понеделник, 9 септември 2013 г.

Чеснов "наан" и терин с патладжан



Днес няма някакво специално предложение или рецепта, а по-скоро сезонна, вкусна и апетитна комбинация с малко по-различно оформление. Съчетанието на топъл хляб с печени зеленчуци /патладжани, чушки/, сирене и домати е една чудесна идея за предястие или лека вечеря  в късното септемврийско лято. В топлите дни все още предпочитаме по-тънки и хрупкави варианти на хляб и избрах индийския "наан", а зеленчуците подредих в терин. Още малко свежа салата, козе сирене фета с кубчета месети домати, и лек чеснов нюанс завършиха подредбата на това блюдо. Ето го:
 

Плоският индийски хляб "наан" /naan или nan/ - печен на фурна плосък хляб с мая е типичен за Западна, Централна и Южна Азия, сервиран в императорския двор в Делхи в продължение на много векове, а след 1970 вече популярен в световен мащаб. Тъй като е характерен в толкова много страни, има редица различен правопис, произношения,  рецепти и кулинарни варианти. В същото време наан хлябът не е толкова различен от другите видове хляб.- има мая, вода и мазнина, брашно, естествено и технология на втасване и изпичане. В историческа гледна точка първият запис за такъв вид хляб датира чак от 1300 - 1780г., и оттогава основните съставки включват брашно, кисело мляко и масло. По-късно някои рецепти обогатяват с мляко /освен кисело и прясно/, сода и ароматни намазки по желание. Тестото традиционно се пече на висока температура в тандур /глинена пещ/, аз харесах  описанието  и рецептата за Leavened Flat Bread.


Чеснов "наан"


Продукти за 8 питки
3 -3 ¼ ч.чаши брашно +още малко за размесване
20 гр. прясна мая
½ ч.чаша топло мляко
½ ч.чаша кисело мляко
3 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
½ к.л. сода бикарбонат
1 яйце

Топинг/намазка:
1-2 скилидки счукан чесън
¼ ч.ч зехтин
½ ч.чаша нарязан магданоз
сол на вкус

1 ч.чаша = 240 мл.
Маята с ¼ чаша топло, но не горещо мляко, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се замесва на кашица и оставя да се надигне за около 10-15 мин.
Смесват се 3 – 3 ¼  ч.чаши брашно /¼ ч.чаша се оставя за доомесване/ със солта и към него се добавят закваската, яйцето, киселото мляко със содата и олиото.
Продължително се омесва еластично тесто, на ръка или с миксер. Оставя се да втасва в омазнена купа за около час или до двойно увеличение на обема.
Тестото се разделя на 8 топки. Всяка една топка тесто се разточва на елипса, като може да се набоде повърхността с вилица, за да се избегне неравномерното надигане по време на печене.  Намазват се с разтопен зехтин/олио и масло или с приготвения топинг. Поставят се върху хартия за печене.
Фурната се загрява на 200-220С, като в нея се загрява и камък за пица или тава. Хлебчетата се поставят заедно с хартията за печене върху нагорещената повърхност се да се пекат в нагрятата фурна за около 10–на мин. или до зачервяване. Могат да се обърнат по време на печенето.


След изпичането се изваждат от фурната, намазват се по желание с още от топинга и оставя се да се охлади на решетка за кратко. 


Сервират се топлички, вкусни и ароматни...


Разчупени, пухкави и порести:


От същото тесто може да се оформи и плетено хлебче.

Почти всеки вид плосък хляб е подходящ за топинги, пастети и дипове. Исках някакво съчетание с патладжан, нещо друго освен класическото допълнение към тахановото предястие баба гануш. Имах и червени чушки, кашкавалена извара, свежо биволско сирене, рукола и домати. Търсех ястие, което да подчертае наситените есенни цветове на зеленчуците и контраста със сиренето. Идеята за терин с напластяване  на червени чушки, патладжан, сирене и подправки ми допадна, а и чесновото овкусяване на „наан” хлебчетата би си паснал чудесно. С възможността да се приготви по-рано ми допадна още повече,  а за разнообразие избрах конусовидно оформление на терина.  Ето едни примерни  пропорции:

