петък, 25 юли 2014 г.

Салата с летни плодове, моцарела и лимонови скариди



Ето че сме в средата на лятото, сред изобилие на свежи плодови изкушения: ароматен пъпеш, сочна диня, дъхави праскови, кайсии и медени круши. На вид тези плодове като че ли не могат да ни впечатлят особено - освежаващи, сладки и полезни, но ето нещо ново, което заслужава внимание. Например за пъпешите:освен нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и т.н, имат ниска им калоричност /100 грама от пъпеша, има само 34 калории/; но учени в САЩ установили, че той съдържа цели 30 процента повече бета каротин от портокалите.
Най-воднистият плод сред останалите е динята, с 92% вода от тегло си. Сърцевината на динята е богата и на витамин С, калий,фибри, съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел, а семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Съдържанието на ликопен пък я прави силен антиоксидант.
Според легендите безсмъртните се хранели с праскови /Богът на дълголетието Шоусин винаги държи праскова в ръка/, но със сигурност обаче могат да забавят настъпването на старостта, защото са отличен антиоксидант. Богата на органични киселини-ябълкова, винена, лимонова, освен това съдържа минерални соли като калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магний; съдържа и богат комплекс от витамини-С, витамини от групата В, Е, Р, а също и каротини; още пектин и ефирни масла. Костилката й също е много полезна, защото съдържа горчиво бадемово масло и прочутия витамин В17. Дори да нямате достатъчно време, може да се отреже парче праскова и да разтрие лицето с него -по принцип маските с праскова подхранват кожата, поддържат влагата и по този начин забавят стареенето.
За кайсиите като супер храна вече съм писала, а крушата ми се иска да бъде обект на самостоятелно представяне.
Но това не е всичко, както се казва в рекламата - идеята е това богатство от полезни, вкусни и ароматни плодове да не бъде само част от десерта пред лятото, а да присъства и по друг начин в чиниите на масата. Не е новост съчетаването им с млечни и/или месни продукти – диня с фета и скариди, пъпеш с прошуто, круши и праскови с разтопяеми меки сирена... Днешното ми предложение се състои от няколко елемента – плодови топчета с моцарела и топинг от маково семе, и като допълнение, и по желание, едни лимонови скариди - морските дарове са особено актуални през този сезон. Още преди няколко седмици, когато видях тази рецепта /melon-balls-poppy-seed-dressing/ бях изкушена да я приготвя и приятно изненадана от резултата – с много и различни възможности за комбинации, овкусяване и оформление.


Салата с летни плодове, моцарела и лимонови скариди
/по идея от melon-balls-poppy-seed-dressing/


Продукти ориентировъчни за две порции:
2 чаши плодови топки /пъпеши, диня, круша, праскова/кайсии/
1 моцарела, прясна топка или мини/бейби моцарела
1 с. л. макови семена или семена от чия*
2 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. мед или захарен сироп
1 ч. л. фина дижонска горчица
1 ч. л. сол
¼  чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ ч. чаша зехтин или олио

* за семената от чия може да се прочете тук, но аз скоро ще им отделя нужното внимание. 

В малък сух тиган, на средна температура се загрява маковото семе за 2-3 минути,  с често разбъркван, да се запекат. Ако ще се използват семена от чия се слагат сурови.  

Смесват се съставките за маковия дресинг:  лимонов сок, бял балсамов оцет, мед, горчица, сол и черен пипер. С продължаващо разбъркване /може да се използва миксер/ се добавя зехтина, а накрая и запечените макови семена. Ако ще се използват семена от чия се слагат сурови.  

Подготвят се топчетата от плодовете – пъпеш, диня, праскови/кайсии и от моцарелата. Поставят се топките на пъпеш в купа и заливат с дресинга отгоре.




Сервира се веднага. 



Лимоновите скариди са едно чудесно допълнение, а и рецептата е бърза, лесна и семпла

10-на броя скариди
2 с.л. зехтин
1 скилидки чесън
1 с.л. прясно отцеден лимонов сок
магданоз, сол, черен пипер

Суровите, замразени скариди се изплакват и по желание, /аз не предпочитам/ се почистват. В тиган се затопля зехтина със скилидка чесън, след което тя се изважда. Поставят се скаридите и захлупват с капак. На силен огън, с често разбъркване се готвят около 5 минути, докато променят цвета си и порозовеят. Поръсват се с лимоновия сок, нарязан магданоз, разбъркват се за финал и махат от котлона. Овкусяват се със сол и черен пипер и сервират с още магданоз, рукола и няколко резена лимон/лайм.


