петък, 26 март 2010 г.

Типов селски хляб

Това е рецепта за хляба, който приготвям основно по време на пости - обикновен, типов - без яйца, мляко, мазнина и други овкусители. Лесен и вкусен - с хрупкава коричка и мека вътрешност.


Типов селски хляб


Продукти:
3½ чаши /от 200 мл./ типово брашно
1½ чаши вода
1 ч.л. захар
3 к.ч. лъжици сол
7 гр. суха мая /за 0,5 кг. брашно/ или 20 гр. свежа

Смесват се брашното, сол, захар и мая в купа. Разбъркват се около минута /добре е да се използва миксер/ или докато добре са смесени.
Ако се използва свежа мая - се надробява, поръсва се със захарта, 1/2 ч.чаша брашно и 1/2 ч.чаша хладка вода. Оставя се да "шушне", за 15 мин., след което се изсипва брашното и следващата технологията е една една и съща за двата вида мая.
Постепенно се добавя вода, която е загрята до 50C и продължава разбъркването. Тестото ще бъде лепкаво и се омесва, докато започне да се отделя от стените на купата. Покрива се купа с пластмасов капак. Оставя се тестото да почива от 2 до 8 часа /става по-вкусен - за предпочитане 12 до 18/, при стайна температура. Смята се за готово, когато повърхността му е осеяно с мехурчета.
Повърхността на плот се поръсва с брашно, поставя се тестото и поръсва и върху него. Съвсем леко се омесва и оставя още 15 мин. да отпусне, покрито с фреш фолио. Отново, в обилно количество брашно, но без да се доомесва /тестото трябва да е много меко!/ - се оформя топка. В съд за печене се ръси обилно брашно и поставя оформената топка с прегъванията отдолу. Поръсва се и отгоре с брашно, покрива с кърпа/фолио и оставя около 2 часа да втасва.
Когато е готово, тестото е удвоило обема си и е еластично при допир.
Половин час, преди печене се загрява фурната на 230С и в нея поставя съд с вряла вода под решетката за печене. Хлябът се пече около 40 мин. Последните 10 мин. може да се извади от съда и да се запече още за по-хрупкава коричка. Изпеченият хляб, освен суха клечка при пробиване има и ясен, кух звук при почукване.


Оставя се да изстине и нарязва след около час - ако му се устои.


Формата може да бъде различна.


Хляб по таква технология пека отдавна. Идеята на тази рецепта е за най-обикновен типов хляб. Едно вариантно видео:


И хубава идея за непостни типови питки.

18 коментара:

Вера каза...

Very,very tasty,i love bread make on this way.

Nanita каза...

Изглежда толкова вкусно!Представям си как ухае на топъл хляб!Усмихнат и слънчев ден Диани!

Lúcia каза...

Diana, your posts are amazing and your recipes are fantastic!
Love the video.
Lúcia
www.fazemosdeconta.com

Dani каза...

Диана,
прекрасен е хлябът, който предлагаш
по тази технология - без месене!
Усмихнат ден!

Краси каза...

Леле тоя хляб наистина ме връща назад в детството. Точно такъв си хапвахме на село. И можех да ям само хляб без нищо друго.

Страхотно си го измайсторила. Поздравления.

di_ani каза...

Vera,
Lúcia,
thank you!
Glad you like -
This technology is simple and gets crispy yummy bread.
Nice and sunny weekend, Diana

Нанита,
Дани,
Благодаря ви.
Изпеченият хляб по тази технология не е новост и я използвам отдавна. Доволна съм от резултатите и за най-обикновен типов хляб.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана

fedora каза...

Това май е моята рецепта :))) - точно като за мен, даже още довечера ще запретна ръкави :)
Много мекичко отвътре и с хрупкава коричка изглежда твоето, Ди! Дано и аз да се справя...
Чистосърдечна приятелска прегръдка: Ина

di_ani каза...

Краси,
писали сме почти едновремено.Благодаря ти!
Драго ми е, че успях да припомня детските ти спомени, които топлят и умиляват.
Хубав и усмихнат цветен уикенд, Диана

Ина,
убедена съм, че ще се справиш не само с такава, а и с много по-сложна рецепта. Просто трябва да опиташ.
Хубав, цветен и усмихнат уикенд, Диана

brazilka каза...

Благодаря ти, че сподели тази прекрасна рецепта. Хлябът изглежда много вкусен.

Хубава и спокойна вечер!

rusanka каза...

Страхотна майсторка си Диди!Хлябът е прекрасен, сякаш усещам неговия аромат.Никога не съм приготвяла хляб, но след тази презентация трябва да опитам.Хубава и спокойна вечер!

di_ani каза...

Цвети,
Русанка,
благодаря ви!
Хлябът е обикновен,
но лесно се приготвя и е вкусен.
Хубав, слънчев и цветен уикенд, Диана

Maria каза...

Дианка, хлябът изглежда толкова хубав, пухкав вътре и с хрупкава коричка, точно по мой вкус! Хубави празници и целувки!

Andrea каза...

Wonderful recipe and beautiful photos. :)

di_ani каза...

Мими,
благодатя ти - от майстор като теб в печивата, това е много силна оценка!
Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

Andrea,
thank you!
Nice and sunny weekend, Diana

Iliana каза...

Направих го, Дианче.
Стана уникално вкусен.
Благодаря много!

di_ani каза...

От сърце ти благодаря, Илианка!
Радвам се, че ти е харесал.
Поздрав и хубава вечер, Диана

Unknown каза...

Рецептата е невероятна.Хлябът стана точно като на снимката и много вкусен.Това е моята рецепта:)Благодаря!!!

di_ani каза...

Много се радвам, Цветелина,
драго ми е, че сте доволна и вкусът ви е харесал.
Благодаря ви за доверието и обратната връзка.
От мен най-сърдечни поздрави, Диана