Една идея за неделен сладкиш - постен, но ... сочен и ронлив като структура, много
ароматен и апетитен, почти неразкриваем откъм постните си съставки. В основата на тази рецепта за кекс е съдържанието на
грис, в същото време е различна от популярния в близкото минало десерт, с
редуване на ябълкова и грисова смес. В българския кулинарен речник
няма наименование за такъв вид печиво на основа грис, а в руския, откъдето го
взаимствах – се нарича манник. В случая
– с какао или шоколадов. Много лесен, от налични продукти и много варианти за обогатяване с ядки и/или плодове. Аз заложих на портокал, орехи и стафиди, а в последния момент поръсих и с малко
замразени боровинки. Технологията на приготвяне и допълнително ароматизиране
притъпява характерния вкус на гриса. Изкушаващият
момент е препоръката, да се изчака поне ден, за уплътняване, по-лесно разрязване и вкусово обединяване. Може да се поръси само с пудра захар или
залее със сос/глазура. Отгоре поръсих с запечени бадемови трохи. Гарнирах с резени портокал, да създават усещане за още цвят, свежест и аромат.
Постен какаов манник /какаов кекс с грис/
/по идея , с малки изменения от Постный
шоколадный манник/
1 ч.чаша грис
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша вода/сок*
1 ч.чаша брашно
3 с.л. какао /заоблени/
½ ч.чаша олио
1 ½ ч.л. бакпулвер
1щ. сол
1щ. канела /по желание/
1 ч.л. портокалова кора
1 с.л. ванилова захар
¼ ч.чаша орехи и/или други
ядки/
¼ стафиди и/или други
сушени плодове/
¼ боровинки и/или и
други пресни плодове/, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
* използвах портокалов сок
Шоколадов сос:
1 с. л.вода
2 с. л. захар, или на вкус
2 с. л. какао
1 с.л. маргарин
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и се залива охладения сладкиш.
Бадемови трохи:
2 с.л. бадеми, счукани или ситно нарязани
2 с.л. захар
Бадемите се запичат леко в сух тиган и добавя захарта. Непрекъснато се разбърква до нейното карамелизиране, и поемане от бадемите, след което се маха от котлона и охлажда. Сместа се разрохква се и с нея се поръсва сладкиша.
В купа се поставят захарта и гриса, ароматизира се с
ваниловата захар и портокаловата кора, след което се налива водата или сока.
Оставя се около 1,5 - 2 /или повече/ часа на стайна температура, за да може
грисът да набъбне.
Фурната се загрява на 175С.
Брашното се пресява с какаото, солта, канелата и бакпулвера.
Към получената грисова каша се налива олиото и разбърква до
хомогенизиране. След това се поръсва и сухата брашнена смес.
Хомогенизира се, получената гъстота трябва да бъде с консистенция на гъста
сметана /при изливане има вид на лента и да остава за кратко на повърхността/,
и ако е необходимо де долива още малко вода.
Накрая се прибавят орехите и стафидите,аз ги поръсих отгоре.
Малка форма за кекс или друга се намазнява и в нея се излива тестото. Пече се около 30-40 мин., според големината на формата, до
суха клечка, но без да се препича – при мен 35 мин.
Разрязва се студен, позволявайки по-добро порциониране,
а и престоявайки вкусовете и ароматите се
обединяват и задълбочават.
Имах опасения, че така приготвеният манник би могъл да бъде сух и приготвих глазура.
Може да се декорира по желание, аз избрах бадемови трохи.
Оказа се, че са били неоснователни - вътрешността е рехава и сочна.
Опитайте...
29 коментара:
Прекрасно предложение!Много изкушаващ вид,изключително мек и арометен !
Диана, сладкиша е невероятен, толкова апетитно изглежда........... и ме праща директно в кухнята......
Приятен неделен ден!!!
Дианче,кекса е върховен...и с този крем отгоря.Аз харесвам вкусотийки с грис,така че и този кекс ще ми допадне.
Хубав ден!
Дианка, отново ни предлагаш чудесен на вид и вкус, десерт!
Ароматен и не толкова стандартен!
Благодаря ти за прекрасната идея!
Сърдечни прегръдки, хубава неделя
и слънчева нова седмица!
Дианче, така да харесвам такива рецепти а ти ми я предложи в такъв вид че онемях.
Много хубава рецепта непременно ще се пробва.
Снимките ти са невероятни!
Прегръдки!
Дианка, страхотен манник/ сефте чувам името, редовно се образовам при теб:)/С такива вкусотии мисля, че мога да постя целогодишно!
Чудесен сладкиш, Диди!
Много интригуващо си го описала, а и снимките са страхотни! Ще го пробвам някой път.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Диди, как да се изчака цял ден!
Просто е невъзможно!
Такова шоколадово-портокалово изкушение се изяжда на момента!
Превъзходен сладкиш!
Поздрави и хубава седмица!
Дианче, истинска наслада изпитвам докато чета твоите редове, снимките са в синхрон с думите ти, кейка е прекрасен!
