четвъртък, 27 юли 2017 г.

Слънце, сангрия и средиземноморски полъх



Лятна дестинация в слънчева Каталуния: Барселона, най-често оприличавана за перла на Средиземноморието, древната провинция Жирона /Girona/ и тематично съчетание с красивото скалисто крайбрежие на Коста Брава /Costa Brava/.
Някъде бях чела, че Барселона е град за споделяне, а да се очароваш от град като Барселона никак не е трудно: богата на природа, история, изкуство и култура са формирали там специфична артистична атмосфера с многобройни и разнообразни възможности за  туристически изживявания. Емблематичният испански град е посещаван от 8 млн. туристи годишно, което го прави третата най-посещавана дестинация в Европа, но Барселона предлага много повече от снимките на туристическите автобуси и постерите, продавани в магазините за сувенири, градът е преди всичко усещане. Усещане за порив, полет, свобода, различност.
Космополитна, многолика и неподражаема Барселона - град с над две хилядолетия история и бляскаво настояще, приляга на всеки туристически вкус, където няма как да се изгубиш, но има много какво да откриеш: несравним и уникален почерк в архитектурата на гениалния Гауди /Antoni Gaudí/, сводести тавани, красиви стъклописи и изящни куполи на готическите катедрали, красиви сгради, със свой облик и различен стил, свежи паркове, музеи и малки тайни улички носещи духа на града; впечатляващо влияние на  именити художници и артисти като Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро. Сред тях се вписва многоцветна, пъстра и живописна фиеста на главната улица Ла Рамбла с достолепно извисяващ се финал на пристанището с колоната на великия мореплавател Колумб. Не може да се пропусне вдъхновението на стадиона на футболен клуб Барселона-Ноу Камп /Camp Nou/, който попада сред задължителните туристически обекти за посещение от ценители /и не само/ на футбол със световна класа.
Всяка една атракция в града носи своя чар, но във всеки случаи съществуват няколко обекта, които са едва ли не задължителни, стане ли дума за разглеждане на Барселона. Без прекалена фактология и описателни обяснения, в по-лежерен средиземноморски стил следват няколко от наистина мнооого направените снимки: Olá Barcelona!








Избрах за начално въведение очарованието и изгледите от паметникът на Колумб /60-метрова колона/ Columbus monument на пристанището на Барселона, открит по повод първото Световно изложение в Барселона през 1888 г. Бронзовата статуя сочи към Майорка, посоката на заминаването му,  а в лявата си ръка държи карта на маршрута си. В горния край на колоната има четири бронзови статуи като алегории на континентите на Европа, Азия, Африка и Америка и няколко релефа в долната част на основата, които показват сцени от живота на Колумб. Съчетание на две епохи, умело символизиращ съвременна Испания – древното и свръхмодерното, старо и ново, модерно и класическо, туристи и местни, и прекрасна панорама към града и морето.



Една от неизменните теми е за Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) - Храмът е проектиран от „любимия син на Барселона“ – Антонио Гауди, началото на строежа е поставено 1882 г., посветил повече от 40 години от живота си, но и до днес той не е завършен. Християнската символика е основната и водеща идея на самата църква; фасадите на Саграда Фамилия изобразяват раждането, живота и смъртта на Христос, а частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект - майката Природа.








Говорейки за катедрали, а често обърквана със Саграда Фамилия е Катедралата Св. Еулалия известна още като катедралата Ла Сеу /или Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia) е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в центъра на готическия квартал Бари Готик през 14 век висока 93 метра и широка 40 метра. Катедралата е издигната в памет на света Еулалия, която била едва 13-годишна по време на римската власт в Барселона, когато я измъчвали до смърт заради християнската ѝ вяра. Във вътрешния двор на църквата винаги има 13 бели гъски, символизиращи всяка една година от живота на Еулалия.








Изумяващото архитектурно явление в делото на Гауди създаващ парк “Гауди”/Parc Güell/ ; къщи Батийо (casa Batllo), Ла Педрера (La Pedrera) се очертават като излезли сякаш от приказките, някаква неземна реалност и визитни картички на града. Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разхоложена в  готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla), започва от площад Каталуня и завършва на Порт Вел /Port Vell/.




 

Естествено е и кулинарното изкуство да заема култово място при посещението на каталунската столица, Барселона несъмнено е една от най-ярките гурме дестинации е Европа  - имена като Жорди Крус, Карме Рускайеда, Пако Перес и братята Адриа отдавна са се превърнали в еталон за висше кулинарно майсторство, а по равносметка на „Мишлен” /Michelin star/ : 20 ресторанта с общо 24 звезди само в рамките на града, така че е много лесно е да се открие хубава храна в многобройни традиционни и чуждестранни ресторанти. Но това е друга тема и за испанската кухня си заслужава да се пише отделно… Закритият пазар La Boquera - впечатляващо е разнообразието от всякакви меса, морски продукти, плодове, зеленчуци и техните производни.






Стадионът Camp Nou е открит септември 1957 г. Камп Ноу след три години на строеж, с конструкция позволяваща и най-задните седалки имат идеална видимост към терена, а по време на Световното първенство през 1982 г. стадионът е повишен до най-висок ранг. В музея са изложени трофеите на Футболнен клуб Барселона или Барса (barssa) започнал сформирането си  1899 г., сега той е вторият по големина спортен клуб в света.




В анонс към последващото продължение с няколко морски пейзажа в ярки изгреви и приглушени залези  на Йорет да Мар /Lloret de Mar, Costa Brava/ ...









8 коментара:

gabrielatsulin каза...

Много се радвам да се завърна в Барселона няколко месеца по - късно през твоят поглед. Прекрасна е! Обожавам Барселона и бих се завръщала там отново и отново, защото има какво да се види, да се попие от каталунците. Харесва ми начинът им на живот и щастието, което изпитват към живота.
Прекрасно лято!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
никога не съм посещавала Испания, но твоите снимки са толкова красиви и пленителни.Разкошна архитектура и чудесни гледки си запечатала с фотообектива.Благодаря за виртуалната разходка.
Поздрави !

Светлана каза...

Благодаря ти за тази разходка, Дианка! С нетърпение ще очаквам продължението й, а на тези пазари сигурно бих стояла с дни, такова изобилие има на продукти... уникално е! :)
И като цяло дестинацията е такава, че само една седмица едва ли стига, за да се види всичко.
Поздрави!

Dani каза...

Прекрасен град и чудесни снимки, Дианка!
Радвам се за емоционалното усещане, което носи
тази атмосфера!
Хубаво лято!

pep-4o каза...

Винаги съм си мислела, че не ми се ходи в Испания :) Но след твоите снимки, особено на Катедралата на Барселона май ще размисля.
Прекрасни снимки, Диди! Със средиземноморски полъх и настроение!
Благодаря за споделеното, прегръдки!

vesela каза...

Чудесно изживяване си имала, Дианка!
Мечтая и аз за едно такова пътешествие някой ден!

di_ani каза...

Благодаря ви мили дами,
Габи,
Елена,
Светле,
Дани,
Пепи,
Весе,
радвам се, че съм успяла да пресъздам част атмосферата,
емоциите и очарованието на това наистина специално място;
Но усещането е нещо, което определено трябва да се опита лично.
Сърдечни поздрави за вас, вълнуващо и прекрасно лято...

Екатерина каза...

Красота, благодаря, че сподели, Дианка! Сред мечтите ми е Барселона:). Поздрави!