четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Крем „сирене” с кашу и свежи подправки



Първото предложение за Коледните пости тази година - крем „сирене” от ядки  кашу. Прието е постната храна да бъде семпла, с използване на по-обикновени продукти и начин на приготвяне. При това твърдение се налага уточнението, че специалистите препоръчват при спазвате стриктна вегетарианска диета /без мляко и яйца/, консумацията на ядки да бъде практически всекидневна. В този ред на мисли, идеята за крем сирене от ядки кашу /cashew-cream-cheese/ не е начин за разнообразяване на постното меню с деликатесна храна, а въпрос на една възможност за допълнително зареждане на организма с необходими протеини, желязо, омега-3 мастни киселини, витамини и други минерални вещества. Счита се, че когато е сурово, кашуто е сред най-полезните ядки - съдържат мазнини, калий и диетични фибри, богато на магнезий, селен, желязо и витамини от групата на В и A, създават усещане за ситост,и не на последно място в 100 гр. кашу има едва 553 калории. Преди консумация, ядките кашу е най-добре да се накисват за няколко часа, което ще спомогне за омекотяването им и ще подобри усвояването на съдържащите се в тях минерални & витамини.
Има много, различни и интересни рецепти за приготвяне на ядкови сирена, но  препоръчвам за още повече идеи блога на Елена Димитрова за суровоядство, веганство и вегетарианство. Това е моят вариант за свежо, питателно и вкусно предястие на основата крем „сирене” от кашу в компанията на прясна салата, сухари, или крекери.

Крем „сирене” с кашу и свежи подправки
/по идея, с изменения Herb Cashew Cream Cheese/

Продукти за 1малка купа:*
½ ч.чаша сурово кашу
3 с.л. вода, замених с нахутена
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ябълков оцет
сол и чесън на прах, на вкус
1-2 с.л. пресни подправки/магданоз, копър, лук/

*Подправките, количествата и съотношенията са ориентировъчни и могат да се променят и дозират на вкус.
Ядки кашу се накисват за нощ, /най-малко за 2 -3 часа/ в купа с достатъчно количество вода за да ги покрие при тяхното набъбване.Подобна рецепта в етапни снимки.

Водата се отцежда и кашуто се поставя в блендер или кухненски робот, следват останалите съставки: нахутена вода, лимонов сок, ябълков оцет, сол и чесън на прах, на вкус. Всички съставки се блендират до желаната гладкост и поръсват с обилно количество пресни подправки/магданоз, копър, лук/. Може още малко да се разбие сместа до хомогенизиране, като ако получената консистенция е много гъста може да се олекоти с добавяне на вода. Поставя се в хладилник за около час –два, за да могат вкусовете да се обединят и  подсилят, а се съхранява до няколко, в затворен съд в хладилник.


И в близък план:


Сервирах с постни,  крекери от слънчогледово семе, оризови вафли и солети в компанията на маслини и свежа салата.


 Опитайте...


4 коментара:

traiana каза...

Страхотно предложение, Дианка, както винаги! Поздрави!

Люси каза...

Привет и от мен, Диди! Малко се позагубих напоследък! Празниците идват обаче и знам къде мога да намеря много вдъхновение - в страничките на твоя блог! Прекрасно предложение ни поднасяш отново. Поздрави и прегръдки най-сърдечни, мила!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
сиренето от кашу е едно от най - вкусните и максимално се доближава по вкус до сирената от млечни продукти.Чудесен е и твоят вариант, при това сервиран с интересни постни крекери.Жалко е само,че кашуто, както и някои други ядки са с висока цена.Но особено по време на пости е хубаво да приготвяме ядкови сирена.
Леки и спасителни пости на всички ! Поздрави !

di_ani каза...

Много, много ви благодаря за милите думи,
Траяна,
Люси,
Елена,
драго ми е, че тази идея ви допада;
сърдечни поздрави за вас и вдъхновени есенни дни!