понеделник, 20 април 2015 г.

Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло



Пролетно зелено, вкусно и полезно… „зелената ръка“ на спанака.
Съвременното име на спанака произхожда от персийската дума ispanai, която означава „зелена ръка“, за арабите бил „принцът на зеленчуците”. Неоспоримо спанакът е изключително вкусен и полезен зеленчук. В днешно време е модерен обаче спорът дали спанакът е по-полезно да се хапва суров или готвен, а мненията са доста противоречиви: Версия първа: Яжте го готвен. По този начин вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий, отколкото, ако го консумирате суров. Макар че и необработеният спанак е полезен, след готвенето тялото по-лесно абсорбира калция, който се съдържа в зеленчука. По-добре е да готвите спанака на пара, отколкото да го варите, защото по този начин ще запазите по-голяма част от неговите хранителни вещества/ увеличават се каротиноидите и лутеина, но пък обработката унищожава витамин С/. Версия втора: Младите листа на спанака най-полезни са, разбира се, в суров вид. Желязото и калцият от храната се усвояват трудно, но витамин С увеличава двойно резорбцията им. Затова е добре суровият спанак да се подправи с лимонов или портокалов сок.
Спанакът е безспорен фаворит сред другите зеленчуци със зелени листа в сезонното пролетно меню. Популярността си дължи не само на целебните качества, но и на неутралния мек вкус, заради който са възможни безброй кулинарни вариации - салати, запеканки, пюрета, суфлета, рула, руладини, печива и пити и много други. Това ново предложение допълва категорията за палачинки в моя блог -  Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло:


Спаначени палачинки с рикота и лимоново масло
/по идея, но с с изменения на Spinach and Feta Pancakes with Creme Fraiche and LemonButter/


Продукти за около 8 палачинки - ф12 см.  
½ ч.чаша фин бланширан спанак
2 яйца
½ ч.чаша рикота / сирене „крема”
½  ч.чаша мляко
1 ч. л. бакпулвер
½ ч.чаша брашно
1 с.л. масло
1 к.л. сол
индийско орехче, сух чесън,
лимонова кора и лимонова трева на вкус
1 ч.л. мащерка
½  к.л. захар
за пържене: масло

Лимоново масло:
¼  ч. чаша масло, меко
кора от ¼ лимон
1 ч.л. прясно отцеден лимонов сок
1 ч.л. листа свежа мащерка
½  ч. л. мед
½  к.л. лимонова трева

½  к.л. сол или на вкус
1 ч.чаша =240 мл.

Първо се подготвя маслото:
Мекото масло се разбива и към него се добавят  настърганата лимонова кора, свежите листенца мащерка, и лимоновата трева /използвах суха/. Лимоновият сок се смесва с меда, сол на вкус и всичко се обединява да хомогенна смес. Поставя се в силиконови форми и замразява или може да се оформи като руло, за се загъне във фолио и да се замрази в този вид.
Палачинките:
Спанакът /може да се използва и замразен/ се бланшира в подсолена вряща гореща вода за около една минута, след което се прехвърля в студена, за да спре процесът на варене и да се запази свежия цвят, и отцежда. Брашното, солта, захарта и бакпулвера, се смесват. Разбиват се яйцата с рикотата, маслото и прясното мляко. Така подготвените продукти се обединяват, овкусяват се с подправките – използвах кухненски пасатор за фино и равномерно разбиване. Получената смес се оставя за около10-минути да се отпусне и обединят вкусовете.


На умерена температура се загрява тиган за палачинки, омазнява се с малко зехтин и се налива от сместа за палачинките - използвах силиконов пръстен за оформяне, запълва се с по- дебели палачинки. След като стегнат, пръстенът се маха и палачинката се обръща. Могат да се оформят и класически кръгли, с лъжица.


Сервират се топли, с парче от лимоновото масло, но са вкусни и студени.


Млечен сос/ пастет, варени яйца и домати - чудесно се включиха в общата компания.


