вторник, 14 април 2015 г.

Козуначено кокосово руло



След като успях вече да разгледам и да се насладя на впечатляваща козуначена фиеста в любимите ми кулинарни блогове, избрах да предложа нещо по - различно - козуначено кокосово руло. Желанието за козуначено кокосово руло отлежава отдавна – когато Зори предложи хитовия си козунак с кокосово мляко "Рафаело", а малко по-късно и още една майсторска детайлна изработка от Роси. Вече много популярен, харесван и препоръчван, няма нужда от по-специално представяне... Нежен вкус и деликатен аромат на масло, ванилия и кокос, като освен на кокосово мляко заложих и присъствие на фини кокосови стърготини в тестото. Идеята за декорацията е подобна на Braided sweet bread - плетен хляб с плънка, но за да не изтече плънката и за визия на руло ги комбинирах. Всяка година освен класическите козунаци приготвям и по-различно оформени малки козуначени лакомства – венчета, кифлички, панделки, сега бях харесала нещо като цветенца - Булочки "Лист клевера". Така от тестото оформих козуначеното кокосово руло и няколко такива  кифлички. 
И с още празнично настроение, в третия ден на Великден от Светлата седмица - ето го и него:


Козуначено кокосово руло

 
Продукти за две рула* /по рецепта, с изменения от Булочки "Лист клевера"/
Закваска:
15-20 гр. прясна мая
1 с.л. брашно
1 ч.л. захар
¼ ч.чаша хладко кокосово мляко

Тесто:
350 гр. брашно / 2 ½ ч.чаши/
½  к.л.сол
2 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша кокосово мляко
1/3  ч.чаша захар
1 яйце и 1 белтък /жълтък за намазване/
1/3 ч.чаша разтопено масло
¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
Бутер ванилия на д-р Йоткер
1 ч.л. кора лимон, кора портокал
1 с.л. сок портокал
1 ч.л. портокалов ликьор /или сок

Плънка:
1 ч.чаша гъст мрамелад или конфитюр – използвах от смокини,
смлени ядки и стафиди – по желание
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. кокосово мляко
1 с.л. маково семе
За глазиране:  захарен сироп

*Всички продукти са със стайна температура
1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне:
Маята втасва до бухване и образуване на "шапчица" с кокосовото мляко, 1ч.л. захар и 1 с.л. брашно - консистенция на кашичка. Смесват се пресятото брашно със солта и сухото мляко. Яйцата, заедно със захарта и кокосовото мляко се разбиват. Следва обединяване на всички продукти и аромати, и омесване с миксер или на ръка, до оформяне на топка и отделяне от съда. Тестото се поставя в съд на топло място, покрива се и оставя да  втасва - около 1-1,5 часа, според големината, до увеличаване и характерната влакнеста структура. /аз използвам обема в МВ/. Може да се приложи и така нар. двойно втасване - изкарване въздуха от втасалото тесто с намачкване и отново изкачване за втасване. От втасалото тесто след изваждането и се оформят (късат) фитили за козунаци или се оформят като рула, които се оставят 10-на мин., да отпуснат.
За рулото тестото се разделя на 4 части /количеството е достатъчно за две рула/. За всяко едно се разточва правоъгълна кора, която може да се намаже с плънки по желание – важно е да бъдат с по-плътна и гъста консистенция - мармелад, шоколад, поръсване с ядки, стафиди. Завива се руло и оставя настрана. От другите се парчета тесто се разточват аналогично правоъгълни кори с дебелина колко 4-5 мм., с които да се загъне вече оформеното руло /нагледно по тази технология – Braided sweet bread/. В средата на всяка покриваща кора се поставя оформеното руло. Под наклон /около 45 градуса/ се прорязват ленти,  които се сплитат около рулото с припокриване. Ако рулото е по-голямо, може да се приложи и по-плътно оплитане - Рулет "Плетенка".
Оставя се още 30-40 минути да втаса отново, намазва се двойно с разбит жълтък с малко мляко и поръсва с маково семе, по желание. Пече се в предварително загрята фурна /пекох единично/ на 175С за около 30 минути, до златисто. Изважда се от фурната и поставя на решетка да се охлади и нареже, а по желание да се глазира със захарен сироп. 


Вече споменах, че от същото тесто могат да се оформят и козуначени „цветенца” – разделих тестото на половина и загънах едно руло и около 8 „цветенца”.


И още:

Разрязано:


 Още по-близо:


Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!



Опитайте...

 

13 коментара:

Irma каза...

Красиво, вкусно и много изкушаващо! С тези снимки провокираш отново да месим козунаци, Дианка! ;)
Здрави и щастливи празнични дни и от мен, мила! Прегръдки!

pep-4o каза...

Страхотно е рулото, Дианка, но цветенцета са много нежни :) Поредното ти вкусно печиво!
Честити празници и на теб, бъдете здрави и благословени цялото семейство!

Dani каза...

Изглежда божествено, Дианка!
Толкова точна ръка имаш при сплитането :)
Иначе и аз съм фен на всичко с кокосово мляко, включително и козунак!
Здраве и благоденствие в дома ти!
Прегръдки!

Еoc каза...

Съвършенство :) както и всичко излязло от ръцете ти, Дианка :)
Целувки!

Роси каза...

Изкусително руло и кифлички,Дианка,отново в твоя перфектно отработен стил на оформяне и представяне-като за списание!
Честито Възкресение Христово с пожелание за здраве,благодат и светли дни!

traiana каза...

Догодина непременно ще го опитаме, Дианка! Много апетитно е станало, а цветенцата са просто уникални! Поздрави!

Maria Pepeldjiyska каза...

Ехаа, страхотно е Диани!
Христос Воскрсе и слънчева и усмихната пролет!
М

Гергана Лазарова каза...

Дианка, с нетърпение очаквах да видя с какво си разкрасила великденската трапеза. Повече от красота, толкова прецизно и ефирно! Поздравявам те от сърце!
Прегръдки и хубава вечер!

Hristinka Koleva каза...

Красота, аромат и невероятен вкус!
Много, много ми допадна рецептата, Дианка!
Поздрави!

Didi Bunova каза...

Честит Великден, Дианка!Здраве и благоденствие в дома ви!
Много интересна идея! Любопитна съм как е на вкус, трябва да се опита.

Eva Toneva каза...

Диана, невероятно красиво и вкусно предложение! Месила съм с кокосово мляко и знам, че тестото с него е невероятно. Изкушена съм за пореден път от теб. Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна пролет! :)

Candy каза...

Здраве, щастие и благоденствие в домът ви, Дианка! Всичко в тази публикация подчертава стилът ти, който много харесвам, носи свежест и аромат на пролет и празници. Прелестна картина! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета за коментарите, поздравленията и пожеланията.
Ирма,
Пепи,
Зори,
Дани,
Роси,
Траяна,
Мария,
Гери,
Хриси,
Диди,
Ева,
Кате,
хитов е козунакът с кокосово мляко на Зори, а и в майсторското изпълнение от Роси - знае се -
популярен, харесван и препоръчван...
Радвам се, че ви допада и във вариант на руло.
На свой ред и от мен пожелания за здраве, щастие и благоденствие.
Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени празнични и пролетни дни, Диана