неделя, 19 август 2018 г.

Царевични кексчета с копър и каперси




Минавам набързо с една лятна идея за предястие или лека вечеря – цветна, ароматна и вкусна комбинация в няколко хапки: царевични кексчета с копър и каперси, гарнирани със сирене филаделфия и филе от пушена сьомга. Рецепти за царевични кексчета има много, не само защото безглутеновото царевично брашно се е доказало сред най-добрите алтернативи на пшениченото брашно, а и като засищащо, богато на фибри, желязо, цинк и други полезни качества. Акцент в рецептата на тези кексчета обаче е допълнителното овкусяване с копър и каперси. Високо ценени в кулинарията, каперсите /capparis/ се отличават се със силен аромат и наситен лимонов вкус, и използването им се свързва с деликатно овкусяване на различни салати, сосове, риба. Откъм подправки, за утвърдено съчетание на зелените топчета се счита не твърде интензивен анасонов аромат, така че свежият копър се явява подходящ и за кексчетата, и за филето от сьомга. Завършващ елемент е кадифената кремообразна консистенция и нежен вкус на крем сиренето "Philadelphia", придавайки нотка финес, без останалите съставки да загубят своята индивидуалност, постигайки цялостен и хармоничен баланс в цялата композиция… 


Царевични кексчета с копър и каперси, гарнирани с филе от пушена сьомга и филаделфия


Продукти за 9-12 кексчета, според големината
1 ч.чаша пшеничено брашно
¾ ч. чаша царевично брашно
½  ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол, или малко повече
¼ ч.л. захар
1 яйце
½ ч.чаша кисело мляко
¼ ч.чаша газирана вода
¼ ч.чаша масло, разтопено
3 ч.л. копър, свеж и нарязан
3 ч.л. каперси в саламура, изцедени и едро нарязани
лимонова кора, настъргана по желание
Още:
200 гр. пушена сьомга филе
½-1 ч.чаша крем сирене от типа „филаделфия”
копър и каперси за гарниране
1 ч.чаша=240 мл.
Фурната се загрява до 175°С. Леко се омазняват форми за мъфини.
Смесват се брашното, царевичното брашно, бакпулвера и солта. В купа се разбиват заедно яйцето с млякото, водата и маслото, след което добавя лимоновата кора, копър и нарязани каперси. Наливат се течните съставки към сухите и се разбърква, докато се смесят, без да се разбъркват продължително. Напълват се  подготвените форми със супена лъжица от тестото. Пекат се 18-20 минути и проба за суха клечка, след което охлаждат около 5 мин. Изваждат се от формите / може леко да се освободят с нож около ръба/, след което се охлаждат напълно. Допуска се, кексчетата да се изпекат до един ден предварително и съхраняват в плътно затворен съд  до момента на сервиране.


Непосредствено преди поднасяне, се изравняват /изрязват/ върховете, за да създадете равна повърхност. Гарнират се с филе пушена сьомга и лъжичка крем филаделфия. 


Стрък копър, свежа салата и още каперси с лимон за окомплектоване.


Разчупени:


 И още:


Опитайте...

Няма коментари: