петък, 17 април 2015 г.

" Умни петък" - петъкът на Светлата седмица

И тази година, в петъка на Светлата седмица след Великден,
 ще отбележа един от най-хубавите празници на Божията Майка, 
когато се почита чудотворната икона на 
Света Богородица "Живоносен източник".


Светли петък /"умни петък"/ - В петъка на Светлата седмица, не случайно наречена така, бидейки все още в тържеството на Христовото Възкресение се възпява и Божията майка, като “живоприемен и живоносен Източник”. Празникът е известен и като Животоприемен източник и има своя икона. Върху нея, наред с лика на Божията майка, е изобразено аязмото на манастира в цариградския квартал Валукли. Многобройни са нейните свети икони, многобройни са и изворите, чрез които тя върши чудеса на състрадание и милост към болни и немощни и така показва на света, че тя самата, вечно жива, приема и носи живот на всички, които разтварят сърцата си за нея. Измежду тези многобройни извори особено известен с чудотворствата на Богоматер е един, който се намира в местността Балаклий край Цариград /„Балаклъ“ — Рибята черква/. Над този извор се извисява величествен храм в чест на света Богородица, известен през вековете с името “Живоприемен и живоносен Източник”. Поучителна трогателна е историята на този храм, историята на извора под него - може да се прочете тук, както и молитва.


На този ден имен ден празнуват: Живко, Живка ЖИBKO - жизнeн (славянски)

 
Седмицата приключва с Томина неделя , защото завършва с втората пасха в неделя. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.
Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:
- "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. 
И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? 
Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."
Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:- Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).


С Томина неделя, първата седмица след Великден завършват Великденските празници,
с поглед и очакване на Светъл ден Гергьовден.

2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Благодаря за чудесно поднесената информация Диянка.Много неща научавам от твоите прекрасни публикации за църковните ни празници.За жалост и днес има много хора точно като ап.Тома, има и други, които вярват, но не знаят точно в какво - не в Бог, а в " Някаква сила ".Именно за тези хора Бог е дал толкова много знамения и чудеса, особено чрез чудотворните изцеления и молитвите към Божията майка.
Поздрави !

di_ani каза...

Благодаря ти, Елена,
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана