вторник, 28 ноември 2017 г.

Постен какаово–портокалов мраморен кекс



Първото сладко предложение за тези Коледни пости е за един обикновен кекс, ако кексовете могат да бъдат обикновени, дори и в постен вариант. Кексът попада в категория на особено печиво - въпреки, че повечето варианти са с по-семпла визия, силно примамват с ухание, когато се пекат и очароват с нежен вкус после, в същото време не изискват сложни приготовления. Постният мраморен кекс /Veganer marmor gugelhupf/ също потвърждава това - не прекалено влажна текстура, фин и ароматен, бърз и лесен за забъркване, с много одобрителни коментари. Особеност е използването на газирана вода и прясно изцеден лимонов сок, който замених с портокалов, за постигане на по-добра хармония в съчетанието с какао. Както и в други подобни рецепти, част от брашното е заменено с нишесте, което прави тестото по-въздушно, предпазвайки го от прекомерна влажност. Заложих на натурално царевично нишесте, което придаде отчетлив контраст в рисунъка и тематично снежен вид, а релефните очертания на формата подсилих с тънки струйки какаова глазура. Допълних композицията с още портокалови резени за аромат и цветно настроение – ето го…


Постен какаово–портокалов мраморен кекс

Продукти*
280 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
40 грама царевично нишесте, натурално
1 щипка сол
120 гр. захар
60 мл. растително масло
60 мл. прясно изцеден лимонов сок**
180 мл. газирана минерална вода
1 ч.л. портокалова кора, настъргана
 ванилия аромат
За тъмната част на тестото:
3 с.л. ароматно какао
2-3 с.л. газирана минерална вода
1 с.л. пудра захар
¼ ч.л. аромат ромов

* пропорциите са 2/3 от обема по оригиналната рецепта
** замених с прясно изцеден портокалов сок и 1 ч.л. ябълков оцет

Фурната се загрява на 175°C, а релефна форма за печене се намазнява и поръсва с брашно.
В голяма купа се пресяват сухите съставки –брашно, нишесте, сол, бакпулвер и добавя захарта. Следват „мокрите” съставки – олио, цитрусов сок и газирана минерална вода, след което се хомогенизира в гъста смес, без прекалено разбиване. Отделя се по-малко от 1/3 част за какаова шарка, а основната се ароматизира се с ванилия и  настъргана портокалова кора. За получаване на тъмната част се добавят какаото, още захар, аромат ром и 2-3 с.л. газирана минерална вода, до получаване на кексова плътности консистенция. В подготвената релефна форма първо се поставя бялата смес, след нея се разпределя и тъмната. С вилица и спираловидни завъртания се оформя общия вид и  мраморни очертания.
Пече се в предварително нагрята фурна за около 35-40 минути и проба за суха клечка. Изважда се от фурната и след леко охлаждане се обръща върху решетка за окончателното изстиване. Поръсва се с пудра захар и по желание гарнира с какаов сос.
За какаов сос:
3 с.л. портокалов сок или вода
2 с.л. какао
2 с.л. кокосово масло
6 с.л. захар
1 с.л. мед 
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и след леко охлаждане и стягане, се залива охладения сладкиш.


В разрез, гарниран с още шоколадов сос:


Разчупено парче в по-близък план:


Вече споменах, че допълних композицията с още портокалови резени за аромат и цветно настроение:


Опитайте…


5 коментара:

pep-4o каза...

Какъв е шарен само! И като ветрило разгърнат :) За вкус не се и съмнявам, щом е приготвен от теб!
Прегръдки, Диди!

Dani каза...

Прекрасно изпълнение, Дианка!
Прегръдки!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
аз не се и съмнявам,че ще предложиш някоя оригинална рецепта за сладкиш, който е много красив.Този кекс наистина е интересен, при това постен.Веднага си записвам рецептата за проба.Изглежда превъзходно в разрез.
Поздрави и лека нова седмица !

traiana каза...

Разкошен е , Дианка! Непременно ще го направя. Поздрави!

di_ani каза...

Много се радвам, че тази постна идея за мраморен кекс ви допада:
Пепи,
Дани,
Елена,
Траяна,
Елена,
Благодаря ви за милите думи и одобрителни коментари,
сърдечни поздрави за вас, вдъхновени и спокойни есенни дни!