Очакванията на метеоролозите са за по-свежа втора половина на лятото тази година??? През август времето все още е топло, на моменти горещо, но разгарът и температурните рекорди като че преминаха. А е и още ваканционно:)- спокойни и разпускащи следобеди с възможности за приятни срещи на дъъълго кафе и нещо сладко. Не е тайна, че обичаме кафе, неговия вкус, аромат в напитки и десерти. Ще добавя шоколад и сладолед, които традиционно присъстват в летните рецепти, наравно с хегемонията на плодовете. Минавайки за кратко, обедних няколко такива семпли идеи, с които освежавахме юлските жеги, но са все още актуални. Ще започна с кафето, тип капучино, но този път студена, или по-точно ледена форма на Coffee Cappuccino Granita:
Кафе капучино гранита
Продукти:
2 ч.чаши капучино*
1 с.л. захар или на вкус
¼ ч.л. канела
1 ч.л. какао
1 с.л. сухо мляко
Сметана и канела/шоколад за граниране
Капучиното може да бъде на основа силно еспресо и сухо мляко или готова смес от вида 3 в
Няма нищо по-лесно, отколкото да се направи домашна granita.
Подготвят се две чаши на любимото кафе - еспресо или капучино, и двете са вкусни.
Добавя се захар на вкус, мляко и аромати ... и разбърква. Оставя се да изстине.
Изсипва се в по-голям, плитък съд, който се поставя във фризера за около 1-2 часа.
Разрохква се с вилица и отново за 1 час. Пак се разрохква се с вилица и отново за ½ час. Вече е готово за консумация.
Няма нищо по-лесно, отколкото да се направи домашна granita.
Подготвят се две чаши на любимото кафе - еспресо или капучино, и двете са вкусни.
Добавя се захар на вкус, мляко и аромати ... и разбърква. Оставя се да изстине.
Изсипва се в по-голям, плитък съд, който се поставя във фризера за около 1-2 часа.
Разрохква се с вилица и отново за 1 час. Пак се разрохква се с вилица и отново за ½ час. Вече е готово за консумация.
Гарнира се с бита сметана и канела или шоколад - по желание:)
Бях обещала да напиша за една чудесна комбинация на кафе с шоколад и сладолед:
Еспресо палачинки с шоколадов сладолед
Продукти за около 6-8 палачинки:
½ ч.чаша брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. прах за инстантно еспресо
1 щ. сол
½ ч.чаша прясно мляко
¼ ч.чаша вода
1 с.л. масло, разтопено
2 яйца
Едва ли е необходимо да се уточнява технологията за приготвяне на палачинки, но все пак:Комбинират се брашно, захар, прах еспресо и сол в малка купа. Смесват се мляко, вода, разтопено масло и яйца в миксер. Добавят се брашнената смес към млечната и разбива до гладкост. Покрива се поставя в хладилник за около час.
Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто /около ¼ чаша в тигана/ и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Съхраняват се на топло или с восъчна хартия между тях, за да се предотврати залепването им.
Могат да се сервират с кафе, карамелен или шоколадов сос.
Затопля се тиган за палачинки с незалепващо покритие на средна температура. Изсипва се тесто /около ¼ чаша в тигана/ и бързо се накланя във всички посоки, така че тесто да облее тигана с тънък слой. Пече се около 1 минута. Внимателно се повдига краят на крепа с шпатула, за да тества за степента на готовност. Палачинката е готова да се обърне, когато може да се раздвижи свободно от дъното на тигана, а долната част е леко покафеняла. Пече се и от другата страна за 30 секунди или до готовност.
Съхраняват се на топло или с восъчна хартия между тях, за да се предотврати залепването им.
Еспресо сладолед и плодове си пасват в свежа лятна композиция.
Още една пресечна точка в темата за шоколад, кафе и сладолед са малките
Тук вече наистина няма нужда от рецепта - въпрос на подреждане и комбиниране. Основа от пласт браунис или друг сладкиш, който добре понася замразяването и при сервиране има добър баланс между омекващата тестена част и разтопяващият се сладолед. Следва слой сладолед, като в него може да се обединят различни вкусове - аз избрах шоколадов и карамел. Отгоре висока спирала от разбита сметана или сметанов сладолед.
Естествено, летни свежи плодове по избор...
Последни, но не по вкус са френските кафе макарони с шоколадов пълнеж към чаша мока.
Рецептите за френски макарони са много и сходни, аз използвах за адаптиране Coffee Macarons. Направата им е специфична, но не трудна, като е важно да се спазва технологичната последователност. А подробно описание и други вкусове може би ще отделя в отделна тема, някога по-късно.
Рецептите за френски макарони са много и сходни, аз използвах за адаптиране Coffee Macarons. Направата им е специфична, но не трудна, като е важно да се спазва технологичната последователност. А подробно описание и други вкусове може би ще отделя в отделна тема, някога по-късно.
Мока макарони
За да разширя чисто кулинарния профил
и в стила на чаша с кафе, която е основна идея за тези предложения,
избрах да споделя една история :) от неизвестен, но високо оценен автор -
и в стила на чаша с кафе, която е основна идея за тези предложения,
избрах да споделя една история :) от неизвестен, но високо оценен автор -
"Животът е като чаша кафе"
Накрая, още нещо, закачливо - Can You Find the Coffee Man?
Идеята да се намери сред кафеените зърна лицето на Кафеения мъж, психолозите обвързват с време и съответна степен на развитие на дясната половина от мозъка /както и евентуални препоръки за повишена консумация на белтъчини/. Това не е илюзия, аз го намирам за забавно... изображението наистина го има.
Опитайте... Още хубави, слънчеви и усмихнати летни дни. До скоро:)
26 коментара:
Страхотно за първи път виждам нещо такова осъществено с кафе. С радост ще го пробвам. Лек ден. Ива.
