Картофите са може би най-популярната и полезна храна, и по
време на пости, а и с голямото преимущество да засищат добре. Знае се, че за тях е
създадена технология, с цел изхранване на астронавти в дълги
пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на бъдещи космически колонии.
Постните картофени кюфтета се считат за класическа тематична храна. Картофите много успешно се съчетават с гъби,
авокадо, други зеленчуци, маслини и подправки, много салати. И докато съм на вълна здравословни съчетания изпробвах един
много приятна комбинация на картоф и амарант. За впечатляващите качества на амаранта вече
писах, а сега само ще допълня - Амарантът е общо наименование за повече от 60
различни вида aмарант, които обикновено са много високи растения с
широки зелени листа и впечатляващо ярко лилаво, червено, или златни цветя.
Оказва се, че има и друг вид амарант, който се използва в хранителната промишленост - Amaranth E123. Важно е, да не се бърка с природния амарант
(малки, силно питателна, богата на протеини, и естествено без глутен), E123Amaranth е лилаво-червен синтетичен агент, оцветител за храна. Амарантът,
подобно на картофите вече е направил своето пътешествие извън земната
атмосфера с Atlantis 1985
г. и като бисквитки наслада за астронавтите.
Сега се връщам на Земята:) :
Постни картофени кюфтета с амарант
Продукти за 12 кюфтета
3 варени картофа, обелени
1/3 ч.чаша амарант
1 червена чушка, печена
1-2 с.л. нахутено брашно
сол, бял черен пипер и кимион, на вкус
1 с.л. магданоз /целина
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин
¼ ч.чаша вода + 2 с.л./пълни/ царевично или нахутено брашно
2 ч.чаша хлебни трохи
Картофите се обелват, сваряват в подсолена вода, след което отцеждат.
Сварява се и амаранта в съотношение 1: 2 ½ чаши подсолена вода. След завирането се покрива, намалява се огъня и оставя да
къкри 20 минути. Амарантът ще има консистенция на гъста каша и се оставя да
престои, покрит за около още 5 минути. Отцежда се, ако е останала още течност.
Затопля се зехтинът заедно със скилидката чесън и леко с
нарязания лук, след което чесъна се изважда.
В купа се намачкват сварените картофи и смесват заедно с амаранта,
лука, нарязаната печена и обелена червена чушка. Постепенно се добавя
нахутеното брашно и разбърква до получаването на гъста смес. Ароматизира се на
вкус.
Подготвя се панировката като се смесват ¼ ч.чаша вода + 2
с.л./пълни/ царевично или нахутено брашно. Биха могли да се панират и само с галета.
С навлажнени ръце се оформят кюфтенца от сместа, покриват се
с тънък слой панировка и овалват в хлебните трохи.
Пържат се с малко олио в тиган с незалепващо покритие до
златисто от двете страни.
Изваждат се върху кухненска абсорбираща хартия.
Сервират се топли със салата или сос по желание,
и след като в тях има червени чушки един такъв дип също би бил подходящ.
и след като в тях има червени чушки един такъв дип също би бил подходящ.
Опитайте...
13 коментара:
Толкова дълго се чудех какво е всъщност амарантът, докато един ден не го показах на мама , решила да я светна за ползата от него. Отговорът й ме попари и учуди "Ами то това е щир бе, мамо, - бурен, който като деца сме яли на чорба!" Е, разбрах аз, ама още не съм опитвала и сама не знам защо...
Дани, както винаги показваш интересна рецепта, много съблазнително поднесена! Е, как да не опитам тогава и аз тоз' амарант!? :))
Благодаря ти, мила, записвам я за проба!
Усмивки и много пролетно настроение от мен!
Дианка, предложенията ти са доказателство, че постните ястия по нищо не отстъпват на другите.
Много вкусни кюфтенца представяш. Поздрави!
Диана, отново предлагаш интересен вариант!
Харесвам картофени кюфтета, а предложението ти е неустоимо!
Както винаги - прекрасно поднесено!
Поздрави!
Аз докато се наканя да напиша нещо за така привлекателната и красива салатка, а със сигурност е била и вкусна, ето и още едно предложение с амарант и то с подробно инфо за него :)
Нов продукт е това за мен , но ме заинтрегува и ще го потърся Диани!
Благодаря за което!
Много ми хареса това предложение, Дианче! Снимките са повече от апетитни! Амарант още не съм опитвала, но определено насочи мислите ми на там :) Поздрави и хубав ден!
Изключително апетитно изглеждат картофените кюфтенца!
Въобще не им личи ,че са постни.Така добре овкусени,с този приятен загар са истинско вълшебство!
Поздрави,Дианка!
Е, ама са страшно апититни тези кюфтенца, Ди! Много златисти отвън и с мека вътрешност - идеални!
Поздравления за рецептата!
Сърдечни прегръдки от мен с пожелание за слънчев уикенд :)
Дианче невероятна рецепта пак ни поднасяш!
Прекрасен да е денят ти!
Ама как си ги накиприла! Възхищавам се на търпението и уменията ти! Прекрасни са!
Да, познат е и при нас амарантът, и както се казва преоткриваме топлата вода. Хубавото в тази комбинация с картофи е, че по-специфичният за някои вкус на амаранта не се усеща така силно. А картофените кюфтенца са класика в постната кухня - накипрени или не са вкусни и засищащи:)
Благодаря за коментарите, милите думи и интереса:
Ирма,
Гери,
Тилия,
Дани,
Снежи,
Мира,
Ина,
Зиче,
Траяна,
Сърдечни поздрави, усмихнати и вдъхновени пролетни дни, Диана
Все си мисля, че без яйце за спойка няма да ми се получат кюфтенцата, но щом ти казваш, значи може.
И за пореден път ти благодаря за компетентната информация, която намирам тук.Блог с мисия- такова е за мен това място.....пък при мен- от главата , за краката.
Усмихнати и слънчеви дни за теб и любимите ти хора!!!
И тези кюфтенца ми харесват много.Използвам амарант у дома от няколко години и знам, че е роднина на щира...:)
Не съм слагала в картофени кюфтенца обаче и следващия път ще го направя!
Много ви благодаря за милите думи и коментари, Вили и Бети -
Радвам се, че тази идея за картофи и амарант ви допада. Може да се осъществи и без яйца, със съвременните кухненски пособия е по-лесно и здравословно.
Сърдечни поздрави,
с пожелания за една хубава пролет, Диана
Публикуване на коментар