неделя, 27 февруари 2011 г.

Неделя на Месни заговезни

Месни заговезни (Неделя Месопустна) е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден и е третата подготвителна неделя за Пътя преди Великия пост.

Ден след съботната голяма Задушница /преди Великия пост/ когато извършваме помен в чест на мъртвите. Съботата е определена за задушница, защото на следващия ден, Неделя на Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
Неделята е месопустна, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче църквата позволява през следващата седмица да се консумира мляко и всичко, произведено от него.
Вечерта на месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка, яде се и свинско) и се заговява месо.

Някои предложения:
Класическото заговяване по наша традиция с печено пиле/кокошка и картофен чипс


Яде се също и свинско месо, ние харесваме шпекован и печен свински врат с бира


Или нещо по различно - Свински рулади ‘Braciole”
/моят вариант на рецептата някога по-късно/


Тази неделя отстои 56 дена преди Възкресение Христово. Славянската дума "месопуст" отговаря на гръцката „апокреос” и означава „лишаване от месо”.
Интересен факт е, че:
У католиците на този наш църковен термин съответства добре познатият ни термин „карнавал”. В Средновековието този термин е имал същото значение и смисъл за западните християни, както нашето „месопустна”. То произхожда от латинското “carne” и “vale” и буквално означава „прощавай, месо!” Днес това значение на термина е загубено от традицията на западните християни, както и изобщо постът като средство, подпомагащо очистването на душата и подготовка за посрещането на големите християнски празници.

Днешния ден се нарича още и Неделя на Страшния Съд. Това е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си.

Следващата седмица и идна неделя са известни като „Неделя на Всеопрощениетоили просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка от по-възрастния за изминалата година. По християнски обичай през дните от месни до Сирни заговезни по-младите посещават домовете на по-възрастните - родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

Още тук и тук и тук...

11 коментара:

Andrea каза...

Dian, this was very interesting reading. I didn't know that "carnival" means goodbye to meat. Now that I have read it it makes perfect sense. :)

Your photos are wonderful as always and everything looks delicious. :)

di_ani каза...

Thanks, Andrea!
The roots of Christianity are close, but subsequently diverge. For Orthodox coming weeks are a time for food and spiritual purification.
Greetings and a hug, Diana

Magiosnika каза...

Ди-ани, отново чудесно предложение!
Изглежда много вкусно, а и със сигурност е такова, още повече щом е приготвено от теб.
Приятна неделя и лека и успешна седмица!

rusanka каза...

Благодаря за интересната информация, Диди!
Сега разбрах какво значи "месопустна"!
Поздрави и хубава нова седмица!

ellyganova каза...

Наистина много интересно и полезно четиво! И страхотни снимки, много колоритни и изкусителни!

traiana каза...

Ние си заговяваме по всяко време и всяка неделя:)Предложенията ти са чудесни, а и щом бирата е от центъра на Вселената, грешка няма!
Поздрави от Заарата - център на Вселената:)

Detelin Markov каза...

Пилето изглежда страхотно...

DSdiva каза...

Руладите ме накараха да преглъщам често, често...великолепни са!
Поздрави, Ди, пожелание за хубава седмица!

di_ani каза...

Mag,
Роси,
Ели,
Доди,
Ива,
благодаря за коментарите, много ми е драго, че ви допада тази публикация.
Ще припомня, че идващата седмица е т.нар. Неделя на всеопрощение -
искаме и получаваме прошка...
Поздрави, Диана

Еoc каза...

Дианка, при теб винаги има нещо интересно :)
Поздрави и хубава нова седмица!

di_ani каза...

Благодаря, Зори!
Здрава, хубава и усмихната да е и твоята седмица!