неделя, 7 януари 2018 г.

Шоколадова гинес торта



„…Тази торта е великолепна в своята влажна тъмнина…”, с такъв анонс започва рецептата за шоколадовата гинес торта Найджела Лоусън /Nigella Lawson/. Макар и доста експлоатирана, тортата определено попада в категория за лесна, ефектна и харесвана торта. В повечето случаи, съставките за тестото са семпли и сходни, с акцентното присъствие на марка Guinness тъмна ирландска бира, но като особеност в някои рецепти е добавянето на брашно с набухвател в последния технологичен етап на приготвяне. Що се касае до глазурата, там разновидностите са повече – семпла ванилово-маслена /Dr.Oetker/, подчертано сметанова глазура /Jamie Oliver/, като че най-популярната сметана с крем сирене /Genius kitchen/ и обогатената още повече комбинация на сметана, крем сирене и бял шоколад /Delicious magazine/. Искаше ми се да я представя в една типична зимна картина, но в пък в същото време подходяща за всеки сезон, така че и без сняг - ето я:


Шоколадова гинес торта с бяла шоколадова глазура
/по рецепта от chocolate guinness cake/

Продукти за ф20 см:
2/3 ч.чаша бира
160 гр. масло /или 80 гр. масло + 1/3ч. олио/
½ ч.чаша какао
1 1/3 ч.чаша захар
1/3 ч. чаша заквасена сметана
2 яйца
1 1/3 ч.чаша брашно
2 ч.л. сода /в брашното, последни/
ванилия
 1 ч.чаша=240 мл.
Начин на приготвяне:
Загрява се фурната до 175-180°C и форма за торта ф20 см се покрива с  хартия за печене .
Разтопява се маслото с олиото в тенджера, след това разбърква с какаото на прах, захар и бирата Гинес, маха се от огъня и го оставя настрани. Разбива се заквасената сметана с яйца и ванилия и след това се изсипва към маслената смес и накрая разбърканите брашното и сода бикарбонат/ последни/. Тортеното тесто се изсипва в намазана с мазнина и облицовани с хартия за печене форма и се пече за 45 минути до един час с тест съха клечка: трябва да излезе доста чиста. Оставя се да изстине напълно във формата, тъй като е доста влажна торта, може и за нощ. Когато тортата е студена, се освобождава от форната за печене и покрива с глазура от масло, сметана, крема сирене и бял шоколад


Крем:
1 ч.чаша пудра захар
150-200 гр. крем сирене
½ ч.чаша течна сметана + 1 с.л. пудинг без варене
125 гр. бял шоколад
60 гр. масло

Разтопява се белият шоколад и оставя леко да се охлажда. Омекналото маслото се разбива със захарта и крем сиренето, след което смесва с шоколада. Разбива се течната сметана с 1с.л. пудинг без варене и всичко се обединява до хомогенизиране. Нанася се свободно върху тортата.


Когато тортата е студена, се освобождава от формата за печене и покрива с глазура от масло, сметана, крема сирене и бял шоколад. Тортата може да се съхранява, след като напълно охладени, затворен съд  за няколко дни, което означава, че може да се направи предварително, ако е необходимо.


И в близък план:


Опитайте...

4 коментара:

traiana каза...

Изглежда разкошно, Дианка! Много по-добра визия от оригиналната. Поздрави!

Екатерина каза...

Каквото има да се казва е казано за тази торта. Аз бих могла само да те поздравя за поредното великолепно презентиране, Дианка. Честита Нова 2018 година! С пожелания за здраве, щастие, късмет! Поздрави!

vesela каза...

Дианка, и тук - за много години!
Да сте живи и здрави!
А повода за тази чудесна тортичка знам, е Иван!
Да ти е жив и здрав и нека сбъдва и вашите, и своите мечти, и най-вече тези на Алекс!
Прегръщам те и ти благодаря за рецептата, още утре мисля да се възползвам - за рождения ден на тате!

di_ani каза...

Благодаря ви дами,
драго ми е, че тази бирена торта ви харесва,
ще се радвам да ви допадне и на вкус...
Траяна,
Кате,
Весе
най-сърдечни поздрави за вас с пожелания за една
по-успешна, усмихната и устремена нова година!