Рецепта за блини - естествено руска и с точното наименование Постные блины с припеком. Идеята за постни блини е почти класика в постната кухня, също и
за блини със задушени гъби и лук. По-различното в случая е общото изпичане на тестото за блини и гъбите – декоративно
и интересно. Гъбеният или зеленчуков пълнеж може да се смеси изцяло с тестото
или да се оформи на слоеве. Има рецепти
блини с различни набухватели – мая, сода, бакпулвер, избрах по-бърз
вариант. Плътността на гъбите, като вегетариански заместители на месото, овкусяването
със свежи подправки, пресен лук и гарниране със салата, прави предложението
типично пролетно, /вече споменах подходящо за пости/ и напълно достатъчно за
основно ястие или лека вечеря. За любителите на сладкия вариант, вместо пълнеж може
да се гарнират с пресни плодове, мед и ядки – добра възможност за закуска или
десерт.
Постни блини с пълнеж от гъби
Продукти за около 8 блини
800 мл.— 1 л вода*
1 ½ ч.чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
¾ ч.л. сол *
¼ ч.л. захар,по желание
3-4 с.л. олио
*по рецепта се предвижда литър, но е удачно да се добавя на
части, при мен количеството се намали на 800 мл.
** по рецепта солта е 1 ч.л., но е малко по-солено за моя
вкус
1 ч. чаша =240 мл.
За пълнеж на една блина
1 бр. гъба печурка, средно голяма
1 с.л. пресен лук
1 ч.л. свежи подправки /магданоз, копър, босилек/
Оригиналната рецепта, онагледена в снимки и стъпки.
В ½ л. вода се поставят брашното, смесено със солта, бакпулвера
и захарта /по желание/, след което се бързо се разбърква и обединява добре.
½ л. вода се кипва и докато е гореща се налива на тънка
струйка в тестото, до получаване на смес като течна сметана при мен допълнителното количеството гореща
вода бе около още 300 мл./. Добавя се олиото и окончателно хомогенизира.
Гъбите се почистват и нарязват надлъжно на тънки ивици, след
което запържват двустранно в горещ тиган с тънък слой мазнина. Изваждат се и
оставят настрана. За окончателното оформяне на блините има две възможности –
към общата тестяна смес да се прибавят задушените гъби, лука и подправките, и
по този начин да се изпекат блините, като подобие на омлети; или да се смесят
само лука, подправките и тестото, а гъбите да се подредят върху тигана и отгоре
да се полеят с овкусената смес. Изпичането и двата случая е на средна
температура, с тънко омазнявване на покритието; двустранно – минута две от
едната и още около половин от другата.
Чудесни в компанията на свежа салата, с още пресни подправки. Както аналогичните техни представители ги харесваме топли.
Споменах вече възможността за закуска или десерт - сладкия вариант, вместо пълнеж, изпечени по традиционен начин и гарнирани с пресни плодове, мед и ядки.
Опитайте…
8 коментара:
Prekrasno predlozenie.
Прекрасно поднесено, както винаги, Дианка!
Прегръдка!
Нежни, нежни, нежни...
Дианка, само при теб постното може да ми изглежда неустоимо...
Продължавай в този дух, че напоследък липсваш тук!
Каква вкусотийка в чашка и в чинийка:) Разкошни са и в двата варианта, Дианка! Поздрави!
Дианка,
чудесно е както винаги при теб.С различни видове брашна тези блини ще станат разкошни.Идва ми на ум да се направят с див чесън / левурда / като допълнение.
Поздрави !
Дианка, само ти може да направиш нещо с гъби, да изглежда толкова фино и нежно! И двата вида са чудесни и не бих отказала да ги опитам :) Абе, няма да ги опитам, направо ще си ги изям и това е :) Усмивки, мила!
Видях едно прекрасно цвете от шоколадови сладки и отворих :) Пък то се оказва, че тия апетитни палачинки съм пропуснала. И точно с гъби :) Още довечера ще зарадвам девойките ни с тях, Диди (е, няма да са постни), благодаря ти много за поредната вкусна, прекрасна идея!
Прегръдки и хубав край на седмицата!
Благодаря ви, мили дами,
драго ми е, че тази постна рецепта ви допада.
Харесах идеята за едновременното изпичане за блините с гъбите -
едно малко разнообразие по време на пости.
Стела,
Дани,
Весела,
Траяна,
Елена,
Люси,
Пепи,
сърдечни поздрави за вас и усмихнати, щастливи пролетни дни, Диана
Публикуване на коментар