събота, 9 февруари 2013 г.

Омлет руло по корейски



Непосредствено преди посрещането на първия ден от Лунната нова година, избрах да предложа един по-различен начин за приготвяне на омлет – по корейски: Korean rolled Egg Omelet/Gyeran mali, а и със специфичното им оформление мога да се включа в актуалната тема "сърчица":).
Годината, която започва, влиза във владение на 10 февруари, малко след новолунието във Водолей и ще бъде белязана със знака на Черната водна змия. За китайския фолклор Змията е символ на интелигентност, изяществото и материализъм - те се радват на лукс. Корейската Нова година, по-известна като Солнал /Seollal, Sŏllal), е първият ден от лунния календар и е най-важният от традиционните корейски празници. Това са тридневни семейни тържества, смятани за по-значим от Слънчевата Нова година на 1 януари,  която празнуват след григорианския календар. Имат интересен обичай, традиционно да броят възрастта си според броя на лунните години и така в началото на лунната година е рожденият ден на всеки човек.
 Независимо дали се приема символиката на източната мъдрост, тяхната ритуалност и култура навлизат все повече и в нашия живот. В астрологичен аспект се очаква водната змия да спомага за разкриване и развиване на творческия потенциал и интелектуални способности.  Най-успешна би била за хората с творчески професии, които ще имат достатъчно вдъхновение и ще получат възможности за изява. Сред блюдата за трапезата се препоръчва да присъстват риба, птици, заек, както и морски деликатеси. Като задължително и необходимо допълнение се явяват яйцата. 

Ние обичаме яйца, омлети, палачинки
приготвени в различни форми и вкусове, и тази идея ми се видя забавна:)
Gyeran mali /GyeRanMali/ е типична корейски гарнитура, или лек обяд, а за нас – като предястие. Тази версия има форма на сърце, лесно е да се приготви и да зарадва някого. Разбира се, на вкус е чудесен, макар и с много малко съставки. Обикновено се прави с няколко зеленчука, най-често моркови и зелен лук за цвят и вкус. За допълвене възможностите са безкрайни с и/или други продукти - гъби, тиквички, броколи, чушки, зеле, шунка, бекон, сирене, имитация на рачешки рулца сурими.


Омлет руло по корейски
 /Korean rolled Egg Omelet/Gyeran mali/

Видео рецепта:


 
Продукти за две порции:
4 големи яйца
1 с. л. зелен лук
1 с.л. морков
1 с.л. рулца раци – сурими*
¼ ч.л. сол
олио за пържене
*по желание

Нарязват се на много ситно моркова, лука и рулцата, важно е да се нарежат много фино.
Счупват се 4 яйца и разбъркват внимателно, но не напълно -  за да се получат при пърженето интересни жълти и бели цветни спирали. Отделят се 2-3 супени лъжици от яйчената смес, за да се използва по-късно. Към яйчената смес се добавят нарязаните продукти и солта, и обединяват.
Леко се назнява тигана за печене и след затопляне на средна температура се  изсипва около ¼ от яйчената смес. Когато повърхността на яйцето започне да се стяга, се прегъва малко от единия край, след което, с помощта на шпатула или клечки се загъва на руло, но не до края, като се оставя малка част. Отново се омазнява леко тигана и излива втората ¼ от сместа, която да захване и да свърже оставената част от вече почти готовия омлет. Процедурата се повтаря и така с разделената смес на 4 порции се оформя и изпича ивичест омлет.
 

Охлажда се за около 1 минута, което помага на омлета да запази формата си, преди да се нареже на ивици. За да се направи форма на сърце, всяко едно парче се нарязва диагонално, едното се обръща и слепват.  Формите на сърце се потапят в оставената яйчената смес и запържват отново, като  мястото на слепване се допълва с още малко от сместа.


Много лесно, бързо и вкусно – страхотна идея, ако искате да зарадвате някого когото обичате.
 

Аз сервирах с млечен пастет и босилков доматен сос.


Опитайте...

16 коментара:

Соня Шатева - Моето сладко хоби каза...

Наистина супер идея!Страхотно изпълнение, Дианка!Поздрави!

Heaven каза...

Ох страхотно. Имам идея вече за Св. Валентин - хем лесно и вкусно, хем тематично :)Много обичам подобни рецепти, екстра омлет Дианка! Благодаря за предложението :)

Iliana каза...

Много ми хареса тази идея, Дианка.
Благодаря за поредното страхотно предложение!

Вкусно и сладко кулинарни рецепти каза...

Много интересно предложение Дианче!Много ми допадна рецептата, ще приготвя пулцето и аз като предястие през уикенда.Сърдечни поздрави и ти желая хубави почивни дни!

Dani каза...

Дианка, отново цветно и вкусно предложение!
И много интересен начин на приготвяне!
Прегръдка и хубаво настроение!

Vili Konova каза...

Дианче, много интересно е това напластяване на омлета,а рязането е направо в десетката.
Благодаря за идеята , мила!
Хубава съботна вечер!

Gergana Lazarova каза...

То може да е вкусно и красиво, ама чак толкова... Направо си е прекалено, Диди...
Шегувам се, изглежда просто чудесно, страшно апетитно. Презентацията - както винаги красива.
Поздрави!

Екатерина каза...

Дианка, красота! Сигурна съм, че е много вкусно, но външният вид ме впечатли много! Освен това е точно подходящ и за темата:). Приятна съботна вечер и прекрасна неделя!

Bety каза...

Диани, Диани, чудно предложение!
И толкова стилно си го поднесла!

Мира каза...

Много колоритно руло!
Идеята и рецептата са чудесни,Дианка!
Благодаря за споделената красота!
Поздрави и хубава неделя!

fedora каза...

Много пухкаво и колоритни колелца и сърчица, Ди! Много ми харесват! Убедена съм, че се топят в устата :)

Хубава неделя :)

Ivaalex каза...

WOW... изглежда зашеметяващо и без месо... Поздравления, мисля да го пробвам. Прегръдки.

tillia каза...

Много ефектно и интересно оформено руло!
Чудесно предложение!
Диана, приятна неделна вечер и благодаря за идеята!

Moni.M_T каза...

Честити празници, Диана!
Прекрасна питка със страхотна претеничка.
Успешна нова седмица!

Tania каза...

Много интересно представяне,Диди!Винаги тук срещам оригиналност!Лека нова седмица!

di_ani каза...

Благодаря ви момчета-
наистина това е само един омлет, а предполагам се правят често и идеята за напластяването, като форма за разнообразяване ми се стори удачна,за да я споделя.
Соня,
Пламена,
Илианка,
Таня,
Дани,
Вили,
Гергана,
Катя,
Бети,
Мира,
Ина,
Ива,
Тилия,
Мони,
Таня,
Сърдечни поздрави, хубава нова седмица и усмихнати празнични дени, Диана