Случайно съвпадение /или не/ датата за публикация - 8 април е определена като Empanada Day. Знае се, че пълнените тестени кръгчета, наричани емпанада/с/ са популярна храна за страните от Латинска Америка. Вече писах за европейското влияние в кухнята на Аржентина. Испанският принос в класиката за аржентинската гастрономия е именно емпанада. Empanadas произлиза от испанския глагол "empanar" и грубо преведено - да се завие или постави между хляб. Empanadas са специалитет на региона Галиция в Северна Испания, откъдето се смята, че те са произлезли, макар че препратки могат да се намерят и за Португалия, а също и към по-ранни времена от нашата цивилизация / Персия, Гърция, вкл. и Армения/. Вариации на този вид закуска или "джоб" ястие имат в същност повечето кухни - италианско calzone, индийски samosas и cornish pasties, руските пелмени и др. Уикипедия описва много изменения от 21 страни и 23 "подобни ястия" от други кухни.
В кулинарната енциклопедия за аржентинската кухня се уточнява, че във всяка провинция приготвянето на емпанадас е своеобразно изкуство - те се различават по пълнеж, големина и подправки. Тестените кръгчета се пълнят най –често с месо /телешко/ и зеленчуци, може и яйца, но не винаги е задължително да бъде с месо. Съветват да се ядат с ръце, в компанията на червено аржентинско вино. Освен вегетариански, има също така и със сладка плънка, но тогава се наричат пастел или пастелито. Рецептите и вариантите са многобройни. Като цяло empanadas са придружени от сос, който може да е малко лют или пикантен. Избрах и адаптирах един веган вариант с пълнеж от спанак, гъби и зеленчуци, както и напълних няколко с ароматен конфитюр, захар и канела.
В кулинарната енциклопедия за аржентинската кухня се уточнява, че във всяка провинция приготвянето на емпанадас е своеобразно изкуство - те се различават по пълнеж, големина и подправки. Тестените кръгчета се пълнят най –често с месо /телешко/ и зеленчуци, може и яйца, но не винаги е задължително да бъде с месо. Съветват да се ядат с ръце, в компанията на червено аржентинско вино. Освен вегетариански, има също така и със сладка плънка, но тогава се наричат пастел или пастелито. Рецептите и вариантите са многобройни. Като цяло empanadas са придружени от сос, който може да е малко лют или пикантен. Избрах и адаптирах един веган вариант с пълнеж от спанак, гъби и зеленчуци, както и напълних няколко с ароматен конфитюр, захар и канела.
Тесто за около 9 питки с диаметър 10 см.
1 ч. чаша брашно от лимец /или друго/
1 ч. чаша типово брашно
1/3 ч. чаша маргарин
1 ч. л. оцет
1½ кафена лъжичка сол /или на вкус/
1 кафена лъжичка захар
3 чаени лъжички студена вода
/сухи ароматни подправки – по желание/
1 с.л. слънчогледово семе за поръсване
1 ч. чаша =240 мл.
В кухненски процесор се миксират всички съставки, без водата, като поетапно с добавяне на и на водата се омесва тесто, което не лепне. Оформя се на топка и поставя се в хладилник за около час.
Плънка1 ч.чаша спанак
1 ч.чаша гъби
1 ск. чесън
1 стрък пресен лук
1 зелена чушка
1/4 ч.чаша магданоз
3-4 с.л. зехтин
мащерка, сол и черен пипер на вкус
Зеленчуците се почистват и нарязват на едрина по желание, аз избрах по-ситно оформление. В затоплен зехтин се запържва леко скилидката чесън и изважда. Поставят се нарязаните гъби и след тяхното запържване се добавят чушка, лук и накрая спанакът. Готвенето продължава до изпаряване на отделената вода от зеленчуците, след което се овкусява с магданоз, мащерка, сол и черен пипер. Отстранява се от котлона и оставя да се охлади напълно. Плънката не трябва да е водниста!
Тестото се разточва на кора около 3 мм. и се изрязват кръгчета около 10см.Поставя се по 1 ч.л. от плънката, леко се намокрят краищата, прихлупват се и залепят, чрез декорация с вилица. Намазват се с вода, поръсват със слънчогледово семе.
Пекат се в загрята на 200С фурна върху хартия за печене за около 15-20 мин., изваждат се и са готови за сервиране.
Харесахме ги и леко хладки със пикантен доматен сос.
За допълнение към чаша кафе направих и сладки емпанадас тип пастелито.
За сладкия вариант кръгчетата се пълнят с по 1 ч.л. конфитюр, може да се постави ядка.
След прегъване и декориране, повърхността им се намазва с вода и поръсва със смес от кристална захар и канела. Пекат както тези, със солената плънка.
Споменах, че рецептите са много и различни - още едно прекрасно постно предложение със зеленчуков микс при Цвети.
Опитайте...
26 коментара:
Дианка, отново много подробна и полезна информация :)
Изглеждат много апетитно!
Трябва да намеря такова брашно, защото си купих готова суха закваска
от лимец и правих хляб, но сложих бяло брашно!
Получи се много хубав хляб /без дрожди/
Сърдечни прегръдки и спокоен уикенд!
Благодаря, Дани!
Аз не съм купувала закваска от лимец, но предполагам за чудесния вкус. Наистина това зърно е различно...
А брашното в тестото за емпанадите може да бъде и друго.
Поздрав и хубав уикенд, Диана
Спанак и гъби е любимо съчетание :)
Много са красиви, Дианка, а и вкусни със сигурност :)
Прегръдка от мен!
И аз обичам комбинацията спанак с гъби, Зори. В същото време е многофункционална - комбинира се сполучливо с почти всички продукти за пълнене.
