четвъртък, 10 юли 2014 г.

Салата с тученица и канапе от кайсии с козе сирене



Вече започнах серия с предложения за летни леки вечери, плътни салати и засищащи предястия. Ето и новата идея Салата с тученица и кайсиеви канапета с козе сирене.
За сполучливата комбинация на плодове и сирене не е нужна обосновка – в случая избрах  запечени ароматни кайсии и меко козе сирене, с добавка на ядки, нежна мащерка и балсамов - меден дресинг. Кайсиите са летният фаворит сега, а козето сирене, освен специфичният си вкус, има и голямо предимство да се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време. Свежо, вкусно и сезонно, но днешният акцент е в тученицата.
Кралицата плевел, билка или зеленчук - това растение е тученицата, известна още и като тлъстига. С яркозелени, месести листа и червени, разклонени стъбла, като кичеста трева в градините, по скоро е третирана като плевел, но в последните години се връща във фокуса на ценителите на качествената и здравословна храна от природата. Листата на растението са богати на витамини А и В, а по отношение на съдържанието на витамин С тученицата превъзхожда 7-8 пъти цитрусовите плодове. Освен това, “билката на дълголетието” съдържа омега-3 мастни киселини повече от всеки друг зеленчук и е богата на каротин. Листата са с богато съдържание на калий, калций, магнезий, желязо и манган. Билката-чудо има много ползи в едно, като е способна да помогне за изграждане на силна имунна система. Има много препоръчителни варианти за приготвяне, но най- добре е да се консумира в свежо състояние, затова я избрах и като основа за салата. Деликатен и леко киселичък вкус, ненатрапливо и съвсем удачно се съчетава с останалите вкусове и аромати.


 Салата с тученица и канапе от кайсии с козе сирене

Продукти:
тученица
кайсии,
козе сирене тип кремa, използвах мини шайби – 12 petits fromages  Duc De Coeur
запечени орехови ядки
мащерка
зехтин, черен пипер, мед, лимонов сок
балсамов оцет и мед
сос винегрет, по желание
Фурната се загрява на 220 С. Подготвят се кайсиите, като се разполовяват.
В съд за печене се поставя ал. фолио, намазнява се със зехтин и върху него се поставят половинки от кайсии с отвора към дъното. Отгоре се поръсват със сол, черен пипер, мащерка, струйка зехтин и малко мед. Запичат се около 5-7 минути, според зрелостта им, само до омекване.


Изваждат се от фурната и върху всяка половинка кайсия се поставя шайба козе сирене. Отгоре се поръсват с едро нарязани запечени орехи, мащерка и редуциран /сгъстен / балсамов оцет с мед: В съд се редуцира /вари балсамов оцет и мед в количества 2:1, докато сосът се сгъсти, към края се добавя мащерка за аромат.


Подготвя се тученица, като се почиства, нарязва, ако е необходимо и овкусява по желание: само зехтин, сол и лимонов сок, а и сос винегрет е една чудесна добавка: Ориентировъчни продукти:
1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. горчица сол, черен пипер и чесън на вкус.

 
В чиния за сервиране се поставя тученицата, до нея канапетата от ароматни кайсии, крема козе сирене, запечени орехови ядки, мащерка и ароматен сос.


И отблизо


 Опитайте...

13 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Красота, красота, ама прекрасна и вкусна красота! Диди, за кой ли път ме оставяш без думи... Само ще кажа, че по моя край се третира точно като плевел тученицата. Но веднъж, от чисто любопитство, отъснах едно връхче тученица и опитах. Не е страшно, определено. :)
Прергъдки и хубав ден!

Dani каза...

Дианка,тази кайсия с козе сирене е вълшебна!
Усмихнато лято!

Bety каза...

О, радвам се да видя и друг почитател на тученицата! И аз я харесвам свежа, особено стръкчетата, които са малко по-киселички от листенцата. Комбинацията е чудесна, Дианка!

tillia каза...

Тученицата и аз я харесвам. Правя салата, баница, прибавям я и в зеленчукови супи накрая, като подправка.
Предложеният винегрет много ми харесва, а канапето от кайсии и козе сирене е невероятно!
Поздрави и приятни летни дни!

pep-4o каза...

Чудесно предложение, Диди и много красиво!
Бих го уважавала по три пъти на ден :)
Поздрави и хубави, слънчеви почивни дни!

Elena Dimitrova каза...

Здравей Диана,
аз също използвам тученицата като добавка към салати,правя мусове и студени супи с нея.Тя е най -полезна за диабетиците,защото има свойството да сваля кръвната захар.Затова в много страни я култивират и използват за всички ястия,приготвени със зеленина.
Поздрави и лек ден!

Роси каза...

Обожавам фелд(аз така я знам и наричам тази тревица,макар на българските етикети да я именуват тученица),с много нежни листенца и салатите с нея са винаги страшно вкусни.Жалко,че я намирам само в Лидъл и то рядко ( или може би защото рядко го посещавам ).
Предложението ти много ми допада,Дианка,великолепно лятно съчетание!

traiana каза...

Какъв разкош и експлозия от вкусове ни предлагаш,Дианка! Прекрасно!Хубава нова седмица!

di_ani каза...

Много се радвам, че и вие сте почитатели на тученицата:
не знаех, че се наименува и като "фелд", иска ми се да я приготвя на супа или мус, както предлага, Елена, четох и харесах идеята на Тили за плънка на баница. А козето сирене с запечените кайсии е класика.
Гери,
Дани,
Бети,
Тили,
Пепи,
Елена,
Роси,
Траяна,
Сърдечни поздрави, хубави и слънчеви почивни дни, Диана

Marta каза...

Красота и великолепие! Тученицата ми е сред нововъведените салатени компоненти, но такова съчетание не съм пробвала. Много добре стои в шопската салата. Твоето е висш плотаж, Дианка!

Тики каза...

Каква изискана салата! :) Канапето от кайсии много ми хареса и мисля да заложа не него, че цяла зима дъвчем от тази зелена салата и вече не мога да я гледам ;)
Усмихнат уикенд ти желая, Ди :)

Irma каза...

Да, класика е кайсията запечена и гарнирана с козе сирене, Дианка, но ти така си ни я поднесла, че ми изглежда като шедьовър. :) Салатката е много сполучливо допълнение към останалите вкусове, идеално се връзва. Поздравления!
И едно допълнение от мен - Фелд (Valerianella locusta) е съвсем друго растение, не е тученица (Portulaca oleracea), макар листата им много да си приличат. В тученицата има киселинка, а фелда е малко тръпчив.
Поздрави и усмихната неделя, Дианка!

di_ani каза...

Много се радвам, че ви се харесва, Марта, Тики,
и благодаря за уточнението Ирме.
Хубав, вдъхновен и усмихнат юли с прекрасни моменти и нови рецепти, Диана