понеделник, 31 юли 2017 г.

Богородичен пост 2017

Всяка година, от 1 август /настоящата във вторник/, започва двуседмичният Богородичен,  Успенски пост в чест на Пресвета Богородица - Успение Богородично на 15 август.


Богородичният пост е един от четирите големи поста в годината. Установен е от Църквата като време на духовна подготовка за честване празника Успение Богородично. Православната Църква отдава дължимата почит на Божията Майка, като тържествено празнува както деня на нейното рождение (Рождество Богородично – 8 септември) така и блажената й кончина (Успение Богородично – 15 август), която тя нарича не смърт, а „успение”, т.е блажено заспиване. 


Успението на Пресвета Богородица е един от 12-те големи празници в българския православен календар, отбелязван от християнската църква на 15 август и наричан още Голяма Богородица. Макар точната дата на възникването му да е неизвестна, той е един от най-древните Богородични празници  И още за поста ...  
През Богородичния пост, постът се състои в ядене само на растителна храна с олио - отказ от блажни храни /месо, мляко, яйца и техните производни продукти/, но някои устави са по-строги -през целия пост не се употребява вино и елей (олио, зехтин) с изключение на събота и неделя. “ Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовен пост. Счита се, че постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.”


 В средата на Богородичните пости, на 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници Преображение Господне или Сотировден.


Според евангелията (Мат.17:1-13; Марк 9:1-9; Лук.9:28-36) Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях: „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ 
"Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте!" (Матей 17:5) 
Църквата чества деня на Преображението Господне като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.  Вярва се, че в полунощ срещу празника небето се отваря и Господ се явява в сияйна светлина. Ако човек е буден, в този миг може да си пожелае всичко и то се сбъдва.  


Следват

нейното всеблажено Успение и Възнесение!
Някои кулинарни предложения:
Идеи за постни ястия
Идеи за постни сладки и  постни сладкиши
Идеи за постни печива
И един много полезен блог за здравословни, природосъобразни, постни и вегански рецепти, съвети и идеи -
КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО на Елена Димитрова.


Леки и спокойни пости, светли и благословени празнични дни!

4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Лек и спасителен пост Дианка ! Нека всички християни почетем Божията майка като постим и се молим.Леки и спасителни пости на всички !
Поздрави !

My candy kitchen каза...

Леки пости и светли празнични дни и на теб, мила Дианка! Поздрави, с пожелания за прекрасен август!

Анонимен каза...

Благодаря Ви, Диана, както за тази публикация, така и за целия Ви труд- красив, смислен и полезен! За мен е удоволствие и радост да посещавам това място. Поздрави: А.Георгиева

di_ani каза...

Елена,
Кате,
А Георгиева,
най-сърдечна благодарност за пожеланията, милите думи и внимание!
В навечерието на един от най-големите християнски празници -
здраве, благоденствие и закрила от Божията майка
за вас и вашите семейства! Светли празници!