сряда, 20 март 2019 г.

Постни бобени кюфтенца в доматен сос


Днешното, почти вече пролетно предложение е за постни бобени кюфтенца в доматен сос, попадащи  в категорията на vegan meatballs. Съчетанието на фасул и овесени ядки с няколко ароматни подправки правят тези кюфтета вкусни, със златист загар и чудесна текстура, а в компанията на доматен барбекю сос и много подходящо допълнение към постни ястия с паста, полента или картофи. Е, сега иде реч за фасула: Наскоро четох една статия за ползите от зрелия фасул с интересно представяне на неговия „имиджов проблем” - предлагайки всичко, за което хората си мечтаят, като в същото време не получаващ дължимото внимание. Като открояваща се тенденция е бобът почти не присъства в темите за здравословна храна и в повечето класации за супер храни, където определено изпъкват чиа, киноа и елда… А във вкусните зрънца се съдържат повече белтъчини, повече желязо, повече калций и повече калий, отколкото в киноата, при наличие на по-малко калории, по-малко въглехидрати и по-ниска цена. Белият фасул е ценен източник на растителен протеин, допълва запасите от желязо, мед, цинк, фосфор, магнезий и е необходим за правилното функциониране на витамините А, Е и B в организма; богат  на фибри и по естествен начин набавя лецитин, който има благоприятен ефект върху нервната система, концентрацията и паметта. 
Ето ги...


  Постни бобени кюфтенца с доматен сос
  / по идея от vegan meatballs/


Продукти за кюфтета около 20-30 бр. според големината:
1 бр. консерва 450 гр. бял боб, отцедена
1 ½ ч. чаши овесени ядки, фини
1 с. л. доматен кетчуп
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. задушен лук или 1ч.л. лук на прах*
½  ч.л. чесън на прах
½  ч.л. кимион на прах
2 ч.л. барбекю сос
½  ч.л. смлян черен пипер
1  ч.л. джоджен
сол на вкус
малко течност от боба, ако сместа е много суха
4-5 с. л. растително масло за изпържване
*количеството и вида на подправките могат да се дозират и променят на вкус

Продукти за доматен или барбекю сос
1 ч.чаша доматен кетчуп
½ ч. чаша зеленчуков бульон
2 с. л. барбекю сос или
½  ч.л. дижонска горчица
¼ ч.чаша захар
1 ч.л. мед или меласа (по избор)
½  ч.л. чесън на прах
1  ч.л. босилек, по желание
сол и черен пипер на вкус

1 ч.чаша =240 мл.

Приготвяне на кюфтетата: В кухненски блендер се поставят всички съставки за кюфтенцата: консервата с бял боб, отцеден и измит, фините овесени ядки, доматен кетчуп и сос, дижонска горчица, задушен лук, чесъни подправките на вкус, като цялата смес се пулсира до получаване на хомогенна смес с едрина по желание, като се добавя малко течност от боба, ако сместа е много суха /да могат да се формоват топчета/. С леко навлажнени ръце се приготвят малки кюфтенца, които се пържат не един слой в затопленото олио /тиган с дебело дъно и незалепващо покритие/ с преобръщане от всички страни. Вече готови, се изваждат и поставят в чиния, покрита  с абсорбираща хартия и могат да се сервират поляти със соса.


Приготвяне на доматения сос или барбекю: В малка тенджера се поставят чашата доматен кетчуп и ½ ч. чаша зеленчуков бульон, следват барбекю сос, дижонска горчица , захар, мед или меласа, сол, чесън и подправки на вкус. Оставя се да заври, намалява се топлината да къкри продължение на няколко минути, до сгъстяване, след което се маха от котлона и с получения сос се заливат бобените кюфтенца.


 Вече споменах, че съчетанието на фасул и овесени ядки с ароматните подправки правят тези кюфтета вкусни, със златист загар и чудесна текстура:


А и в компанията на доматен барбекю сос са едно чудесно допълнение към паста, полента или картофено пюре; при нас двата варианта – като топинг върху сварена паста тип "букатини",


и с канапе от био полента със зеленчуци:


Опитайте…


2 коментара:

Екатерина каза...

Изключително удоволствие ми носят твоите публикации, Дианка! Въпросът не е във фууд стайлинга, а в естетическите качества, които притежаваш. Храната при теб е като изкуство. Комплименти!

pep-4o каза...

Много вкусна идея за доматеният сос, Диди! От време на време правя бобени кюфтета, но все с млечен сос хапваме :) кой да се сети за доматен.
Много красиво са поднесени от теб, разбира се!
Поздрави и хубав неделен ден!