четвъртък, 2 юни 2016 г.

И още празници в началото на юни


След усмихнатия ден на детето, юни продължава с още празнични дни:



2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.


140 години от гибелта на Ботев. Денят на всенародна почит - точно в 12 часа свеждаме глави в знак на почит и признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.


5 юни - Световен ден на околната среда


Отбелязването на Световния ден на околната среда /World Environment Day/ стартира през 1972 и с годините превръща в един от основните проводници, чрез които Организацията на обединените нации насочва световното съзнание към проблемите на околната среда и насърчава политическото внимание към действия. През 2016 г. празникът ще бъде под мотото „За живота на дивите животни!“.


ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ, СПАСОВДЕН


Възнесение Господне, Възнесение Христово или Спасовден
 празнува момента, когато Исус Христос се възкачва на небето.
В чест на Бога Спасител нашият народ нарича празника "Спасовден", дума, която произлиза от "спасение". Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марко 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница /тази година на 23 юни/ и не престава да се застъпва за тях пред Отца.
В народните вярвания, се счита, че спасовският дъжд е също толкова ценен за реколтата, колкото и гергьовският. Затова моми и ергени обикалят нивите и с обредни песни молят св. Спас да изпрати дъжд. Така Спасовден се нарежда сред празниците, които се тачат за предпазване от суша.
Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, 
шофьори, строители, хотелиери и цветари.
Именници: Спас, Спаска, Спасена, Спасияна, Спасимир, Спасимира.



На 11 юни Православната църква чества празника

"Св. Богородица - Достойно есть".

Достойно есть е химн във възхвала на пресветата Богородица

За първи път с него е възпята Божията Майка през 431 г. сл. Хр. от отците на Третия Вселенски Събор в Ефес, които постановяват да се величае Пресвета Дева Мария като Богородица. Химнът е разширен през 982 г. като според преданието, сам архангел Гавриил е възвестил думите на молещ се монах. Това чудо се случва пред икона на Богородица, която от тогава носи същото име „Достойно есть“. Сега празникът е  посветен на чудотворната икона от българската кeлия на Света Гора и песнопението "Достойно есть", възпяващо Божията Майка в св. Литургия.




1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
хубаво е,че припомняш всички празници през юни.Така всеки може лесно и бързо да се ориентира.
Поздрави !