Днешното, почти вече пролетно предложение е за постни бобени кюфтенца в доматен сос, попадащи в категорията на vegan meatballs.
Съчетанието на фасул и овесени ядки с няколко ароматни подправки правят тези
кюфтета вкусни, със златист загар и чудесна текстура, а в компанията на доматен
барбекю сос и много подходящо допълнение към постни ястия с паста, полента или картофи. Е, сега
иде реч за фасула: Наскоро четох една статия за ползите от зрелия фасул с интересно представяне на неговия
„имиджов проблем” - предлагайки всичко, за което хората си мечтаят, като в същото
време не получаващ дължимото внимание. Като открояваща се тенденция е бобът почти не присъства в темите за
здравословна храна и в повечето класации за супер храни, където определено изпъкват
чиа, киноа и елда… А във вкусните зрънца се съдържат повече белтъчини, повече
желязо, повече калций и повече калий, отколкото в киноата, при наличие на
по-малко калории, по-малко въглехидрати и по-ниска цена. Белият фасул е ценен източник
на растителен протеин, допълва запасите от желязо, мед, цинк, фосфор, магнезий
и е необходим за правилното функциониране на витамините А, Е и B в организма; богат на фибри и по естествен начин набавя лецитин,
който има благоприятен ефект върху нервната система, концентрацията и паметта.
Постни бобени кюфтенца с доматен
сос
/ по идея от vegan meatballs/
Продукти за кюфтета около 20-30 бр. според големината:
1 бр. консерва 450 гр. бял боб, отцедена
1 бр. консерва 450 гр. бял боб, отцедена
1 ½ ч. чаши овесени ядки, фини
1 с. л. доматен кетчуп
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. задушен лук или 1ч.л. лук на прах*
½ ч.л. чесън на прах
½ ч.л. кимион на прах
2 ч.л. барбекю сос
½ ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол на вкус
1 с. л. доматен кетчуп
1 ч.л. дижонска горчица
1 с.л. задушен лук или 1ч.л. лук на прах*
½ ч.л. чесън на прах
½ ч.л. кимион на прах
2 ч.л. барбекю сос
½ ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол на вкус
малко течност от боба, ако сместа е много суха
4-5 с. л. растително масло за изпържване
*количеството и вида на подправките могат да се дозират и променят на вкус
Продукти за доматен или барбекю сос
1 ч.чаша доматен кетчуп
½ ч. чаша зеленчуков бульон
2 с. л. барбекю сос или
½ ч.л. дижонска горчица
¼ ч.чаша захар
1 ч.л. мед или меласа (по избор)
½ ч.л. чесън на прах
1 ч.чаша доматен кетчуп
½ ч. чаша зеленчуков бульон
2 с. л. барбекю сос или
½ ч.л. дижонска горчица
¼ ч.чаша захар
1 ч.л. мед или меласа (по избор)
½ ч.л. чесън на прах
1 ч.л. босилек, по
желание
сол и черен пипер на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
сол и черен пипер на вкус
1 ч.чаша =240 мл.
Приготвяне на кюфтетата: В кухненски блендер се поставят всички съставки за
кюфтенцата: консервата с бял боб, отцеден и измит, фините овесени ядки, доматен
кетчуп и сос, дижонска горчица, задушен лук, чесъни подправките на вкус, като цялата смес се пулсира до получаване на хомогенна смес с едрина по желание,
като се добавя малко течност от боба, ако сместа е много суха /да могат да се
формоват топчета/. С леко навлажнени ръце се приготвят малки кюфтенца, които се
пържат не един слой в затопленото олио /тиган с дебело дъно и незалепващо
покритие/ с преобръщане от всички страни. Вече готови, се изваждат и поставят в
чиния, покрита с абсорбираща хартия и
могат да се сервират поляти със соса.
Приготвяне на доматения сос или барбекю: В малка тенджера се поставят чашата
доматен кетчуп и ½ ч. чаша зеленчуков бульон, следват барбекю сос, дижонска
горчица , захар, мед или меласа, сол, чесън и подправки на вкус. Оставя се да
заври, намалява се топлината да къкри продължение на няколко минути, до сгъстяване,
след което се маха от котлона и с получения сос се заливат бобените кюфтенца.
Вече споменах, че съчетанието
на фасул и овесени ядки с ароматните подправки правят тези кюфтета вкусни, със
златист загар и чудесна текстура:
А и в компанията на доматен барбекю сос са едно чудесно допълнение към паста, полента или картофено пюре; при нас двата варианта – като топинг върху сварена паста тип "букатини",
и с канапе от био полента със зеленчуци:
Опитайте…
2 коментара:
Изключително удоволствие ми носят твоите публикации, Дианка! Въпросът не е във фууд стайлинга, а в естетическите качества, които притежаваш. Храната при теб е като изкуство. Комплименти!
Много вкусна идея за доматеният сос, Диди! От време на време правя бобени кюфтета, но все с млечен сос хапваме :) кой да се сети за доматен.
Много красиво са поднесени от теб, разбира се!
Поздрави и хубав неделен ден!
Публикуване на коментар