неделя, 7 февруари 2016 г.

Шоколадова арманяк торта



Една типично зимна торта – фламбирани сушени сливи, смлени орехи, натурален шоколад и ароматен арманяк – това е анонс към популярната chocolate armagnac cake - шоколадова арманяк торта. Интересна рецепта на Dorie Greenspan с творчески подход и забавна история, вариация на Chocolate Whiskey Cake /ром, стафиди и шоколад/. В резултат - богатство на вкусове и аромати, мека влажна текстура, фина шоколадова глазура и акцент от известната и легендарна напитка, за която самите французи казват: «Коняка ние подарихме на целия свят, а арманяка оставихме за себе си!» Преди всичко арманякът е диджестив, който се сервира в края на трапезата и идеално се съчетава с плодови и шоколадови десерти,  в прекрасен дует с чаша кафе, а и се счита за единствения силен алкохол, който по целия свят се приема като престижен и подходящ подарък за дама.

Идея за чудесен шоколадов десерт, 
напълно подходящ да отбележа и моите 7 години Опитайте…


Шоколадова арманяк торта


Продукти за тортата:
2/3 ч. чаша смлени орехи, ситно
¼  ч. чаша брашно
¼  ч. л. сол
12 сушени сини сливи*
¼  ч.чаша вода
3 с. л. вода/кафе
¼  ч. чаша Арманяк (или коняк или шотландско уиски)
200 гр. натурален шоколад, едро нарязан
115 гр. масло, нарязано на 4 броя
3 големи яйца, разделени белтъци и жълтъци
1 ч. чаша захар или по-малко, на вкус
За глазурата:
120 гр, натурален шоколад, едро нарязан
3 с. л. пудра захар
3 с. л. масло, на стайна температура
Още:  
сушени сливи за гарниране, тунквани в частично шоколад, ядки и бонбони с бренди
* сушени сини сливи - едри, влажни, без костилка, ако е необходимо се нарязват на парченца
1 ч.чаша =240 мл.
Оригиналната рецепта и в стъпки:
Най-добре едни ден по-рано да се приготвят сливите. Сушените сини сливи и ¼  ч.чаша вода се поставят в малка тенджера на средна температура и задушават докато водата почти се изпари. Махат се от котлона, изсипва се арманяк и запалва, а когато пламъкът угасне, се оставят да се охладят /нарязах на ситно преди използването им за тортата/
Фурната се загрява до 180С. Омазнява се форма с диаметър 20 см., като  на дъното се поставя пергамент или хартия за печене, а вътрешността на формата се поръсва с брашно.
Смесват се заедно смлените орехови ядки с брашното и солта.
Разтопява се маслото с шоколада, маслото и 3 супени лъжици вода или кафе в купа на водна бяня или в микровълнова фурна, като се отстранява, веднага щом се стопи шоколада и сместа не е много гореща.
В голяма купа се разбиват жълтъците и захарта заедно, докато увеличат обема и избледнея, около 2 минути. С шпатула и на части се разбъркват в шоколадовата смес, като се редуват със сместа от ядки и сушените сини сливи.
С миксер или на ръка в голяма купа се разбиват белтъците, докато те държат твърди, лъскави върхове. Разбърква се около една четвърт от разбитите белтъци в смес от шоколад, след това леко се обединява всичко. Излива се тестото в подготвената форма и пече се за 28 до 32 минути - докато се надигне и започне да се отделя от стените; тънък нож вмъкнат в центъра да излиза нито прекалено влажен, но не и напълно сух.
Изважда се от фурната и оставя да се охлади за около 10 минути, след това внимателно се освобождава от формата, хартията и обърната с дъното нагоре се оставя да се охлади напълно до стайна температура.


Глазура: Разтопява се шоколада в купа на водна баня или в микровълнова фурна, след което се добавя захарта и маслото като се разбърква хомогенност и гладкост.
Изсипва се глазурата върху повърхността на тортата и част отстрани, изчаква се да стегне на при стайна температура или в хладилник за около 20 минути.


Сервиране: Тортата трябва да се сервира при стайна температура или студена, но ще намали своя аромат за сметка на повишената влажност на текстурата.


Класическата комбинация със сметана или сладолед се подразбира, но и в натурален вид е напълно удовлетворяваща.



За споделените 7 години, за милите думи, внимание и вдъхновение -
Благодаря ви приятели!
Опитайте...

24 коментара:

Bety каза...

Неустоимо вкусна торта и толкова елегантно поднесена! Благодаря ти, че я сподили!
Чудесна си, Дианка!
Хубава нова седмица!

pep-4o каза...

Уааа Диди, страхотна сочна е тази торта! Записвам си поредното ти сладко шоколадово изкушение, което ще трябва да направя в най-скоро време.
Прегръдки и хубава нова седмица на теб!

Stamen Nikolov каза...

Аууу, прекрасна изглежда.. Поздрави за невероятните снимки!

Nanita каза...

Прекрасна.....както всичко,което представяш тук!Финес и очарование струи от това шоколадово изкушение!
Честит Празник Diani!

gabrielatsulin каза...