Благодаря ти,
поздрав и приятни почивни дни, Диана
Дианка, прекрасни снимки и много вкусен солен и сладък вариант си ни предложила!
Изглеждат много вкусни, Диани! Поднесла си ги както винаги много красиво и си ги превърнала в истински кулинарен празник.
Сърдечни поздрави с пожелания за хубав и изпълнен с усмивки уикенд!
Благодаря, Ани!
Много лесни за приготвяне, а с многобройни варианти - сладки и солени, в т. число и непостни.
Поздрав и усмихнати почивни дни, Диана
Ева,
радвам се, че ти допадат и оценяваш идеята за поднасяне така вежливо.
Благодаря ти от сърце,
поздрави и слънчево настроение, Диана
Спанак в тесто ми е любима комбинация, Диди. Много ми харесва днешното ти предложение.
Красиво поднесени и в апетитна комбинация със доматения сос!
Поздравления, Дианка!
ПП: Беше ми интересно да прочета за лимеца.
Чудесни са Диди! Ще опитам непременно. Благодаря.
И двата варианта ми допатат, макар да си призная няколко пъти се наложи да сричам името на тези аржентински вкусотии :)))
Разразите са чудесни, както и въобще цялото презентиране :)
Хубав уикенд, Ди :)
Дианка, вчера намерих няколко непубликувани рецепти от мексиканската кухня и сред тях е и тази за емапанади. Какво приятно двойно съвпадение с теб и празника им. Твоите са много по - красиви и здравословни, много ми харесва и идеята ти за плънка от спанак и гъби.
Поздрави,
Цветелина
Благодаря, Пепи!
Вече писахме със Зори, колко универсален за пълнеж е спанакът. И аз го обичам във всякакъв вид.
Благодаря,
поздрави и спокойни почивни дни, Диана
Благодаря, Йоли!
Много ще се радвам да внесеш твой вариант, преполагам не постен и убедена съм - неустоим...
Поздрави и много усмивки, Диана
Ина,
много ти благодаря.
Аз се очаровах от баничките ти с парено тесто и ще си запиша твоята рецепта.
Поздрави и пролетно настроение, Диана
Благодаря, Цвети!
Наитина е съвпадение, защото и аз закъснявам с публикациите. Много харесах твоят вариант със зеленчуков микс и дадох линк към твоята рецепта в чудесния ти блог.
Поздрави и спокойни дни, Диана
Невероятни са! Грабвам си една за кафето от сладките!
Диди, чудесно изглеждат!
Записвам си рецептата. Ще пробвам непременно тези със спанака.
Поздрави и хубави почивни дни!
Диди,
много апетитно изглеждат тези аржентински вкусотии!
И двата варианта ми харесвам!
Благодаря и за интересния разказ!
Поздрави и хубава неделя!
Indeed, says the picture to me. I will try. the hands of health care:)
Стига де... изглаждат умопомрачаващо!!!
Ще ги пробвам някога, но в нашето село няма екстри като брашно от лимец...
Приятен ден:)
Опитвала съм солени варианти, но виж сладкия също не бил за пренебрегване:)
Сърдечни поздрави, Ди, и пожелание за хубава нова седмица!
Ottime entrambe le versioni quella salata e quella dolce. io sono rimasta affascinata dalla versione salata. Buona settimana Daniela.
Удоволствие е да надникна тук и да видя отново едно чудесно предложение подходящо за пости.Снимките са много апетитни, и ако бях влязла преди два дни със сигурност щях да се пресегна да си взема една със спанак.
Спорна и усмихната седмица Диани!
Дианка, много са съблазнителни тези "соленчици" и "сладчици" - по български :)
Само да питам - това количество маргарин + 3 ч.л. вода достатъчни ли са да се замеси тесто, не е ли малко количеството течност,мазнина за 2 чаши брашно или само така ми се струва?
И...какви ми ти девет питчици...за кой по напред...:)
Diana, this sounds and looks wonderful. :)
Благодаря на всички ви за милите коментари -
Траяна,
Ели,
Роси,
Бенита,
Ива,
Нанита -
много се радвам, че ви допада тази идея. Лесни, бързи и вкусни - плънката е по желание, а тестото също може да се променя.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Веси,
аз търсех някаква типична наша закуска в такъв вид и твоето предложение ми допада - "соленчици".
Що се отнася до количеството на водата - това е маслено тесто и за използваните типове брашно е достатъчно. А както при всички печива, влажността на брашното може да промени, но с малко необходимата вода.
Прегръдки и хубава нова седмица, Диана
Saglıklımutfak,
Thank you
glad you like them.
Greetings and good week, Diana
Daniela,
Thank you
very glad to read this.
Greetings and smile, Diana
Добре дошла, Дони от Барселона!
Благодаря,
много се радвам, че ти харесва.
Поздрави и усмивки, Диана
Thanks Andrea
very glad to read that you like this idea.
Greetings and hugs, Diana
Мерси, Диди, аз видях че е маслено, но ми се стори малко количеството мазнина+вода. Ще се пробват, отиват да чакат на опашката :)
Здравейте, виждам, че блогът е от преди 5 години...дано да си го четете още. Невероятно вкусни изглеждат емапанадите, които сте направили. Поздравления! Икам да попитам в тестото не се ли слага набухвател - сода, бакпулвер и дали мога да ползвам готово тесто за пица?
Благодаря. Желая Ви успех.
Еми
Благодаря много, Еми и да, все още поддържам блога:)
Това е маслено тесто, в него няма набухвател и затова са така тънки.
Бихте могли да ги направите с тесто за пица, но предполагам,
че ще се получат по-обемни от втасването на тестото.
Опитайте с тънко разточване, вероятно ще станат по-различни, но ще бъдат вкусни ...
Ще се радвам да споделите, поздрави за вас, Диана
Публикуване на коментар