 Терин с патладжан


Продукти за 2 порции
1 патладжан, голям
4 червени чушки
150 -200 гр. меко сирене или овкусена извара
10-на листа босилек
сол, черен пипер на вкус
1-2 скилидки чесън, стрит

Салата, домати и струйка ароматен зехтин за сервиране

Патладжанът се нарязва на по-дебели шайби, посолява се и залива с вода и мляко, след което престоява около час. Отцежда се и подсушава. Леко се омаслява и пече на грил, фурна или в краен случай се пържи до омекване. Червените чушки се опичат, обелват и почистват от семето, след което се нарязват по дължина на ивици. Листата босилек се бланшират за малко във вряща вода и веднага охлаждат в студена.
 За подреждането на терина  може да се използват чаши за мартини, вътрешността на които се покриват с омазнено фреш фолио, а големината на фолиото трябва се предвиди така, че след напълването да може да се покрие повърхността. Реденето е произволно, като се редуват патладжан, сирене/ овкусена извара/ босилек и червени чушки, а между тях се поръсва сол сол, черен пипер и чесън. Предвидените съдове се пълнят плътно, загъват се с краищата на фолиото и се притискат с по-тежка чаша или нещо друго подходящо. Поставят се в хладилник за  около нощ или 24 часа.
Преди сервиране се освобождават от фолиото и аранжират по желание. В повечето рецепти се предвижда доматен сос за гарниране, но избрах само нарязани домати, още свежо сирене и салата - едно чудесно допълнение, а струйка ароматен зехтин завършва предястието.


Вече споменах, че тези терини с патладжан бяха комплектовани с чеснов плосък хляб тип ‘наан”.


И няма да пропусна, за подсетя за сезонната прекрасна комбинация от баба гануш и топла питка, а  за тяхното /на питките/, интересно според мен, оформление ще пиша отделно.


Опитайте…

12 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Дианка, чудесно е предложението ти - леко, вкусно и богато! Страшно много ми харесва всичко.
Поздрави и да ви е сладко! :)

Dani каза...

Дианка, чудесна комбинация на продукти!
Прекрасни снимки и аромати!
Прегръдка и усмихната седмица!

Federica Simoni каза...

mamma mia che meraviglia, deve essere buonissimo! ciao!

Анонимен каза...

Както винаги чудесни снимки! Винаги когато чета публикациите се чудя кога намирате време за всичко??Яна

Екатерина каза...

Е, как да не са специални?! Искам ги всичките до едно! Тези ароматни хлебчета, тези патладжанени изкушения, Дианка, вълшебница си ти! Винаги съм се впечатлявала от естетиката тук! Поздрави!

Lety каза...

Не мога да направя друг коментар освен - фантастично! Комбинацията от хляба и терина е страхотна, продуктите се съчетават великолепно и са все любими.
Диди, този път си надминала себе си!
Благодаря за прекрасните рецепти и насладата от тези изкушаващи снимки!

Irma каза...

Изкушаваш ме ужасно много, Дианка! Най-вече с тези питки, понеже тестеното ми е слабост, на която много трудно устоявам. В интерес на истината имам четири големи патладжана у дома, които момчетата все ми отказват да им сготвя и съм се видяла в чудо. Не върви да ги консервирам, малко са, а ще се похабят. А таз, последната снимка ме довършва вече... май ще прявя днес баба гануш. :))
Благодаря ти за идеята!
Поздрави и прегръдки!

traiana каза...

Искам от всичко по много:)Разкошни вкусотии!

Люси каза...

Прекрасно изглежда всичко. Можеш да се потопиш в духа на Индия с едно сядане на масата :)

tillia каза...

Апетитни летни блюда! Интересно оформление на питката!
Диана, приятни есенни почивни дни!

di_ani каза...

Ех, че ме радвате всички, идеята наистина не е нещо специално, но пък сезонно и вкусно. Сега е сезонът за любителите на патладжан, червени чушки и всякакви зелении. Драго ми е, че ви допадна и идеята за терин оформление.
Гери,
Дани,
Federica, thank you very much:)
Яна,
Кате,
Лети,
Ирма,
Тряна,
Люси,
Тилия,
Благодаря ви,
както винаги много сте мили. Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати есенни дни, Диана

Bety каза...

Диани, много ми хареса този ароматен наан, както и патладжанения терин! Прекрасна лятна трапеза!