петък, 11 ноември 2011 г.

Почитаме покровителя на семейството - Свети Мина

На 11 ноември (24 ноември стар стил) почитаме покровителя на семейството и се чества
Свети великомъченик Мина Котуански,
заедно със свв. мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит.



Св. Мина е един от най-почитаните от народа ни светци - заради силата, с която закриля семейството и го почитаме като негов покровител.  По малко известно е, че Св. Мина помага при беди, тежки болести и кражби.
В превод от гръцки името на светеца означава „намирам”, „съобщавам” и затова от етимологията сред българите се разпространява вярата, че светецът помага да се открият откраднати и загубени вещи и добичета. Пак според народната етимология името на св. Мина се свързва и с глагола „разминавам”, „минавам” и затова почитат светеца - „за да се разминат болестите и лошото по хората”. В някои селища в Родопите го наричат „Свети Мина-размина”, а в Странджа – „Св. Мина сребърен”. Когато човек се разболее или си загуби нещо ценно, пали свещ пред иконата на светеца. 
На празника му отиват в черквата или в параклис, чийто патрон е светецът, палят свещи и окичват иконата му с цветя и пари. Раздават и обредни хлябове за здраве. При тръгване на дълъг път хората се прекръстват с пожелание
„Св. Мина да е напред и да помага!”


И да припомня:
Св. Мина бил войник в Египет. Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни злелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличавасамозабравилите се езичници. Градоначалиник наредил да бъде арестуван смутителят на това тържество.За вярата след мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Светите останки били отнесени в Александрия, където е погребан в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.
Виктор - също така войник, пострадал при император Антонин (138-161 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на св. мъченик и сама, заедно с него, се удостоила с мъченическа смърт. Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенсия при император Диоклетиан.


Единственият манастир /девически/, който носи името на светията, Обрадовски манастир е един от най-старите и се намира в покрайнините на София. Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора. Там пазят чудодейната икона на Свети Мина, която е донесена от руснак, след освещаването на манастира, като не се знае дали е рисувана в България или в Русия. На младоженците предрича щастлив брак, затова там се намира и иконата на неговия помощник Свети Фанурий.
Известен Чудотворец, името му означава “месечина, луна”, покровител на сираците и бездомните. Свети Мина се смята за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.
Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.
В народните представи свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На днешния ден празнуват носещите имената:
Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Мина, Минчо, Минка.

Честит празник!



/Използваните снимки са от интернет галерии./

11 коментара:

Cool Chic Style Fashion каза...

Честит празник!♥

Unknown каза...

Честит празник!
Да живеем праведно,за да ни закрилят светците!
Хубав ден Дианче!

Vicktory каза...

Честит Празник Дианка !

Marta каза...

Аз го познавам и почитам като закрилник на тези, които тръгват на път, грижи се за тях.

Честит празник, Диани, и да ни закриля светецът в пътя ни:)

Dani каза...

Честит празник, Дианка !
Нека Св. Мина бди над семейството ти!
Топла прегръдка и хубава вечер!

Ева Тонева каза...

Честит празник, Диана!

Moni.M_T каза...

Честит празник, Диана.

di_ani каза...

Честит да бъде!
Честит имен ден, Вики!
Сърдечно благодаря за поздравленията:
Stefania,
Кате,
Вики,
Марта,
Дани,
Ева,
Мони,
И нека „Св. Мина да е напред и да помага!”

rusanka каза...

Честит празник, Диди!
Нека Св.Мина закриля семействата ни!
Поздрави и хубав празник!

Еoc каза...

Дианка, Честит Празник! Здраве и щастие за семейството ти!

di_ani каза...

Много ви благодаря за поздравленията и пожеланията!
Роси,
Зори,
Нека, Св. Мина закриля и дарява и вашите семейства със здраве и благоденствие!
Спокойна вечер и хубав уикенд, Диана !