петък, 12 юни 2015 г.

Германският манастир „Св. Иван Рилски"



Още едно предложение за разходка през уикенда - да се озовеш на място, където най-големият български светец е прекарал част от житието си ... непременно придава несравнимо одухотворение и енергия. Сред красива местност над с. Герман  в полите на Лозенската  планина, /на петнадесет километра от София/, се намира манастирът „Св. Йоан Рилски" - свързан с живота и прославата на свети Йоан Чудотворец, част от култа към българския светец в Софийско. Манастирът е действащ, спазва се строг светогорски монашески устав на богослужение и поведение, обявен е за паметник на културата, с храмов празник на 1 ноември – денят на св. Иван Рилски по стар стил /на неговия ден впоследствие възниква празникът на народните будители/.



Германският манастир е един от най-старите в България. Той е сред многото, които влизат в така наречената "Софийска Света гора”. При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382г. Светата обител била разрушена, по-късно през 17в. възстановена, а след Освобождението тогавашният игумен на Германския манастир - Никифор и неговия брат Кирил решили да изградят манастира наново. Днешната църква е построена през 1886г. Красивата еднокорабна базилика впечатлява с простотата на архитектурата си - сградата е градена с камък и тухли, фасадата не е покрита с мазилка, каменните зидове са видими.



Историята на манастира „Св. Йоан Рилски” е обвита в легенди и предания. И до днес се разказва, че негов основател през Х в. бил цар Петър I и вероятно той му дал името на светеца от Рила, с когото някога много искал да се срещне. Местните жители разказват, че тук светецът имал колиба, в която се подвизавал, преди да се отправи за Рилската пустиня.



Според предания тук е било второто място на отшелничество на св. Йоан Рилски. Когато разбрал, че идват пратеници на царя да го отведат при него, светецът тръгнал нагоре по рекичката да се скрие. Скоро ожаднял и се помолил на Бога за вода и на мястото бликнало свещено изворче, аязмо. По-късно, през XV в. тук са пренощували и светите мощи на св. Йоан Рилски, при връщането им в Рилската св. обител. За това подробно разказва участникът в тези събития Владислав Граматик. Шествието, придружаващо мощите, спряло за почивка до река, наричана Герман, за „един ден и една нощ", запалили „свещи и кандила" и извършили „молебствия", а като научили за това, хората от околността започнали да прииждат.






През 1886 г. тук княз Александър I Батенберг заклевал войските си, преди да тръгнат на бой.
През 1928 г. бъдещият екзарх Стефан дарява Германският манастир на Ефория „Зограф" и по решение на Софийския епархийски съвет той е отреден за подворие на българския Зографски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец". В него се подготвяли монаси за служба в Атон и днес в манастира отсядат атонски монаси. Вляво от входа на църквата растат две величествени секвои, посадени от ктиторите княз Фердинанд и съпругата му, а в д дясно по-малка секвоя, посадена от цар Борис III през 1937 г., в чест на раждането на престолонаследника Симеон.


На входа на църквата има две манастирски камбани, едната руска, с изписана годината на изработването им - 1886 г. Има и надпис, носещ дата 1 ноември 1938 г. До надписа е поставена икона на св. Йоан Рилски. Иконите са изрисувани през 1886г. от известни представители на Самоковската живописна школа – братята Иван и Никола Доспевски. Скоро се предвижда да се изгради и камбанария с помощта на частни дарители.




В Германския манастир през едно „блажено лято" отседнал големият български писател Елин Пелин и написал сбирката от разкази „Под манастирската лоза". Писателят посветил един от разказите на игумена йеромонах Сисой, с когото разговаряли за Бога и за света „на малката дървена масичка под лозата".


Чудотворното му въздействие се подсилва и от преданието, че ожаднелият отшелник промълвил “Господи, водица!” и на мига бликнало аязмото с лековита вода, но изворът остава извън пределите на днешния манастир, високо в планината. 





Едно прекрасно място за отмора през уикенда, близо до София и лесно достъпно с кола - спокойно, красиво и тихо, манастирска чешма със студена, чиста и вкусна вода, като част от един по-хубав свят... 


В деня на всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец - 19 октомври 2014 г. (1 ноември по нов стил) Велика схима приема йеромонах Висарион Зографски, сега Йеросхимонах Димитрий Зографски е служащ свещеник (ефимерий) в Германския манастир "Св. Йоан Рилски".


Снимки от предверието на храма, ценни икони там и още:




Това предложение предхожда Неделята на всички български светии, която се чества във втората неделя след Петдесетница и се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.

 И подсказка за следваща дестинация - Лозенски манастир 'Св.Ап. Петър и Павел'.

Опитайте...



6 коментара:

Еoc каза...

Прекрасно място, Дианка :) не сме ходили там и ще се поправим скоро. Благодаря, че сподели!

traiana каза...

Толкова красиво и спокойно място. Благодаря, че сподели, Дианка! Хубава седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
прекрасно местенце за въздигане духовното усъвършенстване на човека.Прекрасни снимки и разказ, както винаги, събуждащи само възхищение.Благодаря ти ,че ни представяш толкова увлекателно този чуден манастир.
Поздрави !

Роси каза...

Благодаря за поредната китна разходка,Дианка!Прекрасна лятна седмица!

di_ani каза...

Мястото е силно, зареждащо, спокойно и чисто -
стилен манастир с много гостоприемни домакини.
Благодаря ви, радвам се,
че ви допада и аз го препоръчвам горещо, Диана

Анонимен каза...

От град Варна съм , 60 годишен , източно -православен християнин . Далечко е , но ще се потрудя да посетя това свято място в най - скоро време . Има какво да видя и какво да науча ?