Опитайте...


17 коментара:

Гергана Лазарова каза...

Е, Дианка, ненадмината си в създаването на финес! Толкова вкусно предложение, толкова красиво поднесено... Аз съм без думи, за кой ли път!
Поздрави и усмихнат ден ти желая! :)

Dani каза...

Божествено поднасяне!
Благодаря ти, Дианка!
Прегръдки!

pep-4o каза...

Ще опитаме, Дианка, така неустоимо си ги поднесла, че няма как да устоим :)
Поздравления, всяка снимка е наслада за очите, а за небцето - не се исъмнявам, че ще е :)
Със сигурност ще се харесат на човеците у нас :)
Поздрави и хубава седмица!

Еoc каза...

ееее :) в любимите ми цветове :) и вкусно, обичам спанак :)

tillia каза...

Вкусно и невероятно красиво!
Хубава нова седмица, Диана!

Bety каза...

Мммм, вкусно и красиво!
Хубава нова седмица, Дианка!

Merisi каза...

These pictures are perfection and the food looks so enticing! I wished I could grab a bite from the screen. ;-)

traiana каза...

Какви сладурски и пролетнозелени палачинки, Дианка! Разкошни са! Поздрави!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
не съм почитател на топлинно обработения спанак,този зеленчук съдържа много оксалова киселина и готвен образува камъни в бъбреците.Но използвам винаги друга зеленина напр. коприва или лобода, когато се налага топлинна обработка.Но поднасянето и формата на тези палачинки могат да изненадат всеки, особено кулинарните естети.Ненадмината си в това отношение.
Поздрави !

Люси каза...

Дианче, по-романтично представяне на спанак не съм виждала :) толкова са деликатни и нежни тези палачинки! Сърдечни поздрави, мила!

vesela каза...

Симфония в зелено!

Мъх каза...

Не мога да си представя вкусът на тези палачинки, но от друга страна мога сляпо да се доверя на твоя вкус. Никога не си ме разочаровала, Дианка!
Прекрасно поднесени!

Daniela Dineva каза...

Дианка,
интересен ми е вкусът им. В прекрасна форми си ги пресъздала, звучи интересно и примамливо ;)

Роси каза...

Несъмнено съблазън за небцето и двойно по-голяма награда за окото е рецептата и презентацията,Дианка!Превъзходни палачинки с интересно оформление и поднасяне!Поздрав с усмивка!

di_ani каза...

Благодаря ви, дами,
радвам се че тази идея ви допада -
Гери,
Дани,
Пепи,
Зори,
Тили,
Бети,
Merisi:)thank you!,
Траяна,
Елена,
Люси,
Весела,
Мъхче,
Дани Д,
Роси,
вкусът на спанака въобще не е доминиращ
/да не забравяме, че вече и тортата от спаначни блатове не е новост/.
А ароматното масло е подходящо за много други ястия.
Сърдечни поздрави за вас и хубава нова седмица, Диана

CVETETO IVANOVA каза...

Дианка, мила! Прелестни са както розовите от цвекло, така и тези зеленички от спанак палачинки! Представила си ги толкова елегантно и несъмнено са вкусни! Имам въпрос - с какво да заменя лимоновата трева? Не намирам никъде суха, та камо ли прясна:( Явно ще се отрази на вкуса, но нямам друг вариант освен да я заменя с нещо по твой съвет или просто да я пропусна. Хрумва ми някаква луда идея да ползвам маточина, че и тя има лимонов вкус ...? Привет! Бъди здрава и усмихната!:) Cveteto3101

di_ani каза...

Благодаря ти, Цвете,
много се радвам, че ти допадат тези палачинки.
Лимоновата трева - сухата, съм я купувала от Лидл,
но пък на мен много ми допадна идеята за маточина,
предполагам, че ще се получи вълшебен аромат.
Сърдечни поздрави, хубаво, усмихнато и щастливо лято, Диана