четвъртък, 18 март 2010 г.

Дип с червени чушки

Тези седмици имам удоволствието да се наслаждавам на малко пренебрегвани вкусове, съчетани само от зеленчуци. Спомням си едно много хубаво предложение на Дани - дип с боб и чушки, правя го и ни харесва. Приготвям също дип само от боб, сега исках само с чушки. Допадна ми и идеята за оползотворяване на сух хляб. Използвах консервирани, печени белени чушки, "подсилих" ги с орехи и овкусих с кимион и босилек.
И както във всяка наука най-добри са простите решения.


Дип с червени чушки


Продукти:
1 ч.чаша свежи хлебни трохи
1 ч.чаша печени, обелени чушки
1/3 ч.чаша орехи
3 ск. чесън
1/4 ч.чаша зехтин
1/2 к.л. кимион
1 ч.л. сол
1 ч.л. пресен босилек

Технологията за приготвяне е лесна - в процесор се смила хляб за хлебните трохи, към тях се добавят и останалите продукти и подправки. Пасират се, според желаната едрина.
Може да се добави и супена лъжица доматено пюре, но исках да избегна вкуса на лютеница.


Сервирах го с пърленки от картофени питки.


Вкусово се допълва много добре с още царевица и естествено, маслини.



Една много хубава възможност е използването на лешниково олио.

Опитайте...

14 коментара:

Rayna каза...

Много си е хубаво предястието, но защо се казва дип?!

Малко ме изненадва усилената употреба на тази дума в кулинарните блогове - само на взаимстването от английските рецепти ли се дължи или се използва и разговорно и най-вече - разпространена ли е по етикетите на хранителните продукти?

di_ani каза...

Райна,
драго ми е,че ти допада тази обикновена, но вкусна идея.
Що се отнася до понятието "дип" -
аз го използвам в уточняващ смисъл на степен за гъстота -
сос, дип и пастет.
Хубава и спокойна вечер, Диана

Еoc каза...

Вкусно! И тези снимки, пълни с цвят и светлина :)
Прекрасно е, Дианка :)
Хубав край на седмицата от мен!

Dani каза...

Прекрасна си, Диана :)
Много вкусно предложение!
Чушки и орехи...много е вкусно, а и маслинките...
Започвам да събирам рецептите със сух хляб и накрая ще направим една тематична "песнопойка" на тази тема!

Слънчево утре!

Nada каза...

Mmmm..this looks soo tasty and delicious!

fedora каза...

Ди, пак си на върха или май по-точно е да се каже, че ти си върха :)))
И дипчето, и пърленките, да не говорим за поднасянето... всичко е на 6+.
Страхотна си :)
Много усмихната и топлосърдечна вечер :)

LaMartinia каза...

Прекрасно предложение, червените чушки са ми фаворит във всякакви форми. Лошото на диповете е, че се консумират с много хляб:-( Диана, благодаря з арецептата, ще се пробва!

Nanita каза...

Изглежда апетитно и със сигурност е много вкусно!Топъл и слънчев уикенд Диани!

Йоланта Делибозова каза...

О,Диди,много апетитно изглежда.И само как си го презентирала .... както ти можеш.Чудесна рецепта!!!

Maria Pepeldjiyska каза...

Много изкусително и красиво поднесено....
Слънчев уикенд!

di_ani каза...

Мили момичета -
Зорница,
Дани,
Nada,
Марти,
Ина,
Нанита,
Йоли,
Мария -
благодаря ви от сърце!!!

Какво да се прави,
като няма разнообразие откъм ядене - поне да подреждам и снимам.
Хубав, слънчев и усмихнат пролетен уикенд ви желая, Диана

rusanka каза...

Много апетитно изглежда! А вкусът сигурно е неповторим с маслинки и орехи.Поднасянето е превъзходно!
Гедай и се наслаждавай на красиво и направено с вкус аранжиране.
Хубава вечер Диди!

Dani каза...

Вече го опитахме, Дианка!
Сестра ми дойде да се видим и страшно го хареса:))
Целувки от нас и слънчев уикенд!

di_ani каза...

Русанка,
много мил коментар -
благодаря ти!
Нека уикендът ти бъде много слънчев и усмихнат, Диана

Дани,
много се радвам, че ви е допаднал вкусът. Още повече, че и си имала и скъп гост!
Сърдечен поздрав и слънчеви усмивки, Диана