Успешна седмица ти желая!
Този манник изглежда много изкушаващо, Диди! А аромата се усеща и удома! Благодаря за рецептата!
Сърдечни поздрави с пожелание за слънчева и много усмихната седмица!
Дианче безпощадна си, този сладкиш изглежда убийствено вкусен!!! А и снимките ти както винаги са много красиви :)
Хубава неделна вечер :)
Ех, да имаше сега едно парче :) че и две :)
Страхотен изглежда :)
Прегръдка от мен, Дианка и хубава нова седмица!
Наистина изглежда много ароматен и сочен! Сърдечни поздрави!
Боже, Дианка,
дощя ми се да постя:)
такива чудни постни предложения и идеи имаш....
Хубава нова семдица!
Дианка, откъде черпиш тези интересни идеи!? Всяка рецепта тук е толкова различна, вкусна, интересна! Ще опитаме със сигурност и тази! Слънчева нова седмица и много, много настроение!
Току що го направих, само че като мъфини. Чудни! Пухкави и сочни! Благодаря за страхотната рецепта! Милена
Разкошен е десертът ти,Дианка!
Със заливката още повече!
Прекрасни снимки отново!
Хубава и усмихната седмица пожелавам!
che meraviglia questo dolce cioccolato arancia. un abbraccio, buona settimana Daniela.
Ненадмината майсторка и изкусителка на постните ястия си, Диана! Невероятен е този кекс и със сигурност много вкусен. Аплодисменти! Прекрасна нова седмица ти желая! :)
Диани, прекрасен десерт си ни показала - вкъщи всички сме почитатели на руската кухня, с грис правя Гуриевската каша, много я харесваме, благодаря за споделената рецепта за манника - сигурна съм, че и той ще ни хареса!
Поздрави!
Дианка ,какво изкушение си приготвила...истинско вълшебство!Прекрасен ,пухкав и сочен сладкиш!Нищо не е загубил от достойнствата си заради това ,че е постен.Напротив!Чудесно си го декорирала и поднесла!
Сърдечни поздрави и слънчев ден!
Много, много ви благодаря момичета. Съзнавам, че в това време, когато от страниците на блоговете предлагате невероятни козуначени и други великденски изкушения, едва ли постните идеи са сред най- привлекателните предложения. Високо ценя вашата позитивност и добронамерененост.
Нели,
Мони,
Живка,
Дани,
Зиче,
Траяна,
Ели,
Роси,
Марияна,
Тони,
Ева,
Зори,
Габи,
Мъхче,
Катя,
Роси,
Daniela,
Ева,
Мариета,
Мира,
Не успявам да ви благодаря своевременно, но е от сърце. Скоро с радост ще погледна и вашите пролетни и предпразнични идеи.
Благодаря за избора и доверието, Милена -
много съм щастлива, че са ти допаднали като вкус. Макар и обикновен сладкиш е една алтернатива за нещо сладко по време на пости. А идеята за малки кексчета е чудесна. Благодаря!
Голяма прегръдка за всички вас,
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Диди, такова апетитно какаово кексче си направила, че... не мога да отделя очи от него! Страхотно изглежда , а.... и ти си направила невероятно хубави снимки! Благодаря ти за удоволствието , което ми подари с тази твоя публикация! Никога не съм правила до сега кексче с грис и намирам идеята ти за чудесна!
Честита Цветница! Желая ти много цветно настроение и прекрасни моменти през почивните дни! Прегръдки!
Сърдечна благодарност, Албенка!
Впечатляват ме твоите коментари - винаги много мили, позитивни и зареждащи!
Нека и твоята пролет бъде цветна, вдъхновена и много щастлива, Диана
Wowww, this cake looks incredibly delicious ! Awsome photos too !
Kisses!
xoxo
Рецептата ми хареса до такава степен, че прочитайки я вчера през деня вечерта се заех с приготовлението й. Малко я видоизмених, така че и дъщеря ми ( 1г.4м.) да може да я опита, а именно сложих компот, който тя яде - в случая череши; какото го замених с брашно от рошков; намалих захарта наполовина и на практика от продуктите, които са в рецептата от щипката сол надолу нищо не сложих. Добавих намачкан банан и половина за аромат и още сладост.
Получи се много добре, тя го хареса, на мен също ми харесва, като мога да отбележа че търпи още намаляне на захарта.
Малко с печенето не се харесахме. Вместо 30-40мин. стана час и 30-40мин. Явно проблема е бил в консистенцията...
И вас пак важен е резултатът:)
Отново благодаря и ще продължавам да следя за още интересни рецепти без яйца и мляко :)
Благодаря ви от сърце и много се радвам, че ви допада тази идея.
Винсент, Аna, Алекс,
Голяма прегръдка за всички вас,
Сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана
Отново красиви снимки и изкушаващ десерт! Както винаги, страхотни предложения и идеи:)
Благодаря много Дари,
драго ми е, че ти допада тази идея.
Сърдечни поздрави и хубаво лято, Диана
Публикуване на коментар