понеделник, 22 януари 2018 г.

Белоруски драники с картофи и тиква



Първо малко уточнение за наименованието – драники или деруни са вид картофени кюфтета на базата настъргани сурови картофи с добавка на брашно, яйца, лук, и могат да се разнообразяват с тиквички, тиква, гъби, сирене, месо… Картофени кюфтета в различни форми съществуват в много национални кухни, но драники са едни от основните ястия на националната кухня на Беларус. За приготвяне на драники от картофи се споменава за първи път в Европа в средата на XIX век., от там рецептата преминава през Полша и стига до Русия, /в Украйна се наричат деруни, и не са по- различни/, а с годините са се превърнали в техен отличителен кулинарен белег. Картофени кюфтетата, картофени палачинки, рьощи,  са любима храна за мнозина, а идеята за деруни с добавка на тиква са един по различен вариант - с красив цвят, фин аромат и нежен вкус. Приготвят се просто и лесно – ‘… натёр, перемешал, пожарил и готово!” / рендосани, смесени, изпържени и готови/. Технологията с едро рендосване на картофите и на тиквата благоприятства образуването на хрупкава коричка и мека вътрешност, а сервирането е препоръчително да бъде веднага. Повечето препоръки са за поднасяне със сметана или някакъв вид млечен сос, добавих още свежи листа рукола, които да балансират леко сладникавият вкус на тиквата.


Белоруски драники с картофи и тиква 


Продукти за 10-12 бр., според големината
3 картофа /~ 300гр./, сурови
250 гр.  тиква, сурова
1 стрък пресен лук
1 голямо яйце
1-2 с.л. брашно
сол, черен пипер и инд, орехче на вкус
1 с.л.  нарязан пресен копър или магданоз

олио за пържене в тиган с незалепващо покритие

Тиквата се рендосва на едро ренде и поставят в купа за смесване. Картофите се обелват и също рендосват на едро, а ако са от сочен сорт, се притискат и течността се отстранява. Обединяват се рендосаните тиква и картофи, добавят се ситно нарязан лук, копър и подправки и сместа се разбърква до хомогенизиране. Следват  яйцето, а след неговото поемане и брашното – на части 1 – 2 с.л., като полученото тесто не трябва да бъде рядко. С лъжица се загребват и оформят кюфтенца, които се пържат в затоплената мазнина на умерена температура от двете страни до златисто. Изваждат се, прехвърлят върху кухненска хартия за абсорбира мазнината и сервират горещи.


Както вече споменах, повечето препоръки са за поднасяне със сметана или някакъв вид млечен сос, добавих още свежи листа рукола, които да балансират леко сладникавият вкус на тиквата.


И разчупени:


Опитайте...

5 коментара:

traiana каза...

Изглеждат разкошно, Дианка! И най-обикновеното ястие представяш уникално! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Твоите дранники изглеждат съвършено Дианка ! Чудесно представени и снимани.Великолепна простичка зимна рецепта с тиква.Ще ги пробвам, много са красиви и нежни .
Поздрави !

fedora каза...

Великолепно и много, много колоритно, Дианка!

Екатерина каза...

Просто прекрасни! И така цветни и свежи. Поздрави, Дианка!

vesela каза...

Ще ми хареса това, Ди!