неделя, 5 ноември 2017 г.

Доматен пай с рикота и бадеми



И докато съм на вълна кулинарни експерти … Доматен пай с рикота и бадеми La tarte aux tomates et aux amandes de Yotam Ottolenghi. Имам в блога си едно старо предложение за комбинация на домати, сирена и маслено тесто във вид на френска доматена тарта по рецептата на David Lebovitz.  Но този доматен пай е по-богат и различен – свежо и апетитно съчетание от хрупкаво бутер тесто, солен крем с рикота и бадеми, ароматизиран с чесън и мащерка, и запечени домати отгоре. Рецептата не е сложна, съставките малко, а се оказва, че и чери домати за сезона има в изобилие. Макар и много популярна, и със също толкова позитивни коментари, нейн автор е друго известно име в кулинарния свят Йотам Отоленги /Yotam Ottolenghi/ - готвач, ресторантьор и автор на успешни готварски книги. Доматеният пай с рикота и бадеми е разработен вече в няколко модификации с незначителни промени, може да се изпълни с различни сортове и цветове домати, а и допълни с маслини или аншоа. Харесах го в по-семпъл вариант, ето и моето изпълнение, като сервирах маслините отделно:


Доматен пай с рикота и бадеми


Продукти за тава ф26 см.
400 гр. бутер тесто, домашно или готово
500-700гр. чери домати
60 гр. масло
60 гр. рикота*
¼ ч.чаша ементал на дребни кубчета /около 30 гр./**
½ ч.чаша смлени бадеми /40 гр./
1 ч.чаша свежа галета /около 1 ½ филия, 35 гр./
1 скилидка чесън, по желание
1 ч.л. суха мащерка или босилек
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. зехтин за поръсване
1 ч.л. сух босилек/мащерка за поръсване
1 с.л. филирани бадеми за поръсване

черни маслини или аншоа по желание 10-12 бр.
¼ ч.чаша свежи листа босилек за гарниране
* следващия път ще заложа може би на козе сирене, или микс със синьо сирене
** в оригиналната рецепта се използват 10 гр. прясно настърган пармезан.
1 ч.чаша =240 мл.
Тава за печене /ф26 см./се покрива с пекарска хартия и върху нея се поставя изрязан кръг от бутер тесто, което се пробожда с вилица по цялата повърхност. Стените също се обточват с ленти бутер тесто около 1 ½ см. Поставя се в хладилник.
Фурната се загрява на 180-190 С.
Подготвя се плънката: В купа се разбиват маслото с едно яйце, добавят се свежата галета, смлени бадеми и пресована скилидка чесън по желание. Следват рикота, , сол и черен пипер на вкус, мащерка и последни кубчетата ементал. Цялата смес се хомогенизира и прехвърля върху охладеното бутер тесто, като се заглажда с сладкарска шпатула. 
Следва подреждането на доматите: почистените, измити и подсушени домати се нарязват на кръгчета с дебелина около 3мм. и подреждат със застъпване по цялата повърхност на плънката; започва се от периферията към центъра, където може да декорира с ½ чери домат със запазена дръжка.


Преди да се постави в загрятата фурна за печене се поръсва със зехтин, маслини по желание, босилек или магданоз, сол и черен пипер. 
Пече се около 40 минути, след което се изважда от фурната и след леко отпускане се прехвърля върху решетка за окончателното охлаждане.


Сервира се топъл, 
но може отново да се претопли със запичане за възвръщане хрупкавата подложка на пая.


Лесен за разрязване, порциониране  и поднасяне:


 Поглед в по-близък план:



Опитайте...

6 коментара:

Dani каза...

Пиршество за сетивата :)
Прегръдки, Дианка!

di_ani каза...

Прегръдка и от мен, Дани,
благодаря ти, поздрави и прекрасна нова седмица!

pep-4o каза...

Наслада за очите и небцето е този пай, Диди! Съвършено приготвен при теб, както винаги!
Поздрави и хубава нова седмица да ти е!

traiana каза...

Като слънчице е изгрял този пай, Дани! Невероятен е! Поздрави и слънчева седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
съставките за този пай са любими в нашия дом.Чудесно и свежо предложение, много семпло, но елегантно.Ще го пробвам и аз с чери домати.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !

di_ani каза...

Благодаря ви, много сте мили:
Пепи,
Траяна,
Елена,
наистина се радвам, че тази идея за доматен пай с крем ви харесва.
Сърдечни поздрави за всяка една от вас и прекрасни есенни дни!