неделя, 24 юни 2018 г.

Еньовден и рождество на Йоан Кръстител

Еньовден е...


Чества се на 24 Юни /по нов стил/, когато, по църковен канон е рождението на Св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен , Еньовден (Еньов - ще рече Йоанов).


Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос, син на свещеник Закария – от рода на Аарон и праведната Елизавета – от рода Давидов.


В българската народна традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. В различните географски области името се произнася по различен начин — в Област София името на празника е Яневден, в Струга — Иванден, в Охрид — Ивъндън, във Великотърновско — Иван бильобер или Драгийка. Празникът съвпада с дните около лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се Св. Еньо, който "обличал калшника (кожуха) и отивал да донесе зима", "Свети Еньо започвал да си кърпи кожуха и се стягал за зима". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето „трепти“, „играе“ и който види това, ще бъде здрав през годината.


В народния календар е посветен на слънцето, на борбата между доброто и злото, на надеждата за здраве и добруване. Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина, за 77 болести има цяр, само за половината болест - няма, като и за нея имало половин билка, която обаче само определени билкари /не мога да пропусна Лечителят - Петър Димков/ можели да намерят и използват.

На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко, Янчо.
Разрешава се и риба.
Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата, ден за прозрения и равносметка. Този ден е с половин година зад себе си и с половин година надежда пред себе си. На Еньовден, най-виталния ден през годината, съветва Иванка Лилова-
"да спрем надпреварата с времето,
да откъснем стръкче росна билка,
да се усмихнем на Слънцето и
заредени с енергия да извървим пътя до края на годината."





Хубав, слънчев и усмихнат празник и едно прекрасно лято!

3 коментара:

Dani каза...

Прекрасно лято и на теб, Дианка!

di_ani каза...

Много благодаря и голяма прегръдка за теб, Дани,
прекрасно, вдъхновено и вълнуващо да бъде и твоето лято!

Elena Dimitrova каза...

Рождението на Св.Йоан Кръстител е хубав празник.Посетих мястото където е станало Рождението - Айн Карем.Това място прилича по външен вид на България, зелена и красива природа.Честит прадник на патерица за всички.
Поздрави и усмивки !