събота, 25 април 2015 г.

Салата с паста, пушена сьомга и ягоди



Салатата с паста е хит сред леките, пролетни и летни ястия. Предполага се, че голямото разнообразие от вкусове, аромати и свежи подправки е само въпрос на фантазия. Но дали е само това…, Food52 систематизира полезна информация в тази насока - 5 Links to Read Before Making Pasta Salad. Повечето насоки са логични, но беше интересно да ги прочета, сред които и нещо като Манифест на Pasta Салата /The Pasta Salad Manifesto/, където в 12 стъпки се дават полезни съвети, как една салата с паста да не бъде посредствена. За начало – сварената паста "al dente" се овкусява с една идея на повече мазнина, отколкото на степен  киселинност. Свежите билки като див лук, копър, мента, босилек, магданоз са определяни като магически съставки в добра паста салата и препоръчвани да се използват в малко по-голямо количество, но и да се добавят непосредствено преди сервиране. В същото време се ограничават пропорциите на по-силните аромати – розмарин и риган, а напълно изключват сухите. Сред напътствията е и характерната комбинация на различни съставки и текстури да не се разширява прекалено много - три или четири "интересни" се считат за напълно достатъчни. Според авторката Сара Дикерман има златен момент, когато паста салата е отлежала достатъчно дълго, за да се обединят ароматите, но не и прекалено дълго... Още едно добро правило: за по-просто оформените макаронени изделия да се избират семпли сосове, докато по- сложните са идеални за по-плътни, тежки сосове. Също така - в паста салатите трябва да имат нещо топло, нещо студено, нещо солено и нещо сладко или пикантно…Ето и моето предложение - пролетно пъстро, свежо и ароматно...


Салата с паста, пушена сьомга и ягоди 

Продукти:
/Това е една голяма салата, достатъчна за 6-8 порции или като основно ястие/
400 гр „къса” паста / Short pasta
1-2 стръка пресен лук, нарязани
250 гр. пушена норвежка сьомга, слайс
½ ч. чаша шамфъстък, обелен и едро нарязан
1 ч.чаша ягоди, нарязани
1 с.л. листа прясна мента, нарязани
1 ч.л. кора от лайм
1 шепа бейби спанак или  листа рукола

Дресинг: чеснов по оригиналната рецепта:
3 с.л  оцет
½ ч. чаша зехтин
1 скилидка пресен чесън, смачкана
1 ч.л. горчица на прах
1 с.л. мед 
Или: медено-горчичен  /по мое предложение/
3-4 с.л. зехтин
1 с.л. дижонска горчица
1 ч.л. мед
½  к.л. бял балсамов оцет
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. прясна мента, нарязана
¼  ч. л. морска сол
¼  ч.л. бял черен пипер
1 щипка чесън на прах, или на вкус

 1 ч.чаша =240мл.
Пастата се приготвя според инструкциите на опаковката, препоръчително ал”денте, al dente, отцеждат се и поставят в голяма купа.
Подготвя се избраният дресинг: Комбинират се всички съставки, като се смесват  добре и половината се изсипва над топлите макаронени изделия - разбъркват и оставят да охладят напълно.


Преди сервиране се добавят нарязаните пресен лук, фин спанак или рукола, сьомга, ядки, листата от мента и настърганата кора от лайм, накрая и ягодите. Разбърква се внимателно, прехвърля се в купа/купи за сервиране, поръсва се с останалия дресинг и поднася.


Може да се остави част от филетата сьомга, ягоди и спанак за допълнително декориране.


И отблизо, с "розичката" от сьомга...


Опитайте... 


9 коментара:

pep-4o каза...

Много апетитна пролетна салатка, Диди - пъстра и вкусна :)
Прегръдка, пъстър и хубав да е утрешния ден и на теб :)

Dani каза...

Невероятна салата!
Чудесен колорит за наслада и на очите!
Прегръдки, Дианка!

Роси каза...

Дианка,дори на пръв поглед странна за моя вкус комбинация,можеш да поднесеш по начин,който да ме накара да вкуся,много атрактивна презентация както винаги!Цветовете са съчетани перефктно и в салатата,и в композицията.Хубава седмица!

traiana каза...

Интересни вкусове и много красота, Дианка! Не зная какъв е вкусът, но определено ми харесва! Поздрави!

Таня Донева каза...

Звучи и изглежда свежо, сигурна съм, че вкуса е интересен и различен, но ще трябва да опитам, за да разбера!
Благодаря за предложението, Дианка!
Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Много интересна, но същевременно и странна комбинация на продукти Дианка.Особено ме изненадва наличието на пресни ягоди в тази рецепта.Но за любителите на нетрадиционните за българите ястия сигурно комбинацията много ще се хареса.Чудесно представено и снимано предястие.
Поздрави !

Мъх каза...

Звучи ми доста странно, но на теб, Дианка, винаги се доверявам. Прекрасен ден ти желая!

Екатерина каза...

Ах, че красиви цветове, каква прекрасност ни поднасяш, Дианка! Интересно съчетание на продукти, но пък всичките ги обичам, така, че сигурно ще ми допадне салатката! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви и много се радвам,
че тази не традиционна салата с паста ви допада:
Пепи,
Дани,
Роси,
Траяна,
Таня,
Елена,
Мъхче,
Кате,
Да, това е една по-различна идея,
но вкусовете се допълват, съчетават и взаимно обогатяват.
Сърдечни поздрави за вас и хубава майска седмица, Диана