сряда, 1 февруари 2012 г.

Триада Трифунци

Цикъл от три последователни народни празнични дни, наречени Трифунци.
Тези християнски празници са:
1 февруариТрифоновден
2 февруариСретение господне 
3 февруариСвети Симеон,

Най-големият сред тях е християнският празник Сретение Господне
/Сретение (слав.) - среща, посрещане
/ се отбелязва всяка година на 2 февруари.


Зимна Богородица, Вълча Богородица - Сретение господне,
е един от 12-те големи християнски празници през годината и
един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Тогава се навършват 40 дни от раждането на Иисус Христос. Според Мойсеевия закон всяко първородно момче трябва да бъде посвещавано или представяно на Бога. Затова Дева Мария донесла Младенеца в Йерусалимския храм. Този закон определял веднага след навършването на 40 дни от рождението на момчето майката да принесе в жертва на Бога агне. Ако е бедна, принасяла в жертва два гълъба. Богородица спазила повелята и заклала два гълъба, тъй като била бедна жена. Така от онези древни времена до днес е останал обичаят на 40-ия ден от раждането на дете майката да го носи в църква, за да го представи на Бога, да отпразнува своето очищение и да се прави угощение в чест на детето.
Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).
Прието е да се вярва, че Богородица закриля майките и бременните и бди над раждаемостта в семейството. Затова по време на раждане бабите, които акушират, поставяли иконата на Дева Мария с младенеца в стаята на родилката, която отправяла към нея молба за помощ и леко раждане.

Вторият ден на Малък Сечко се нарича Петльовден или Петеларовден /по стар стил/. Най-разпространен този празник е в Източната част на България. Той се празнува за здраве на момченцата, като майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. Легенда разказва, че в тежките години на турското робство майка спасила първородната си рожба - момченце от тежко яничарство като заклала петел. Кръвта на животното опръскала вратата на дома, така яничарите като минали помислили, че в този дом вече са влизали и са взели момчето и го подминали. Оттогава е обичаят и до днес с кръвта на петела да се направи кръстен знак на портата, както и на челата на момченцата. Перата на петела се запазват за украса и лек. Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита се раздават по съседите за здраве.


Денят преди Сретение господне се отбелязва като предпразненство на 
01. февруари (14 февруари стар стил) и ден на Св. мъченик Трифон.
Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.


Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.
А по стар стил на 14 февруари се празнува като ден на лозаря.


Народните обичаи са нарекли дните след Трифоновден Вълчи празници. Според преданията в тези два дни вълците бесуват. За да се предпазят хората от тях, се следвали строги правила на поведение. Жените не трябвало да пипат къщна работа, особено бременните. Забранено било да се отварят ножици, за да не се отваря устата на звяра. Месели се обредни хлябове, които се раздавали, а по това какво е времето на 2 февруари хората гадаели какво им предстои през годината. 
Аз приготвих един  плетен хляб с червено вино, /замесен с вино/, и снимка на изпечения :)


На другия ден след Сретение господне се чества паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна. Православната църква почита св. Свети Симеон Богоприемец е един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.
По внушение на Светия Дух Симеон влязъл в храма, когато донясли Младенеца, взел го на ръце и в пророческо вдъхновение извикал:
"Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думите си с миром, защото очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и 
слава на Твоя народ Израиля!"
Този празник, установен още в ранните векове на християнството, започнал да се празнува особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.).


Имен ден празнуват:
1 февруари:  Лозан, Лоза, Трифон (Трифоновден, Трифон Зарезан, Св. Трифон)
2
февруари: Ванеса, Момчил, Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Радина, Радослав, Радислава, Средко, Средка, Сретен, Сретен (Петльовден по стар стил)
3
февруари:  Симеон, Симеонка, Симона, Мона, Мончо,Моника , Моньо (Св. Симеон Богоприимец, Зимен Симеоновден)
  
Хубави зимни празници!

15 коментара:

Candy каза...

Честито на именниците! И хубави зимни празници и на теб! Хубав ден!

Moni каза...

Да са честити тези хубави зимни празници, да са живи и здрави имениците! Началото на годината е богато откъм празници, но нека е така, да сме живи и здрави - да празнуваме.:-))
Изключително интересен пост, написан майсторски и увлекателно, както само ти умееш, Дианка!:-)) Ще намина да погледна и снимките на изпечения ти хляб, предвещавам голяма красота, а със сигурност и голяма вкусотия!:-)
Топла прегръдка в този отново мразовит вече първофевруарски ден, но с пожелания за топлина и светлина в душите ни!:-))

Marta каза...

Бре, Диани, бре! Не ми е идвало наум, уж винарски поминък имаме, но хляб, замесен с вино за първи път виждам.

Честит ни Трифон! Да са тежки лозята от грозде!

КАТЕРИНА каза...

Хубави празници Дианче и отново невероятно предложение за хляб!
задължително ще го пробвам!
Много хубави снимки!
Целувки и хубав ден*)

eva bor каза...

Дианче, благодаря ти винаги за интересната информация и това, че от теб научавам много за православните празници :) Хлебчето изглежда много интересно!
Хубави празници и на теб :)
Много усмихнат ден!

ellyganova каза...

Хубави празници, Диди!
Заинтригува ме винения хляб. Ще чакам да го видя и изпечен.
Поздрави!

Dani каза...

Хубави празници, Дианка :)
Топла прегръдка!

Pavlety каза...

Отново много интересна публикация, а на хляба и производните си голям майстор! Всъщност не знам дали има нещо, което да не умееш!

traiana каза...

Отново ме образова подробно, Дианка, за което благодаря!
Хлябът изглежда много хубаво, чакам да видя и изпечен как е:)
Поздрави от мен!

di_ani каза...

Хубави празници и за вас, момичета!
Много се радвам, че идеята за замесване на хляб с вино ви допада. Ние много харесахме аромата и вкуса му, ще прикача и още снимки, но със сигурност пак ще го приготвя.
Сърдечни поздрави, топли и спокойни мразовити дни, Диана

Мъх каза...

Дианка,
хубави празници!
Идея си нямах за половината от тях.
Сега чакам изпеченото хлебче- предполага много аромат;)

Еликсир каза...

А такааа,и какво се оказва,че днес съм именничка!Ама то моето име го слагат няколко пъти през годината,та вече и аз не знам кога да празнувам.
Дияна,благодаря за изчерпателната информация,а хлебчето е превъзходно и както винаги невероятно красиво сплетено!

Сърдечни поздрави от мен!

Еoc каза...

Хубави празнични дни, Дианка :) и хубав край на седмицата!

rusanka каза...

Хубави празници и на теб, Диди!
Прекрасен хляб и чудесни гевречета!
Сърдечни поздрави и топла прегръдка!

di_ani каза...

Благодаря ви момичета, много сте мили.
Празниците свършват, но пък идват почивните дни.
Сърдечни пожелания да са уютни, спокойни и много хубави за вас, и семействата ви, Диана