четвъртък, 28 април 2016 г.

Пролетни захарни бисквити с кокосово масло /веган/




Още една алтернатива: Пролетни ванилови бисквитки с кокосово масло във веган стил, малко по- различни от традиционните празнични сладки, но в същото време по-леки, ароматни и фини. Лесни и бързи за приготвяне, позволяващи варианти за оформяне и декориране, а логично избрах и естествени оцветители - нежно зелено от спанак с лек ментов нюанс и слънчево жълто с шафран.  
Тази идея е вдъхновена от любезната покана на био магазин Spirala
и обезпечена с натурални био храни, за което благодаря най-сърдечно!   
Беше ми интересно и да прочета повече: мисията на био магазин Спирала е да насърчава здравословния начин на живот и да предаде вълнението от откриването на нови продукти в пазаруването. Впечатляващо  разнообразие от хранителни и нехранителни био продукти за всеки вкус - широк асортимент от чисти и органични продукти: био и натурална козметика, супер храни и хранителни добавки, билки, чайове и пресни био плодове и зеленчуци. А защо Био: приемайки повече био продукти, се ограничава количеството на химикалите, генно-модифицираните организми и оцветителите в организма, което ще намали стреса върху главните органи при преработката на токсините. Био храните съдържат повече хранителни вещества: витамини, минерали, незаменими мастни киселини и антиоксиданти и така се получава повече енергия и повече ползи за здравето. Изследванията показват, че органичната храна е с по-добър вкус от конвенционалната. Ето и моят опит:


Пролетни захарни бисквити с кокосово масло /веган/
/по идея от vegan coconut oil sugar cookies/


Продукти: /за около 3 дузини бисквитки/
½ ч. чаша меко, но не разтопено кокосово масло за готвене
½ ч. чаша пудра захар
1 ¼ ч. чаши брашно*
1 с. л. царевично нишесте
2 -3 с.л. неподсладено кокосово мляко, /соево мляко/ бадемово мляко/
1 с.л. био сироп от агаве
8 гр. био ванилова захар с 10% бърбън ванилия
1  ч.л. бакпулвер**
1 щ. сол

*още малко брашно за разточване
** може да се използва био бакпулвер в съответната пропорция

Глазура:
1 ч.чаша пудра захар
3-4 ч.л. кокосово мляко
1 ч.л. течна глюкоза
ванилия
захарни перли за декориране
цветове: нежно зелено от смлян, пресован и прецеден бланширан замразен спанак и лек ментов нюанс, или в слънчево жълто с щипка шафран
1 ч.чаша =240мл.
В купа се смесват пудрата захар с  ванилията и мекото кокосово олио, като се размесват до пълното им хомогенизиране. Отделно се разбъркват брашното, нишестето с бакпулвера и солта, след което прибавят към маслената смес. Добавят се кокосовото мляко и сиропа от агаве и омесва гладко /не ронливо/ тесто. Ако е необходимо се варира в малки граници с добавяне на още мляко или брашно. Покрива се със стреч фолио и поставя в хладилник за около час.
Фурната се загрява на 175С. Тава за печене са покрива с пекарска хартия.
Тестото се изважда от хладилника и оставя леко да се отпусне. Разточва се върху набрашнена повърхност на дебелина около 5 мм. и се изрязват фигурки. Оформените бисквити могат да се поставят във фризер за около 5 минути, след което да се прехвърлят вухру тавата за печене на разстояние една от друга.
Пекат се 7-8 минути, до леко златисто, изваждат се и след леко охлаждане прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване.


По желание, могат да се декорират със захарна глазура, за която се смесват 1 ч.чаша пудра захар с 1 ч.л. течна глюкоза, ванилия и на части 3-4 ч.л. кокосово мляко.


За повече пролетно настроение и колорит, глазурата може да се оцвети в нежно зелено от смлян, пресован и отцеден замразен спанак и лек ментов нюанс, или в слънчево жълто с щипка шафран. В духа на предстоящите празници, една част оформих с идея за великденска декорация:


 И ще идеи за получаване на натурални бои тук:


Опитайте:

7 коментара:

Габриела Георгиева каза...

Толкова красиви пролетно - великденски бисквити не бях виждала досега!
Така добре си ги съчетала с лалетата!
Весели и усмихнати празнични дни!

traiana каза...

Невероятни цветенца и пролетно ухание има при теб , Дианка! Весели празници!

Candy каза...

Дианка, толкова са красиви! Разтапям се по такива мънички вълшебства! Невероятни са! Поздрави!

Александрина Карабашева / Aleksandrina Karabasheva каза...

Прекрасни великденски бисквити! Тези с малките яйчица са такива бонбони!
Поздрави!

Hristinka Koleva каза...

Толкова много красота и свежест...
Както винаги съм очарована от публикацията ти, Дианка!
Поздравления и весел празник! :)

Люси каза...

Ех, Диди, няма кой да създава такава красота като тебе!Тези нежни и деликатни цветове, които греят от снимките ти, носят хем настроение, хем и апетит! Рисуваш с обектива, мила! Поздрави от сърце и весели празници!

di_ani каза...

Сърдечна благодарност за коментарите и милите думи,
Габи,
Траяна,
Кате,
Алекс,
Хриси,
Люси,
много се радвам, че тази идея пролетни сладки веган стил ви допада -
продуктите от магазин Спирала са страхотни, и вкусът се получи чудесен.
Сърдечни поздрави, много пролетно вдъхновение с усмивки и радост, Диана