Много свежо, много лятно и със страхотно настроение!
Благодаря ти, Дианка!
Дианка, ах, ах, оооооох, кафето ми е такава слабост...залепнах на монитора!
Не знам коя от всичките рецепти повече ми харесва. Възхищавам се на начина по който представяш всяка една.
Обачеее, се заканих на макароните...сигурно тях ще се опитам поне да ги направя, след онова недоразумение с първия ми опит :)))
Сърдечни поздрави!
Ехааа, направо оставам безмълвна! От всичко искам да опитам! Всичко е толкова красиво!
Хихи, Кафеения мъж ми подейства стряскащо, като го видях как наднича измежду зрънцата.
Поздрави и хубава нова седмица :))
Диана, всичко ми хареса , най- много палачинките - слабост са ми, затова:))).
Поздрави и усмихнат ден!
Чудесно! Обичам кафе :)
Чудесни предложения и изкушения, Диани! Все любими неща -кафе, шоколад, сладолед!
Благодаря ти за рецептите!
Още търся кафения мъж:)
Прекрасно!Така обичам кафе.Благодаря ти за идеята Диди,страхотна е!
Това е перфектната публикация за кофеиноман /и по-точно, кафеман/ като мен! Ди, не мога да ти опиша изобилието от кафе във всякакви форми на тази страница какво ми причини :Р при все че пия кафе в момента :)
Така че е излишно да коментирам колко Великолепно и Съблазнително е всичко, което си сътворила и показала!
Поздравления!
Дианче,радвам се,че отново се наслаждавам на твоите уникални постове!Рецептите са много хубави,снимките-изкушаващи!
Поздрави и хубава вечер1
Дианка,
страхотно завръщане и един много поучителен и простичък разказ
за същността на живота!
Прегръдки и хубава лятна вечер!
Диани, доста попреглъщах...при теб винаги е така!
Хубава ваканция!
Мария
Красиво, ароматно.. неустоимо поднесено!
Страхотно завръщане, Дианка :) Липсваше :)
Прегръдки от мен!
Диди,
страхотна презентация с невероятни снимки!Кафе, сладолед, шоколад...ммм летни изкушения!
Поздрави и приятелска прегръдка!
Красиво, много вкусно и ароматно лято, Диана! Невероятни рецепти, поднесени както винаги много елегантно! Сърдечни поздрави!
Дианка,прекрасни снимки!Толкова стилно поднесено и с много естетика!
Взимам си от мъфинките с високата спирала,и непременно от макароните!
Хубав утрешен ден!
Роси
Чудните Обичах цялото предложение, аз няма да знае кой от тях да изберете, аз като кафе и шоколад, обичам ви рецепти, felcitaciones.
Lindo предишния пост на Исус е чудесата, сърдечно прегръдка.
Диана, новите ти предложения са изключително красиви ароматни и вкусни.
Както винаги са поднесени много стилно с прекрасни фотографии.
Поздрави!!!
Ох, ох, ох... направо ме довърши!!!
Всичко, абсолютно всичко не само ми харесва, ами ужасно много ми харесва!!!
Възхитителни снимки, аранжировка и кулинарен майсторлък демонстрираш отново!
Отивам да си повъздишам пред вратата на хладилника :))
Видях го! Първо недоразбрало търсих лице, съчетано от кафеени зърна и намерих не едно;))
Супер сладкиши, Диани, и поднесени както ти умееш - изкусително!
Толкова е красиво всичко, Диди и така увлекателно пишеш! Както винаги страхотни рецепти, красиви снимки и ми е толкова приятно да надниквам тук, пиейки късното си кафенце. Благодаря, че сподели с нас тези красоти!
Хубави почивни дни!:)
Чудесни предложения и много апетитни и красиви снимки , Дианка !
Сърдечни поздрави от мен !
Дианка, обожавам да посещавам блога, да чета постовете ти, да се наслаждавам на рецептите и великолепните снимки! :-)))) Всичките ти предложения с кафе са прекрасни. Най-много ми харесаха обаче сладоледените кексчета и макароните. Последните все още ми се струват висш пилотаж, но в един момент трябва да се престраша и да ги направя.
Поздравления за всичките ти предложения, направени майсторски, с много желание и огромна любов!
При мен те очаква една награда, заповядай, когато ти е удобно.
Желая ти по-прохладни дни, пълни з позитивизъм и усмивки!
Прегръдки и сърдечни поздрави!
Quante ricette golose hai realizzato con il caffè, questi dolci sono davvero golosi, complimenti. Ciao Daniela.
Дианка,
надявам се добре си отдъхваш на някое тихо и спокойно местенце:-)
Когато се върнеш, заповядай при мен за една споделена награда:
http://gorskimah.blogspot.com/2011/08/blog-post_26.html
Хубава почивка засега!
Септемврийски привет и от мен!:)
Ще започна с благодарност към всички ви, за отделеното внимание, споделените награди и позитивни коментари през моята ваканция.
Искам да посетя и да разгледам вашите блогове, като съм убедена, че ще открия прекрасни нови кулинарни идеи, рецепти и предложения.
Е, ще ми бъде необходимо повече време, ще навлизам по-бавно и постепенно, малко с по-слабо темпо, но пък удоволствието си заслужава ... :)
Ива,
Мъх,
Ели,
Аелис,
Илианка,
Траяна,
Йоли,
Вили,
Катерина,
Дани,
Мария,
Зори,
Роси,
Ева,
Еликсир,
Rosita,
Мони,
Ина,
Марта,
Кокона,
Сабина,
Мони,
Daniela,
Отново ви благодаря много -
от сърце, а сега хубави и усмихнати септемврийски дни, Диана
Публикуване на коментар