Забележка: Ако не се предвижда сервиране веднага – запазват се плодовете, сиренето и дресинга поотделно. Когато е време, се отцежда отделената от плодовете течност, обединява се всичко и сервира.


Салата или предястие - въпрос на количество, настройка и оформление.


Опитайте...
  

19 коментара:

vesela каза...

Нямам думи за аранжирането на любими летни плодове. А инкрустрираната круша си е направо произведение на ювелирното изкуство. Страхотно аранжирано и красиво, вкуса също ми събуди любопитството...Знаеш, че само скаридите ще прескоча - не ги обичам тез и подобните им "гадинки".

Dani каза...

Прекрасна аранжировка, Дианка!
И аз си харесах такъв винегрет
и в най-скоро време ще го опитам!
Сърдечна прегръдка и поздрави от морето!

Cake And Pancake каза...

Аууу, идеата с крушата е страхотна!
Супер снимки и супер салатка! :)
Поздрави!

Unknown каза...

Изумително красиво и нестандартно предложение Дианче! Снимките са уникални, а крушата наистина е произведение на естетичната ти фантазия!Хубав уикенд!Поздрави!

traiana каза...

Трябва да отвориш ресторант! Уникален талант си ти! Поздрави, започвам една твоя торта, стискай ми палци:)

Екатерина каза...

Какви колоритни топченца! Страхотни идеи, вкус и презентация! Много ми допадна това предложение, Дианка - лятно, свежо, вкусно и витаминозно. Поздрави!

Bety каза...

Прелестно и свежо лятно предложение, Дианка!Хубава нова седмица!

Elena Dimitrova каза...

Презентацията на салатата е чудесна ,Диана.Имам само една забележка - когато използваш плодове винаги запомни,че динята и пъпеша не се съчетават,а се консумират винаги отделно.Другите плодове обаче могат да се съчетават по между си.Динята съдържа много вода и по -бързо преминава през стомаха от всички други плодове.Динята и пъпешът винаги трябва да се консумират на гладно и отделно.
Поздрави !

Gergana Lazarova каза...

Диди, поредното вълшебство от твоите ръце... Преркасно, прекрасно, преркасно! Вече не знам как да те похваля... Прегръдки и хубав ден!

Eva Toneva каза...

Красота, аромат, вкус и цветове, преплетени в кулинарна симфония си сътворила, Диана! Прекрасно лятно предложение, поднесено, както винаги с много финес и любов. Поздрави! :)

Роси каза...

Дианка,фантазията ти наистина няма граници,както и кулинарния устрем!
Толкова е красиво,свежо,забавно дори,съчетание от летни аромати и вкусове,поздравления!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, каква салата - това си е направо произведение на изкуството! Разкошно и то!
С усмивка
М

Irma каза...

Свежест, красота, вкус, съблазън - всичко това в една чиния. Страхотно предложение, поднесено със стил и класа. Чест би било за всекиго да е гост на твоята маса! Комплименти за тебе, Дианка!

Люси каза...

Диди, както винаги ме оставяш без дъх при вида на твоите творения! Много ми допада идеята ти за салатата, която може да бъде хем сладка, хем солена! сърдечни поздрави, мила!

Albena Weibel каза...

Дианче, толкова естетика и красота има в снимките ти! И аз си мечтая някой да ми поднесе - така прекрасно декорирана салатка ! Чудесна идея! Приятен ден!

Daria каза...

Уникално и съблазнително! Благодаря ти за толкова прекрасни вкуснотийки,
за сръчността ти и фантазията, за привлекателния стил и усет към красивото! Бъди щастлива!

di_ani каза...

Благодаря от сърце на всички и се радвам, че тази лятна идея ви допада ви.
Не успявам или лежерно не се активизирам да организирам добре времето си и да отделям повече време за блога, коментари и разглеждане на вашите публикации... Иска ми се да наваксвам скоро:)
Много сте мили,
сърдечни поздрави, хубави, вдъхновени и усмихнати летни дни, Диана

врати каза...

Това е прекрасна рецепта. Иделана за летния сезон. Браво!

метални врати каза...

Поредната невероятна идея която даваш, страхотно произведение! Поздравявам те и успех!