Толкооова е красив! Едва ли ще ми стигне едно парченце, затова ще се почерпя с повече ако е останало! Поздрави и усмихнато начало на седмицата.

traiana каза...

Честита блогогодинка, Дианка! Нови и все по-красиви вкусотии ти пожелавам. Откога те чакам, май още от Коледа. Разкошна торта, спретнала съм я наум вече, нали знаеш:) Поздрави!

Ели каза...

Дианка, трябва ми само парче от тази торта, чаша от онова роза и хубава книжка и никой да не ме търси :)
Честити да са ти 7те години! Пожелавам ти още много творческо вдъхновение и време! Защото всеки има нужда от него в днешни дни :)

Хубава седмица!

Иглика каза...

Дианка, поздравления за седемте годинки! Пожелавам ти много по седем, нови приятелства, нестихващо вдъхновение и жажда за откривателство! А тортата е страхотна!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
твоите десерти са толкова ефирни, изключително елегантни и много красиви и вкусни.Прекрасна е тортата.
Поздрави !

Люси каза...

Дианка, пак ме оставяш ококорена и преглъщаща! Невероятно шоколадово творение, което несъмнено бих искала да опитам! Пожелавам ти още много пъти по седем и винаги въди толкова вдъхновена и "заразяваща" всички ни с усещането за красота и живот!Най-сърдечни поздрави и много усмивки от мен!

Dani каза...

Прекрасна торта за да празнуваме 7 години, Дианка!
Радвам се, че го има твоя блог и че се познаваме лично,
благодарение на него :)
Прегръдки!

Екатерина каза...

Дианка, за 7 години замисляла ли си си се колко хора си вдъхновила, на колко си била полезна и колко хора са сготвили по твоите рецепти?! Знаеш ли, много са, 7 с мноооого нули отзад! Благодаря ти, че споделяш всички тези красоти с нас. Присъединявам се с удоволствие към тази сладка почерпка и ти пожелавам нестихващо вдъхновение!

Еoc каза...

Ооо, пълно удоволствие.. кога минаха седем години :)
Още много по седем красота и вдъхновение ти пожелавам :*

vesela каза...

Невероятна си, Дианка! Само за нещо ще те критикувам, напоследък не си редовна тук...прощавам ти единствено, ако едно малко човече ти краде от времето:))
Тортата е малко да се каже, че ми харесва - твоите торти са ми много любими и точно по мой вкус! И тази не е изключение и ще си чака реда, да знаеш!
Не ти желая вдъхновение и дръзновение за блога - ти си ги имаш, всъщност желая ти единствено здраве - за всички ви! Прегръдка!

Mira каза...

Ауууу, че разкош, Диана!
Чудно шоколадово изкушение :)
Честитрожден ден на блога и още много години кулинарни вдъхновения!
Сърдечни поздрави,
Мира

Йоланта Делибозова каза...

И ние ти благодарим, Диди за красотата и вкуса, който ни подаряваш с всяка една рецепта! Страхотен следкиш! Много зимен, да, но невероятно шоколадов!

Marta каза...

Разкош! Здраве и любов, Дианка. Не губи вкус и усет за храната и живота :) Бъди все така щедра и внимателна, естет по душа.

Gergana Lazarova каза...

Даниии, мила Дани! Честита годишнина на едно от най-вдъхновяващите и прекрасни местенца! Честита годишнина на един от най-милите хора, които познавам (все още само виртуално, но време е вече и отвъд компютрите, нали :)). Пожелавам ти здраве, сила, безкрайно вдъхновение, безкрайна добрина! А тортата е преркасна! За първи път чувам за този алкохол, но то колко ли неща съм научила от теб - благодаря, че ви има - и теб, и твоето местеннце!
Прегръдки най-сърдечни с пожелания за неуморно творчество! :)

Борислав каза...

Тортата изглежда сравнително лесна за приготвяне. А видът и изкушава. :) Сигурно е много вкусна. Ще се пробвам да направя такава и да видя дали ми харесва.
Между другото харесват ми сниките. Детайлни са. Браво.

Гуинет каза...

Поредният ти шоколадов шедьовър, Дианка! Седем години си пример за всички нас с вкусните си ястия и десерти, с естетиката и стила на поднасяне на храната, с това че храниш не само очите, но и душите ни, напомняйки ни, че вярата и любовта са най-важните неща в живота ни. Благодаря ти за всичко и ти пожелавам още много по седем години на срещи, вдъхновения, красота, уют и уважение към храната. Честит празник!

di_ani каза...

За споделените 7 години,
за милите думи, внимание и вдъхновение -
Благодаря ви от сърце приятели, Диана

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Така се радвам, че открих блога ти! Много ми е любим и му пожелавам още много години да ме подканва "опитай, опитай..." Такова вдъхновение си, Дианче! Много, много успех ти желая и много щастие на самата теб!

Таня Донева каза...

Благодаря ти, че те има, Дианка!
Възхищавам ти се искрено и всяка твоя рецепта за мен е истинско удоволствие, както за очите така и за сетивата!
Прегръдка!

Ivan Milev каза...

Искам да изкажа благодарности към автора за детайлната рецепта и чудесната идея!
Изглежда много вкусно :)
Поздрави!