Идеята е една алтернатива - Постна морковена бабка с
портокалов аромат...
Бабка /babka/ е типично полско козуначено печиво – с характерна
висока форма, много жълтъци, ядки, захаросани плодове, малко ром и глазура. Историята й се свързва с полския крал Станислав
Лешчински - приготвена е по негова идея, защото се оплакал, че хлябът му е сух, затова го полял с ром - харесало му и накарал готвачите така да приготвят десерт по неговата
рецепта. А легендите разказват, че името идва от Али Баба, тъй като кралят
асоциирал получената импровизация на
козунак с вкусове от арабските страни.
Освен постния вариант /babka drożdżowa wegańska/
акцент в случая е наличието на морков
и щипчица шафран /като проба за великденския козунак/- резултатът е пухкав, мек, лек и не твърде бързо изсъхващ сладкиш, а цветът
говори сам…Финалният щрих се оформя от нежната компания аромати - кокосово
мляко, бутер ванилия и финес портокал на д-р Йоткер.
Рецептата е продължение за използването на големия празничен подарък с любезното съдействие на др. Йоткер
за темата „С аромат на ванилия” и
годишните номинации на Блоговодител в тази категория. Вече споменах за впечатляващо изобилие от продукти с високо качество, ароматни подправки, добавки за печене, ценна
приложимост и красива декорация за едно голямо пролетно кулинарстване... И още, много вдъхновяващи идеи, с
гаранция за качество и успешен резултат във всяко кулинарно начинание. Приготвих я за днешния цветен празничен ден в компания на върбови клонки и слънчева маргаритка. Сега е и моментът отново да благодаря и представя:
Постна морковена бабка с портокалов аромат
/по идея от babka drożdżowa wegańska/
Продукти за форма с диаметър 23 см.
1 голям морков /около1/3 ч.чаша/*
1/3 ч.чаша захар с лек връх
1/3 ч.чаша захар с лек връх
1 ч.л. мед или агаве сироп
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко
2 1/2 ч.чаши брашно
2 1/2 ч.чаши брашно
7 гр. суха мая д-р Йоткер
4 с. л. растително масло /кокосово масло
1 ампула бутер ванилия д-р Йоткер
1 опаковка Финес портокал на д-р Йоткер
щипка сол
Портокалова глазура
сок от ¼ - ½ портокал
сок от ¼ - ½ портокал
2/3 ч.чаша захар на пясък
портокалови кори и кокосови стърготини за декорация
1 ч.чаша =240мл.
портокалови кори и кокосови стърготини за декорация
1 ч.чаша =240мл.
* опция е използването на тиква
Кокосовото мляко се затопля и към него се прибавя шафрана на
прах.
Морковът се обелва, нарязва на шайби и с щипка захар се
задушава в малко вода до омекване /около 15 – минути/, след което отцежда и
пасира до гладко пюре. Смесва се с кокосовото мляко, меда /агаве сироп и
захарта.
В купа за замесване се пресява брашното със солта, поръсва
се с маята и разбърква. Добавя се морковената смес, ароматите и се замесва
тесто, /използвах миксер с бъркалки за тесто/ като постепенно се налива
мазнината. Омесването продължава до изглаждане и оформяне на мека и
еластична топка, която се покрива и поставя на топло място да втасва около 1
час.
Фурната се загрява на 175С.
Формата за печене се
омаслява и поръсва с брашно/използвах силиконова, която само леко омазних/. Втасалото
тесто без да се размесва допълнително се разтегля на фитил и поставя във формата
– количеството не трябва да превишава повече от половината обем по височина.
Изчаква се още около ½ час за второ втасване и поставя в затоплената фурна.
Пече се около 30 минути, до златисто и проба за суха клечка.
Изважда се от фурната и оставя почти да изстине във формата,
след което се обръща върху решетка за окончателното оформяне и заливане с
глазура..
За глазурата се смесват захарта и на части към нея портокаловият
сок, като се разбърква до хомогенизиране и получаване на плътна, но позволяваща
да се разлива глазура.
Декорира се с портокалови кори и кокосови стърготини по
желание.
Опитайте:
5 коментара:
Честит празник, Дианка!
Чудесно ароматно предложение!
Прегръдки!
Чудна Бабка! Браво, изглежда много вкусно!
Много вкусно предложение, Дианка. Звучи изключително ароматно :)
Чудна бабка, Диди! Сигурна съм, че е много лека и нежна на вкус! Сърдечни поздрави, мила!
Ех, че ме зарадвахте и много ми е драго,
че так положително оценявате тази идея за постен вариант на популярния полски козунак.
Определено мога да потвърдя, че вкусът му не отстъпва на класическия.
Сърдечни благодарности и пожелания за хубави и щастливи празнични дни, Диана
Публикуване на коментар