неделя, 1 юли 2018 г.

Страчатела афогато с череши



Първо предложение за юли... Изчаквах първите, наистина по-топли летни дни, да представя тази идея за мocha аffogato. Италианската напитка афогато /affogato/, модифицирана вече и като десерт на кафееена основа, афогато обикновено се предлага като комбинация на топка сладолед, покрита или "удавена" от горещо еспресо. Някои вариации вече включват ароматни ликьори, разбита сметана, хрупкави ядки и бисквити, свежи плодове и разтопен шоколад. Видно е, че възможностите за разнообразие и композиции са повече от многобройни – въпрос на въображение и вкус, граничещи с категории „арт” и „гурме”. Все пак, основен компонент, освен силно кафе, е хубавият сладолед - ванилов, шоколадов, сорбет или друг. Успешно може да се използва и пъстрото семифредо с рикота и какао – една по- различна комбинация, която прави вкуса на напитката по-плътен и своеобразен. Освен сметановата страчатела /stracciatella/ добавих плодов нюанс с късните, последни череши за сезона, и още дребни акценти на шоколад, ядки и бисквити. За още страхотни идеи може да се почерпи вдъхновение от тук:


Страчатела афогато с череши

Продукти за 2 порции:
     ½  ч.чаша течна сметана (разбита, студена)
     2-4 топки страчатела сладолед или друг
     1  ч.чаша силно кафе /горещо еспресо/
     2 ч.л. амарето ликьор, по желание
     череши и черешов сироп (за сервиране)
     бадеми, нарязани и препечени (за сервиране)
     шоколад и бисквити (за сервиране)
1 ч.чаша=240 мл.
В купа се разбива течната сметана докато се оформят меки върхове. Поръсва се с 1 с.л. пудра захар и разбиването продължава до уплътняване. Поставя се в хладилник на студено до момента на сервиране. В две малки купички се поставят по 1-2 топки сладолед. Внимателно се излива горещото еспресо (или кафе, смесено с амарето ликьор ) около ръба на чашките (така че, да не се топи твърде бързо). На върха се гарнира с бита сметана, череши, сироп и нарязани ядки. Сервира се незабавно!


 Ето го в два варианта:


И в чаши, където сметаната е под сладоледа:


   Следва и рецептата за Семифредо с рикота и какао


 Семифредо с рикота и какао
Продукти:
    250 гр. фина рикота
    200 мл. течна сметана подсладена
    100 гр. кондензирано мляко
    50 гр. шоколадови капки
    Смесват се много добре фината рикотата с кондензираното мляко, след което се добавя разбитата на крем течна сметана и получената смес се хомогенизира. Последни са шоколадовите капки,а след тяхното разбъркване, сместа се прехвърля в затворен съд във фризер за замразяване, най-малко 3 часа. Преди сервиране, се изважда и украсява с още тъмен шоколад и/или глазирани плодове/череши.


В по-близък план:


За финал:


Опитайте…

7 коментара:

Dani каза...

Прекрасна презентация, Дианка!
Прегръдки!

di_ani каза...

Много си мила, както винаги, Дани,
благодаря ти, голяма прегръдка и от мен,
с най-сърдечни пожелания за едно прекрасно лято!

pep-4o каза...

Страхотни сладко-ледени предложения, Диди! Всички са много вкусни, сигурна съм и много, много красиво поднесени от теб. Поздравления и хубав юли!

Iliana каза...

Не мога да си избера кое от двете, затова и от двете, моля!

vesela каза...

Каквото и да кажа, Дианка, ще бъде малко...

Екатерина каза...

Дианка, ако беше само едно предложение, бих го преглътнала по някакъв начин, но всичко това е толкова неустоимо, толкова изкушаващо, че не знам откъде да започна. Толкова труд, толкова стил, събрани на едно място. Знам какво стои зад всяка рецепта, особено и да правиш снимки след това, за това комплиментите ми и възхищението ми към теб са големи. Поздрави и благодаря за удоволствието!

di_ani каза...

Много ме зарадвахте момичета,
драго ми е, че тази лятна идея ви допада ...
възможностите за разнообразяване са в изобилие, а
вкусовете допълнения - въпрос на лично предпочитание.
Пепи,
Илианка,
Весе,
Кате,
благодаря за милите коментари,
с най-сърдечни поздрави за вас,
усмихнати и вдъхновени летни дни!