понеделник, 21 май 2018 г.

Православни празнични дни в края на май



Майските празници продължават - време е да се отбележат още няколко големи  християнски празника. Започва се с днешния 21 май - специален ден за почит на император Константин и майка му – Елена.  Свети Свети Константин и Елена, на­ри­ча­ни “рав­но­а­пос­тол­ни” за­ра­ди из­к­лю­чи­тел­ни­те им зас­лу­ги за ут­вър­ж­да­ва­не­то и раз­п­рос­т­ра­не­ни­е­то на хрис­ти­ян­с­ка­та вя­ра. 
 

„С това ще победиш!" - Цар Константин Велики известен с тези думи и видение на сияещ кръст в небето, се свързва въвеждането на християнството като официална религия във Византия и е първият християнски римски император. Константин пожелава да прослави самото Живоносно Дърво, на което бил разпнат Христос. Св. Константин Велики (324–337 г.) е една от най-популярните личности сред канонизираните светци в историята на християнското Средновековие. Времето на неговото царуване бележи края на трите столетия преследване на християнството в границите на Римската империя. По мол­ба на цар­с­т­ве­ния си син бла­го­чес­ти­ва­та ца­ри­ца Еле­на за­ми­на­ва за Све­ти­те зе­ми, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. И още:.. 
Именници: Константин и Елена, още Динко, Ели, Еленка, Елица, Елин, Елина, Елка, Илона, Койчо, Коста, Костадин, Костадинка, Костадинко, Констанса, Констанца, Кунчо, Алена, Алейна, Лена, Ленко, Станимир, Станимира, Станка, Стоил, Трайко




Идва и всенародният 24 май, Денят на просвещението и 
Копие на „Химн на Свети Свети Кирил и Методий“ Български всеучилищен химн 


 
Български всеучилищен химн. Текст: Стоян Михайловски. 
Музика: Панайот Пипков Русе, 15 април 1882г
"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!
Върви към мощната Просвета! В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -и Бог ще те благослови!
Напред! Науката е слънце, което във душите грей!
Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!
Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,
духовно покори страните, които завладя със меч!..."
Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!
Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!
 
Русе, 1882, априлий 15


На Петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове,  
а Руската православна Църква го нарича Ден на светата Троица.


Тази година, само няколко дни след Денят на просвещението - на 27 май - е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя и Св. Църква чества едно велико и славно събитие - слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Този празник всъщност е рожденият ден на Христовата църква. Той се нарича Петдесетница, а още Пресвета Троица, понеже слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост от страна на трите Божии лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий.
Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден, /тази година на 26 май/ преди големия християнски празник Петдесетница. В памет на починалите християни – се прибират душите на всички починали от Спасов ден до сега, а чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници.
Понеделникът след Петдесeтница е празникът на Светия Дух. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, украсява човека с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17) Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).


В края на месеца, на 30 май, Православната църква почита и паметта на Света Емилия -  
имен ден празнуват всички с име Емилия, Емил, Емилиян, Емилияна. Емилия.
 

Със специален поздрав към Елена и всички празнуващи,
  светли, благословени и щастливи празнични дни!

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Честити празнични дни Дианка ! Честито на всички именници, да са живи и здрави ! А Св. Елена е построила храмове с много красиви мозайки в Израел, които и до сега са запазени и се разглеждат от туристи.
Поздрави и успешна нова седмица !