неделя, 26 юни 2016 г.

Сотирани кайсиеви „профитероли” с шоколадово собре



Тази година, само няколко дни преди празника на св. апостоли Петър и Павел, започва вторият за годината православен пост Петров пост, наричан още "Апостолски"-облекчен и много кратък, като продължава от 27 до 29 юни включително. Имах идея да предложа засищаща салата с пресни картофи, свежи репички и зелен фасул, но топлото време и едни сочни кайсии, надделяха. Рецептата е типично лятна - освежаваща, лесна и бърза, тематична в постен/веган вариант.
Сотирани кайсиеви „профитероли” с шоколадово собре - асоциацията за профитероли се базира на подреждането с топка крем сорбе между две задушени в мед, ванилия и кокосово масло кайсии. Сорбето е без съдържание на мляко и както повечето подобни сладоледени смеси, има многообразие от рецепти, а добавката на лимонов сок и алкохол, използването на машина за сладолед позволяват да се получи по-мека структура и фина кристализация. Гарнирах с тънки веган бисквитки /по тази рецепта/, печени лешникови ядки, едро настърган шоколад. Харесах тази комбинация от елементи в хармония и контрасти – цветове на слънчево и земно, вкус на топло и студено, сладост и кисела нотка от кайсиите, плътно и въздушно, твърдо и течно, усещане за гладък крем и хрупкави ядки, … за финал още сос и свеж стрък мента.
Скоро ще опитаме и по оригинала, /вече не постен/, където се използва ванилов сладолед и се залива с шоколадов сос.


Първо се приготвя шоколадовото сорбе – кадифено гладка текстура, наситен и дълбок вкус на черен шоколад и ароматно какао, с лек нюанс на кафе и ром, които да подчертаят и засилят качествата на шоколада.


Шоколадово сорбе
 /по идея, с изменения от David Lebovitz's Chocolate Sorbet и  Dark Chocolate Sorbet/
Продукти: за съд с обем  500 мл., дозата може да се намали
1 ч. чаша захар
2 ч. чаши  вода
2/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
200 гр. натурален шоколад, с високо, около 70% съдържание на какао
1 с.л. инстантно кафе прах
1 ч.л. сироп агаве
1 с. л. тъмен ром / ромова есенция
1 ванилия д-р Йоткер
1 щ. сол
 1 ч.чаша =240 мл.  
 Комбинират се всички съставки с изключение на рома и ванилията в тенджера. На средно висока температура се разбъркват, докато захарта се разтвори. След като сместа започне да кипи се маха от котлона, ароматизира се и добавя начупен на дребни парчета шоколад. След пълното разтопяване на шоколада може да се прецеди, покрива се със стреч фолио и оставя напълно да се охлади в хладилник. Има две технологични възможности - във фризер  или в машина за сладолед. Ако се избере  замразяване във фризер, се изчаква до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. Ако се използва машина за сладолед се процедира според указанията на производителя. Независимо от избраната технология,  накрая се поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение, най-малко 4 часа, но за предпочитане през нощта.

Преди поднасяне се подготвят кайсиите:
Сотирани кайсии

Продукти за 2 порции, могат да се увеличат
5 -6 големи, зрели кайсии, разполовени
3 с. л. мед
1 бутер ванилия д-р Йоткер
1 с.л. кокосово масло за готвене

В голям тиган се комбинират с меда с кокосовото масло и ванилията на умерен огън, се разбъркват в продължение на около 2 минути. Добавят се кайсиените половинки с разрязаната страна надолу и се задушават, с често обръщане и поливане в тигана, до омекване - около 2 до 3 минути, според степента на зрялост. Изваждат се и прехвърлят в чиния.  

За подреждане и окомплектоване на „профитероли” в по-дълбока чиния за сервиране се поставя половинка кайсия и отгоре с лъжичка от сорбето. Покрива се с друга кайсия и поръсва с топлия кайсиев сос.


Отгоре може да се рендоса още шоколад, ядки, бисквитки, стрък свежа мента и се сервира веднага. Топенето е много бързо, допълнително ускорено от топлите кайсии.


Опитайте...

7 коментара:

traiana каза...

Изгкеждат вкусно, разхлаждащо и впечатляващо, Дианка, точно за горещините! Поздрави!

pep-4o каза...

Страхотен десерт, Диди, гарниран с шоколадова топка сладолед - кой би устоял на това изкушение :) Сезон е и на кайсиите, и на сладоледа :)
Избрала си перфектния момент да ни го предложиш :)
Прегръдки и хубав юли на теб!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
много изкушаващо и вкусно шоколадово предложение с кайсии.И аз понякога замислям едно , а надделява друго предложение.Но така е - изобилието от пресен плод винаги надделява.
Поздрави и весело лято !

Ели каза...

Ах, Дианка, какво пиршество за сетивата си ни предложила!
Много очарователно изглежда тази вкусотия!
Поздрави и усмивки :)

Люси каза...

Диди, ако имам щастието да присъствам на твоя вечеря, няма нужда да миеш моята чиния след това...сигурна съм, че ще изяждам всичко до последната хапка. Десерт - мечта е това за мен! Прегръдки!

Мъх каза...

Как правиш така, че всеки път като мина от тук, първо да изпускам едно :"Аххх.."

vesela каза...

Прекрасен, прекрасен!