипер, мед и цитрусовите кори. Цялата смес се пюрира гладко и към нея се добавя 1семена от чия, след което отново се пулсира само до хомогенизиране. Изчаква се 15-на минути и ако сместа е рядка се добавя още ½  -1с.л. Порционира се в чаши и поставя в хладилник най-малко за около час.


Преди сервиране в чашите се аранжират останалите съставки – резен овкусен портокал, сирене и ореховия ядки, поръсва се с ароматен зехтин и свежи листа салата. Сервира се веднага…


Вече споменах, че гризини или соленки й пасват чудесно…


Опитайте...



13 коментара:

traiana каза...

Цвеклото не ми е любимо, но така поднесено, няма как да не ми хареса!Хубав уикенд, Дианка!

pep-4o каза...

Много красиво поднесено от теб, Диди!
Много харесвам салата от червено цвекло и тази зима ще опитаме твоята :) абсурдно е да я докарам толкова красива, но ще разчитам на вкуса :)
Поздрави сърдечни!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
разкошно предложение.Тази година имаме засято много червено цвекло.То ще е основа за салатите ни през цялата зима.И няма как да не изпробвам твоето наситено с вкусове и аромати чудесно аранжирано предястие или лека салата.Затова веднага си открадвам рецептата за последващо приготвяне.Много, много красиво поднесено.
Поздрави !

Люси каза...

Дианка, само ти си способна да представиш цвеклото по толкова елегантен, уникален и апетитен начин! Класа както винаги! От снимките ти грее такава топлина, но същевременно и лукс! Благодаря ти за вдъхновението, което си! Прегръдка!

Dani каза...

И тук да кажа, че е перфектно поднесено
и с чудесен състав!
Прегръдки, Дианка!

Dani каза...

Позволявам си едно допълнение:
В оригиналната рецепта са използвани сушени сини сливи,
с които съм правила комбинация с цвекло, орехи
и портокалов сок!
Става чудесно!

di_ani каза...

Много ви благодаря, дами и се радвам, че тази идея ви допада -
безспорно традиционната комбинация е страхотна,
но ми хареса идеята за разнообразяване във вида, консистенцията и вкуса.
Траянче,
Пепи,
Елена,
Люси,
Дани /благодаря и за допълнението:)/,
сърдечни поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана

Kitchen and Hobby каза...

Истинска феерия от цветове и аромати, поднесена с много стил!

Irma каза...

Дианка, салатката ти е разкошна, с чудесен вкус, а снимките са както винаги впечатляващи! Поздравления! И на мен по-ще ми допадне твоят вариант, с малините. Записвам си рецептата за проба, благодаря ти!
Поздрави и пожелание за много усмивки!

Йоланта Делибозова каза...

Уау! Това е страхотно, Диди! Много красиво поднесено! Очите ми останаха!

vesela каза...

Страшно елегантно предястие, Дианка! А и вкусово е интересно, хареса ми. Очаквах да те видя на срещата в София, но уви:))лоша си:))

Роси каза...

Ето това се казва визуално пиршество,Диани!И то всеки път!Безкопромисна си в оригиналността,с която подхождаш към рецептите и към всеки детайл,намерил място в композицията!Комбинацията от вкусове навярно е супер !Бюречетата с патладжан и извара също много ми харесаха,непременно ще ги опитаме,благодаря ти!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета,
много се радвам, че ви допада тази идея и ще ми е драго да опитате...
Сърдечни поздрави за всяка една от вас, хубави и усмихнати есенни дени, Диана