сряда, 4 юни 2014 г.

Палачинка, суфле и кексче в едно

Тези свежи сладкишчета са нещо като 3 в 1 - интересна кръстоска между палачинка, суфле и кексче. Когато видях рецептата за Pancake Soufflee Muffins в Fine Cooking, се опитах да си представя нещо, което може претендира да бъде с плътност на палачинка, лекота на суфле, и текстура на кексче. Разбитите на твърд сняг яйчни белтъци биха подпомогнали да се издигнат като суфле, млечната смес би ги правила влажни, а останалите съставките и оформлението да ги оприличи с мъфини. Единственият начин да се разбере дали наистина отговарят на всичките три критерия е да се направи една партида - избрах доза за 12 броя. Като замисъл и аналогия с палачинките не са много сладки, така че ягодовата заливка подходящо ги обогатява за вкус, аромат и колорит. Улесняваща приготвянето е възможността, сместа да се подготви до два часа предварително, след което да се изпече за 30-инути непосредствено преди поднасянето. Биха могли само да се поръсят с пудра захар, предполагам и с разтопен шоколад също ще са чудесни, но предпочетох по лек и сезонен плодов вариант. Вече имам идея да направя нещо подобно и със солен привкус. Ние обичаме палачинки, суфле - също, а кексчета - още по-добре: за закуска или десерт - харесахме ги:). Ето палачинка, суфле и кексче в едно:


 Палачинка, суфле и кексче в едно с ягодов меден топинг
/по идея от Pancake Soufflee Muffins/


Продукти за 12 броя /оригиналната рецепта е за 24/
1 ¼  ч.чаши обикновено брашно
½ + 1с.л. фино брашно  за сладкиши*  
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
3 бр. големи яйца
½ ч.л.лимонена киселина
40 гр. масло, разтопено
¼ ч.чаша захар
1 капсула ванилия д-рЙоткер
1 2/3 ч.чаши яйрян

* например София Мел. Брашно "Ола"
** в оригиналната рецепта се използва 3 с.л  захар ~ 36 гр.

Ягодов топинг:
½ ч чаша мед *
½  - 1 ч.чаша нарязани пресни ягоди

* в основната рецепта се използва кленов сироп

Още: пудра захар за поръсване.
 1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне:
Смесват се брашната, содата и бакпулвера със солта. Разбиват се в чист съд белтъците с лимоновата киселина и половината от захарта на гъст сняг. В купа се разбиват жълтъците до лимоново жълто уплътняване и с продължаващо разбиване към тях се добавят разтопеното масло, захарта и ванилията, до хомогенизиране. Следва по етапно добавяне с редуване на по 1/3 част от брашнената суха смес и 1/3 част айран, до пълното изчерпване и поемане. Внимателно се обединява с разбитите белтъци и сместа е готова. Както споменах сега е моментът, когато може да се остави за няколко часа – мах. 2, в хладилник.
Фурната се загрява на 175 -200С и форми за се подготвят 12 бр. форми за мъфини или тава с гнезда, които се намазняват.
Получената смес се разпределя във формичките и се пекат около 20-25 мин. /при мен 30 мин/, като  се проверява за готовност с тест за суха клечка. Изваждат се от фурната леко охлаждат във формите, след което освобождават и поръсват с пудра захар.


Готови са за сервиране, 
а в рецептата се споменава, че могат да се замразят във фризер за около 2 седмици.


Приготвяен на топинга:
Докато се пекат сладкишчетата се загрява мед, без да завира и с него се заливат нарязаните ягоди. Семпло, но ароматно и вкусно...


Палачинка, суфле и кексче в едно се понасят полети с ягодовия меден топинг.


И разчупено отвътре:


Опитайте...


 

12 коментара:

pep-4o каза...

Е разчупено вътре изглежда толкова въздушно, че ми се иска да отида да забъркам едни :)
Чудесни сладкишчета, Диди, независимо как ще ги наречем.
Поздрави и хубава вечер!

Gergana Lazarova каза...

Диди, поредното изкусително и оригинално предложение от теб! Страхотни кексчета, ама наистина! :)
Прегръдки и хубава вечер!

Bety каза...

Диани, при теб отново оригинално и вкусно предложение!

Йоланта Делибозова каза...

Бре,това пък чудо какво е?!Все такива ги изнамираш,супер интересно е, Диди!

gogolina каза...

Ей това разчупеното, те кара направо да пресегнеш през монитора :) Ама много изразителни и апетитни снимки си направила Диди!

Анонимен каза...

Диди вълшебни са:)

traiana каза...

Изглежда свежо и много вкусно, особено с ягодки и топинг:)

Роси каза...

Ягодите задължително ги хапвам с мед,Дианка,но в компанията на тези малки бижута биха били невероятно добър тандем!Отново прекрасна и стилна презентация,всичко е поднесено с вкус и много естетика,поздравления!

Екатерина каза...

Ех, че готини и свежи и цветни и ароматни и ягодови... Страхотни са, Дианка, поздрави!

daniela64 каза...

Che meraviglia sono stupendi. Un abbraccio Daniela.

Тики каза...

Така греят снимките ти, Ди! Толкова стил и апетитност струи от тях :) А пък кексчетата 3 в 1 са много любопитни! Как все такива интересни неща изравяш! :)

di_ani каза...

Благодаря ви, мили дами и много се радвам,
че ви харесват този вид сладкишчета - 3 в 1 - бях любопитна да ги опитам.
А ягодите са чудесен акцент и свеж завършек, но могат да се заменят и с нещо друго, разтопен шоколад напр.:)
Сърдечни поздрави, вдъхновени и много усмихнати дни, Диана