петък, 25 март 2016 г.

Благовещение Богородично - Радвай се, благодатна

“Радвай се благодатна,
Господ е с тебе; благословена си ти между жените...”В днешния ден, Благовещение, християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.
 Свето Благовещение,25 март, e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат,в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Марияче ще стане майка на Божия син - Спасителя на света
В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден. Според поверието, в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено - коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв. Храната е постна, но се разрешава риба. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител - домашния дух. Някои предложения за празника: постни цветни сладки или други, "жаваронки", пити, нахутени "трюфели", а тази година енергийни пролетни пастички с тиквено, семе, годжи бери и щам фъстък.


Имен ден празнуват Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, БЛАГОВЕЩЕНИЕ, Благодатка, Благой, Благомил, Благомира, Блаже, Блажена, Блажо,и Евелина, Евангелина Гавраил, Габриела, Гавраила..

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката
като духовен семеен празник и на света Богородица.


 Богоро́дице Де́во, ра́дуйся, 
Благода́тная Мари́е, Госпо́дь 
с Тобо́ю, благослове́нна Ты́ 
в жена́х, и благослове́н пло́д 
чре́ва Твоего́, я́ко Спа́са 
родила́ еси́ ду́ш на́ших.

Честито Благовещение, 

честит празник, майки! 

 с пожелания за вяра, надежда, любов и много благи вести.

6 коментара:

gabrielatsulin каза...

Честит празник и на теб, мила!
Лалетата са тооолкова красиви! А трюфелите да не ги споменавам изобщо - то е ясно! Всичко в тон! Гледам, че и аз присъствам в списъка, но не празнувам днес, а на 6-ти! :)
Хубави почивни дни и цветна пролет.

Dani каза...

Четсит празник, Дианка!
Да сте здрави и благословени!
И вестите винаги да са благи :)
Прегръдки!

Екатерина каза...

Честито Благовещение, Дианка! Много го харесвам този празник, а и много обичам да наминавам по празници тук:)Отново ме изненада много приятно. С пожелания за здраве и благоденствие!

Rosita Vargas каза...

Sus trufas son exquisitas buena Pascua ,hermosa leyenda ,bendiciones.abrazos

Dimitrana S. каза...

Честит и благословен днешен празник, Диани!

Бъдете здрави!

Прегръщаме те :-)

Elena Dimitrova каза...

Честит празник и от мен Дианка с малко закъснение.Има едно много красиво руско песнопение , което възхвалява Божията майка и се казва О, Мария, благодатная !Ето текста, защото е много впечатляващ и красив :
О, Мария благодатная / 2 /
Господ с табою / 2 / ,
благославенная тьй среди женшин и благославен плод чрева твоего Иисус.
О , Мария благодатная / 2 /
светая Мария, матерь Божия, светая Мария, светая матерь,
мались о нас грешних, мались о нас грешних,
нине и в час смерти нашим.
Поздрави !