четвъртък, 9 юни 2016 г.

Шоколадово брауни с череши и канелена поръска



Започвам сезона на един от любимите ни летни плодове с нещо семпло, сладко, тематично  за днес:) и  шоколадово - Шоколадово брауни с череши и канелена поръска. Доказано и очаквано добра комбинация – шоколад, череши, канела. Още като видях рецептата Cinnamon Crumb Brownies за обогатеното класическо брауни с канелен топинг, вече знаех, че към тях трябва да се присъединят и ароматни свежи череши. Наричани бонбони на природата, черешите не само успешно успяват да се съчетават с други продукти в сладък и солен вариант, но и да разгръщат своя фин вкус и нежен аромат  в компанията на различни ухания – масло, шоколад, канела, ванилия, ром. И това е идеята на днешното предложение – наситено шоколадов блат баруни с ванилия и лека нотка ром, следва слой от малки вкусни череши и за финал поръска от маслено тесто с кафява захар и канела.  Една нова вариация на познатото брауни във вкусове, аромати и текстура.


Шоколадово брауни с череши и канелена поръска
 /по идея от Cinnamon Crumb Brownies/


Продукти за тава 20х20 см.


Канелена поръска:
  ½ ч. чаша брашно
  ¼  ч. чаша кафява захар
  ½ -1 ч. л. канела на прах
  1 щипка сол
  3 с. л. студено масло, нарязани на кубчета /около 45 гр./

Шоколадов браунис:
200 гр. черен шоколад, едро нарязан
½  ч.чаша безсолно масло /~115 гр./
½ ч. чаша захар на пясък
½ ч. кафява захар
2 големи яйца
1 ч.л. ванилена захар*
1 ч.л. амарето или 1 к.л. ромова захар*
1 ч. чаша  брашно
 ½  к. л. сол

1 ч.чаша пресни череши**

Още сладолед, шоколадов сос и глазирани череши

* ароматизирана захарна смес на Dr. Oetker
** почистените от костилките пресни череши могат да се доовкусят предварително, като се поръсят с коняк, захар и канелата.

1 ч.чаша =240 мл.

Първо се приготвят трохите за топинга: Смесват се брашното, кафявата захар, канелата и солта в купа. Добавя се маслото и разбърква с вилица или пръсти, докато сместа образува трохи. Поставя се в хладилник, докато се приготви тестото за сладкиша.
 Загрява се фурната  на 175 С. и омаслява 20 см. квадратна тава за печене. Черешите се почистват от костилките и нарязват на половинки.
Стопяват се в МВ или на водна баня  шоколада и маслото с периодично разбъркване до гладкост, след което сместа се оставя да се охлади малко.
 Смесват се захарта, кафявата захар, яйцата, ванилията и рома, добавят се към шоколадовата смес и  всичко се разбърква до хомогенизиране. Обединяват се брашното и солта докато се поемат в общата смес. Тестото се прехвърля в подготвената тава, разстила се равномерно и отгоре се подреждат нарязаните череши, а върху тях се разпределят канелените трохи.
 Пече се 35-40 минути, или докато клечка, поставена в центъра излиза с няколко влажни трохи около нея. Изважда се от фурната и с  нож се освобождава печивото от стените на тавата.  Оставя се върху решетка да се охлади напълно във формата, след което може да се реже и сервира.


Избрах при поднасянето допълнение с още шоколадов сос, глазирани череши и сладолед.


 И отблизо:


Опитайте...

16 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много тематично и идейно предложение за днешния празник.Честито на всички именници и нека се почерпят с това вкусно и красиво шоколадово - плодово изкушение.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря много, Елена -
радвам се, че ти харесва тази комбинация с череши, шоколад и канела.
Поздрави за теб, честит Спасовден и честито на именниците!

gabrielatsulin каза...

Много е красиво и вкусно поднесено.
Поздрави!

Dani каза...

Обожавам брауни!
Твоето е чудесно, Дианка с много
апетитна поръска!
Прегръдки!

fedora каза...

Една дума само за този разкош - УБИЕЦ! <3

Hristinka Koleva каза...

Отново останах без думи...
Прелестно брауни, поднесено както само ти го можеш!
Поздравления, Дианка! :)

Светлана каза...

Без думи съм, Дани! Толкова красиво поднесено, сочно и с допълнителна хрупкава коричка брауни! Чудно е!
А със сладолед разкошът е пълен!
Поздрави!

traiana каза...

Любим десерт и у дома, но тук поднесен с много финес и красота! Непременно ще го направя! Поздрави, Дианка!

Ива каза...

това канеленото много ми хареса :D а и череши много обичам :)

Nanita каза...

Чудесно предложение!Както винаги поднесено красиво!Поздрави!

Екатерина каза...

Красота, красота, вкус, стил!!! Поздрави, Дианка и благодаря за поредното сладко удоволствие!

Иглика каза...

Фантастична презентация, Дианка!

vesela каза...

Дианка, фантазия пак си сътворила - и то за всички сетива, красиво представяне.
Така мързеливо ми стана, след късния обяд, че се присламчих на дивана с лаптопа, иначе направо бих скокнала, имам продуктите, даже черешите се подмятат, вчера изхвърлих едни, а има и други...Ако по-късно направя - ще споделя!

di_ani каза...

Ех, че сте мили - много драго ми е,
че тази идея за брауни с череши и канела ви допада...
Сега им е сезона, на черешите, а на брауни - целогодишно...:)
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

Люси каза...

Прекрасен десерт, Дианка! Тази година не успях да се наям на череши и не правих и много десерти с тях, но си го запазвам за в бъдеще! Усмивки от мен!

Ели каза...

Дианка, моите най-искрени адмирации към десерта и начина, по който изглежда чинията! Класа! :)